Jump to content
Българският форум за музиканти

Sign in to follow this  
DaftFunk

Хай-енд инструментални кабели

Recommended Posts

Здравейте, наскоро си разглеждах за кабели по онлайн магазините и именно в music division се натъкнах на кабелите "VOVOX" Бях силно впечатлен от 3.5 метров кабел "VOVOX Sonorus Protect" представляващ  инструментален кабел  с два 1/4' прави моно жака в двата му края и цена от само  227 лв.

Прочетох характеристиките ... плетка от ест. материали, най-чистата мед която може да се извлече . и т.н. и т.н. 

Въпросът е .....някой смята ли, че такова животно като "инструментален кабел" аз 227 лв. пък било то и хай-енд .. има почва у вашите представи?  ;-)

Въпросът е по-скоро от прагматична гледна точка и касае мнението на музикантите.  Факт е, че има такива кабели.

 

ето и снимка на продукта :

9446826_800.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не бързай да си купуваш.

Наскоро откривам производство на вълшебните китарджийски кабели -

марка " Манго Джери - ток и джица".

Ще се изполва най-чиста мед, добивана по екологичен начин,

специално ръчно калайдисани жакове

и плетка от естествена конска грива.

Гарантирано, който свири на тях става минимум Джими Хендрикс 2

и дори ще може да свири по-бълзо от Бисер Рачев, което по принцип е невъзможно.

Цена само 526.45  лева.

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

И като си купиш кабел от мед с чистота 1235%, в какво аджеба ще го забодеш, за да си сигурен в перфектното възпроизвеждане на хармоници от н-та степен....?

 

Ако имаш подръка Леспол '59 от едната страна на кабела и некъв Дъмбъл от другата, без Вовокса си заникъде просто. Ако нямаш подръка тези два компонента на уравнението, бих дефинирал Вовокса като душевна чекия, или по-просто казано селска снобария от първа степен :)

 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Съгласен.

 

Както казва Боби Овсински, "системата ти е толкова качествена, колкото най-некачествения компонент в нея". Номера е да балансираш с качеството на придобивките, да са горе - долу на едно ниво, щото иначе няма смисъл.

 

Аз лично ползвам кабели Еликсир като записвам, които са около стотачка, но аз усещам разликата на "моята система". За Вовокс, още не съм дорасъл, но определено сиимат своето приложение. Който не вярва, че има разлика в звученето на кабелите, да потърси имам поне две теми с аудио материал по въпроса.

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

^ Съгласен.

 

Както казва Боби Овсински, "системата ти е толкова качествена, колкото най-некачествения компонент в нея". Номера е да балансираш с качеството на придобивките, да са горе - долу на едно ниво, щото иначе няма смисъл.

 

 

Точно казано.

 

От друга страна, 227 лв за 3.50-метров кабел, няма никакъв хай-енд в това нещо, просто е скъп средностатитстически кабел.

Аудиофил с грамофон за 20 000 - 50 000 лв никога не би го ползвал.

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

В зависимост от дължина, форма, сечение, материал, от съпротивление, капацитет и индуктивност за единица дължина, от честотна лента на сигнала, проводникът има значение, разглеждан като линия с разпределени параметри. До определен момент съобразно целите и условията. Важна е и механическата надеждност, разбира се. 

 

В тези страници има информация за скин ефекта, например:

https://www.st-andrews.ac.uk/~www_pa/Scots_Guide/audio/skineffect/page1.html

http://www.soundscapeav.com/papers/cczt.html#summary

 

 

Компонентите, прецизността и пътят на сигнала в студийна среда са едно. В домашни условия - друго. Чуваемостта, като цяло, между кабели с просто ухо е трето и може да бъде спорна в немалко случаи. Ако са налице нищожно групово закъснение и затихване в рамките на слуховите прагове, и шумът ако е малък за дадени два сравнително качествени кабела, реална разлика не може да се чуе. Но екстремни такива и други случаи може да се наблюдават сред някои аудиофили: сменят се два относително добри кабела в системата, след това някой отбелязва, че е чул разлика, при което чуваемост декларират и други, под влияние на внушение и когнитивен наклон, или просто за да не останат по-назад. Когато се говори за такива перцептуални разлики, нужен е обективен оценъчен модел, да се правят слепи тестове и статистика. Ако човек счита, че чува, но резултатите са в рамките на статистическия шанс, то той се заблуждава.

