Jump to content
Българският форум за музиканти

Програмиране На Ударни Инструменти


Recommended Posts

Бихте ли споделили как да направя дръм траковете си "по-реални звучащи" и стоящи добре в микса ?Ползвам Ез Дръмър, но не ми харесва как се получава твърде. Искам да използвам акустични комплекти, на този етап електронните не ме вълнуват. Най-големите проблеми срещам със звука на томовете и балансирането на амбиънс трака с останалите,както и миксирането на това,което хващат овърхедите. Често звукът им преобладава и се смесва зле с основния барабанен трак - например със соло барабана и томовете. Пробвал съм и без амбиънс микрофон,но пък така барабаните не звучат реално. Също така бих бил благодарен ако можете да ми препоръчате по-добър плъгин от Ез Дръмър, за това,което искам да постигна. Стилът, към който се стремя е рок музика подобна на звученето на Тото. Знам,че с плъгин този звук няма да мога да го постигна,но какво може да ме приближи максимално до този звук?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да придобиете представа, ето последното парче,което написах,записах и миксирах. Чуйте барабаните, аз лично не им се кефя....Иска ми се да звучат по-добре,по-категорично в микса....И това,което чувате е след панорами, EQ, компресии, сатурации, обработка на мастър бус и т.н. : 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

За това се изисква доста опит не само зад компютъра, но и зад барабаните. Те са един от най-трудните за смесване инструменти, защото не смесваш един трак, а много... И после хем трябва да звучат като едно цяло, хем да чуваш всичко по отделно :)

Аз от години ползвам EZdrummer и не е толкова зле. Има няколко фактора, които влияят сериозно на звука му.

 - поиграй си с динамиката на ударите. Дори и най-великите барабанисти не могат да направят два еднакви удари на 100%.

 - за да влязат в микса, особено на балада , като горната, барабаните имат нужда от сериозен ривърб :) 

 - Опитай се да усилиш room mic и ще видиш, че реалността е точно в това. Основна роля за реалното звучене на барабаните са руум майковете.

 - Ezdrummer по принцип звучат малко тънки. Имай го в предвид. Има Superrior Drummer, който е по-ъпгрейднат, но и доста по-тежък.

 - томовете са проблем. Обикновено на Ezdrummer режа доста от ниските им честоти, защото кънтят лошо... 

 - слушай трака на много ниски нива. Да го чуваш едва едва и тогава ще чуеш дали нещо е небалансирано. Ако трака го слушаш средно силно, има вероятност и да не чуеш, ако имаш соло барабан с 1db по-силен, но като цяло дразни.

 - Соло барабанчето в 99% от случаите има нужда от ниски. Има и микрофон отдолу, който звучи доста особено. Канал 3. Слушай го соло и после със канал 2 и прецени как ти харесва.

 - Като редиш миди, опитай се да не удряш няколко последователни пъти един и същ чинел.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Също трябва и да се прецени дали е възможно да се изсвири от човек. Че съм виждал/чувал някакви извънземни тракове, дето има 3-4 едновременни удара с ръка. Което е леко невъзможно, поне за един барабанист и то немутирал... :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Дреме ти, важното е да звучи добре ;)

 

Относно EZ Drummer, според това, което съм гледал, изглежда страхотен плъгин. Има доста стилове а и различни звуци. Това, което ме кефи най-много е че можеш да нацъкаш някакъв елементарен ритъм и след това програмата ти намира подобни изсирени като хората. Каня се от няколко седмици да му сваля демо версията и да го пробвам, но не ми остава време.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Голяма игра е , но аз ги редя с мишката, не ползвам  миди клавиатура. Humanize  функциите нещо не ме радват  и си разминавам всеки удар с милимунда напред или назад в зависимост от това дали е каса, фус или барабанче. Играта не свършва дотук ,  функцията velocity също е съществена за по "живото " звучене , особено  на фуса (барабанистите ясно подчертават акцентите и силните времена  с по силен удар ). За соло барабана също особено ако искаш да докараш т.нар. гоуст нотс ;)
За чинелите и томовете не се втелявам много , важно ми е само семпъла да звучи добре.
Обръщам особено внимание на звука на касата спрямо бас китарата -  някак си се стремя да ги докарам да звучат като едно , макар и да са  различни инструменти.
Има соло барабанчета , които могат да ти скъсат нервите  и все да потъват в микса , въпреки  че ги усилваш. Ако чуя , че става така , просто търся друго , не си губя времето да го натаманявам.

Обратно на aarab , лично аз не ползвам никакъв ривърб за барабани , освен  евентуално общия при финализиране.

Определено  е тънка работа и далеч не е гарантирано , че ако  барабанист ги реди ще има по добър ефект, отколкото ако ги реди човек, който има ухо и опит зад компютъра. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да не потъва барабанчето в микса има и разни трикове като използване на дисторшън, паралелна компресия/процесинг... Но ако си е ужасно звучащо по-добре в коша. :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен EZ дръмъра не звучи достатъчно реално, дори с humanize.Ползвам Addictive drums много по-добре според мен.Steven Slate също са много по-добре от EZ.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм фен на Toontrack и по-специално Superior Drummer.

По-голяма част от EZDrummer (2) китовете са редуцирани и обработени части от Superior-ските.

На мен ми звучат ОК, ако се използват за правилното, като звучене, парче.

Но там идеята е да се използват като бързо средство при създаване на произведение.

За други цели - Superior Drummer - библиотеките, като запис и възможностите за обработка са великолепни, според мен :)Има достатъчно голям набор от чудесни МИДИ записи на изсвирени барабани, които в 95% от случаите ми вършат работа. Все пак са ги записвали неслучайни барабанисти.

Т.е. добрият вариант, както винаги, е - пробване на демо версиите на съответните продукти и създаване на лично впечатление за конкретния стил музика и работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Пробвайте със Studio Drummer.При експорта обаче трябва да се експортне всичко поотделно,включително

и 3-те оувърхеда като отделни тракове.Томовете може да се експортнат и 4-те заедно,като тракът им се

копира на две писти.На едната се прилага Tom Rack компресия и експандване(заради динамиката),а другата

с Tom Floor(SSL).Мисля че в Waves има имитация на SSL,и доколкото чух се справя добре.Studio Drummer

се командва с Kontakt.Тежичка е но има всички опции за контрол на барабаните,близки на реална студийна

обстановка.И още нещо...При експорта на всеки барабан има по 3 мика.Като при касата BD IN и BD OUT се

експортват отделно и се смесват в микса,а на барабанчето задължителните микове са SNR TOP и SNR BTM.

При правилна работа трябва да ви се получат между 16 и 20 трака за барабаните.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоя Kontakt е супер дървения. Предната версия на Стивън Слейт го използваше и ми изкарваше нервичките. Тромаво, грозно и нелогично, ужас!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

без много да разбирам съм сътворил това  ...само по слух съм догаждал нещата ,ма  в микса има доста какво да се желае откъм друмс .

Редактирано от yakiya
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.