 

Аудиофилията (поне значителна нейна част) е ирационално състояние на съзнанието, при което хората не се уповават на логика и факти, а вземат особени решения, където присъстват ритуални елементи, 66-то чувство и несломима вяра в извечни езотерични истини. Започне ли да се говори за поставяне на тухли върху усилвателя, инсталация на Шуманов генератор, опосочване на кабели и подобни, тогава се прескача от аудио сферата в някоя друга.

Грамофон за 50 000 лв. например е една сравнително скъпа чесачка на гъдел и е по-скоро ирационално решение, особено в наши времена. Като се вземе предвид, че съвременните винили се трансферират от цифров източник, единственото, което получава слушателят, са определени оцветки от общата непрозрачност/ загуби в аналоговия домейн. Реалността е, че винилът не може да се сравнява по нито един параметър с качествен цифров източник, с качествени реконструиращи филтри и стабилен клок, при който jitter-ът е от порядъка на няколко пикосекунди и е абсолютно нечуваем.

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Според мен, кабелите Vovox са толкова скъпи, най вече защото са правят в Швейцария и защото много пари са похарчени за реклама, за мен са твърде скъпи за това, което представляват. Което не значи, че са лоши, напротив, много са добри, но има други, които вадят съизмеримо качество на половин или по малко цена. А иначе, ако някой мисли, че няма разлика в звука между Vovox и кабел за 20 лева, просто трябва да пробва по обстойно.

 

P.p. Използвам редовно Vovox и говоря от личен опит, но разбира се мнение си е лично мое и никого не ангажиращо

 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ситуация 1:

 

Викат ме в едно студио (за съвет), в което собственикът току що е изхарчил 25.000 долара за 5 комплекта микрофони Brauner. Системата шуми, та се не трае. Проследяваме връзките - оказва се лош кабел. Съветвам собственика - щом има 25 хиляди долара (само за микрофоните), би било редно да изхарчи малко и за хубави кабели. Купува професионални кабели за още 4.000 долара и проблемът е решен.

 

Ситуация 2:

 

Отиваме на участие, екипирани с най-доброто, което имаме като кабели и техника. FOH-a ни чака с локално цанен озвучител. Тоците на сцената са ужасни, а шумът - три пъти по-ужасен. Микрофоните бият ток - ще ни изтрепят.

 

Въпрос: Кога е добре да имаме "супер" кабели и кога не. Наистина съм малко затруднен :)

 

Моето скромно мнение по въпроса е, че не е нужно да имате скъпи кабели. Просто купувайте и имайте кабели, които достоверно ще проектират творчеството ви, без безобразен шум. Шумът е навсякъде - в тинитуса, в предусилвателните ви лампи, в крайните лампи ... Навсякъде! Втечняването в тази посока ще ви отклони от творческия процес.

 

Ако човек музицира идейно и красиво - шумът ще е последното нещо, на което бих обърнал внимание. Но това е само мое мнение.

 

Ситуация 3:

 

С ушите си съм чувал оригинален Monster Cable за 300 долара да шуми безобразно, сравнен с подобен китайски продукт за 20 лв. примерно.

 

Решението е ваше :)

Edited by visiondann
 • Like 5

Share this post


Link to post
Share on other sites

@DaftFunk: Ако искаш да си купиш скъп кабел, според мен първо направи следните две неща: Първо отвори китарата и се увери, че си напълно доволен от всички кабелчета и спойки в нея (под "доволен" разбирай да са на нивото на кабела, който искаш да слагаш), защото няма смисъл да имаш от адаптера до жака китайско кабелче за 0.20 цента метъра със спойки правени в понеделник сутринта от страдащ от тежък махмурлук работник, и от жака до усилвателя да имаш кабел за х-стотин пари... Провери и качеството на самия жак на китарата, дали прави най-добрия възможен контакт и т.н.

Второто нещо е, да направиш нещо подобно при усилвателя - отвори и се увери, че и там нямаш долнопробни "жички", спойки, платки/писти, цокли, жакове, бутони, потенциометри (абе всичко, през което минава сигнала). Ако ползваш ефекти, същото и за тях...

Ако при тези операции си убеден, че всичко е идеално в китарата и ампа и няма накъде да стане по-добре, определно си купи скъп кабел.

Обаче ако не си сигурен какво има под капаците на китарата и ампа, както и как точно то е изпълнено, се получава реализиране на една фраза на народния поет, включваща свиня и звънче... ;)

Иначе ако те стряска, че има кабел с такава цена, погледни цените на "хайфистките" интерконект кабели (които на практика представляват общо взето същия тип кабели и носят същия сигнал като китарния), само ако те стряска цена от 227 лева за 3.5 метра, изпии няколко валериана предварително...

Edited by therealbadmadafaka
 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Малко (частичен) off-topic (вижте ревютата): http://www.amazon.com/exec/obidos/ISBN=B000J36XR2/ref=nosim/jwalkassociateA/ Струвал е $6800, преди да му спрат производството.

 

A иначе, TONY, пусни една тема като си готов с кабела. С онова за Бисер Рачев ме спечели.

Edited by НиколайGK
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Момчета, имам един познат, българин, живеещ в София (в блок от осемдесетте между другото), с грамофон на който пневматиката (или някаква хидравлика, знам ли) е скрита над окачения таван и от тавана до грамофона висят деликатно едни шлаухове. Двойката колони на аудио системата (забравих им марката) са за цифром и словом 600,000 лева, от акустичен бетон и са вкарвани през покрива, с кран. На тая двойка колони кабелите от по един метър до някакви лампови стъпала (и те струват колкото половината апартамент) са за 12,000 евра (може и лева да бяха, се тая). Повтарям да стане ясно: кабелите са дванайсе бона, не стъпалата :)))

 

Има си луди хора всякакви, към които аз поне питая искрени уважения. За тях има си има съответните продукти, от които едни други умни хора с помощта на здрав маркетинг и сугестиране на масите правят едни много яки кинти. Който има възможност, да им помага в правенето на тия кинти :) Тъй като повечето от нас нямат подобна възможност, не ни остава друго освен да се бъзикаме с горните две групи :)

Edited by jabs
 • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не се сдържах да  сложа тази смешка  :blush: 
3c112b8e872f4acb2090feb1a9f9bfad.jpg

 • Like 7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Съветът ми към всички заинтересовани, но без опит в областта е да сравнят Проел или Стаг включен директно в ампа, с примерно Sommer cable Spirit XXL (аз харесвам и свиря предимно с тях и Neutrik, не са скъпи като Vovox и звучат добре , според мен) и ако чуят разлика в звука (подчертавам звука, в смисъл по добри високи, баси и тн) да си направят сметка дали разликата в даунда е оправдана от гледна точка на цената.

 

Това, спред мен е добре звучащ кабел на разумна цена http://www.thomann.de/de/sommer_cable_the_spirit_xxl_ins_6_silent.htm

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Прав си, но разликата в звука не идва от вълшебна мед или нещо такова, а от разлики в паразитни ефекти, които се дължат най-често на геометрични особености на кабела, а също и на дължината му.

 

Преди време например, имаше едни кабели на PROEL, които се водеха инструментални, но междината между средния проводник и оплетката имаше слаба проводимост (може би за потискане на  RF смущенията), която при 3-метров кабел, се измерваше като 100K съпротивление между средния проводник и оплетката - с този кабел, просто няма как да има каквито и да било високи честоти, тъй като минималното препоръчително входно съпротивление за китарна апаратура е 1 мегаом.

 

Та.. кабели всякакви. Не знам, дали въпросните производители със скъпите кабели имат фабрика за кабели, или просто си ги поръчват по спецификация (спецификации, материал, щампа с марката), или пък ползват налични кабели, които си щамповат с марката. На мен ми се струва най-вероятно, да е второто при по-големите имена и третото при по-малките.

Edited by Evtim Djerekarov
 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

НиколайГК радвам се, че ти е допаднала шегата.

Иначе има производител на кабели, български и са под 20 лева и са читави.

Най- малкото са с добри жакове, за разлика от тези на Щаг. Доскоро бяха с оплетка

и кефеха визуално. Но напоследък няма от тях ( няма с оплетка).

Друго, което ще пробвам след нова година са едни кабели, които се правят на място в друг софийски магазин -

15 лв 3 метра и 2 конектора планет уейвс за сухо свързване (без поялник) по 15 = 45 лв.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.