Jump to content
Българският форум за музиканти

GeorgeKK

Ремонт на гриф на Warwick SS.

Recommended Posts

Здравейте,

Днес имах нещастието да чуя един силен "разкъсващ" звук от грифа на баса и сега пружината вътре в него се върти свободно и безкрайно. И в двете посоки. Освен съболезнования приемам и съвети къде мога да го занеса за ремонт. И изобщо дали може да се оправи.

Баса е Warwick SS. Баси баса.

 

Благодаря предварително на всички.

Поздрави.

 

Отивам да се напия.

Жоро

Share this post


Link to post
Share on other sites

Вероятно си скъсал тръсрод.

Ако не си го направил, незабавно отпусни струните. Намесата на лютиер е неизбежна,а ремонта не е невъзможен.За да ти помогнем както трябва, кажи в кой град живееш.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Location:София


Звънни на Коцето: http://kdbasses.com/?act=contact - на БГ телефона.


Последно време е твърде зает и може и да ти откаже...


А баса от китайските Warwick RockBass Corvette $$ ли е?

 • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Благодаря за съветите. 

Струните ги махнах веднага. Не повече от 2 мин.

Иначе съм в София.

Баса е германско производство.

 Ще звъня в понеделник.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не знам откъде си го купувал, но на твое място бих се опитал първо да се свържа с дилъра или направо с производителя. Ако повредата не е в резултат от некомпетентна намеса, а заради дефект би трябвало да ти съдействат. 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Много разумно, Разбойник, ще те послушам. Действам в тази посока. 

Ще звънна в musicdivision и ако не помогнат ще пиша до warwick директно.

 

Другото което ме притеснява, че ако трябва да се сваля фингерборда и после пак да се лепи то резултата няма да ми хареса. 

 

Ще попитам как стои въпроса с нов гриф изцяло. В този случай вероятно ще трябва да им пратя пак цялата китара за да го "паснат" . Незнам... Ще разбера и ще ви кажа какво е станало.

 

Благодаря момчета.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не се притеснявай ако се наложи отлепване на фингърборда за да се смени шината. Опитен лютиер би могъл да го направи така, че да не личи изобщо. 
Пиши каква е развръзката, ще е интересно и полезно за всички. 

 • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ето я темата, където се представят лютиери, участващи във форума - с координати и т.н.

 

http://forum.muzikant.org/topic/122808-%D0%BB%D1%8E%D1%82%D0%B8%D0%B5%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%B5/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте, 

 

 

Развръзката е следната:

 

 

Имах два варианта:

 

1. Да ремонтирам грифа. След няколко разговора с опитни хора определих цена около 500 - 600 лева.

 

2. Да ми изпратят от Warwick нов гриф - 825 лв. ( с транспорта )

 

 

Първото - два три месеца

 

Второто - две три седници.

 

 

Избрах второто. 

 

 

По-интересното е какво се беше случило и кой е "виновен" за това.

 

Оказа се, че не съм аз, но ходи доказвай.

 

 

Обясни ми го Негoво Височество ( не се шегувам ) Коцето от KD Basses. Това момче е много сериозно!

 

Първото заблуждение в което повярвах е, че тръсрода се върти при отхлабени струни. И понеже "аварията" стана при натегнати струни аз се самообвиних. Истината е, че тръсрода се настройва при натегнати струни защото иначе няма никакъв смисъл. Грифа трябва да е под нормално работно напрежение за да има точна настройка на радиуса. Така че в моя случай на тръсрода му е "дошло времето" или е бил дефектен и аз не съм имал късмет.

 

 

Другото нещо което е притеснително е, че Warwick искаха да им изпратя стария гриф за да ми продадат нов със същия сериен номер.

 

Това не ми стана ясно защо. Ако си купя нова кола и ми се спука непоправимо главата на двигателя дали от завода ще ми искат старата глава за да ми продадат нова. Ми тя си е моя. Аз пари съм давал за нея. Какво като е спраскана?

 

 

Така че сега ще пиша един мейл до Warwick да исчегъртат серийния номер на строшения гриф и да ми го върнат. Дори и да са го разглобили за да видят проблема.

 

 

Та те така сега си имам нов гриф. Да ми е честит.

 

 

Благодаря за съдействието, Приятели.

 

Поздрави.

Edited by GeorgeKK
 • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

Малко в страни от основния фокус на темата, смяната на тръсрод не е лесна работа, но 500-600лв. не са ли малко откъм високия край на ценовия диапазон за тази операция? Знам, че това включва в общия случай рефрет и евентуално нов фингърборд, но....

Edited by Evtim Djerekarov

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

 • Similar Content

  • By canev
   Здравейте!
   Притежател съм на китара  Ibanez RG 320 FM, произведена в Индонезия.  В началото много и се радвах, но с годините и намирах все повече кусури. Исках да има по-добър състейн и затова и смених адаптерите с DiMarzio. След няколко години смених и тремолото, надявайки се на ощепо-добър състейн. Тремолото избрах след доста четене в нета и гледане на клипове в YOUTUBE. То е японско - GOTOH GE-1996T Licensed Floyd Rose locking tremolo и си е супер, но резултата си остава същият. След 12 –то прагче , китарата губи състейн ( или по-скоро не е достатъчно продължителен). Особено при бендинг ( опъване на струната нагоре), след 12 –то прагче тонът звучи известно време и изведнъж спира, сякъш е отрязан с нож, а не плавно да затихва. Това ме вбесява. Освен това, отстоянието на струните от грифа е доста високо според мен (около 3-4 мм) а, аз обичам да свиря с нисък action. При опит да смъкна струните, състейна още повече се загубва и струните към последните прагчета започват да опират в грифа. Какви са възможните решения пред мен?
   1.Лютиер може ли да реши тези проблеми, да речем чрез настройване на тръсрода, прагчета и т.н
   2. Възможна ли е смяна на грифа с по-висок клас, защото според мен това е сновната причина.
    
   Не искам за сега да продавам китарата, защото вложих доста в нея. Каква инвестиция да избера?
  • By Лими
   Целта на темата е да споделим и обсъдим кой какви параметри на грифа предпочита и защо.
    
   Параметрите са:
   мензура, радиус, ширина, междуструнно разстояние, материал на грифа, форма на шийката и лаковото и покритие, екшън, видове прагчета.
    
   Други параметри, адаптери, видове струни, бриджове и т.н. не бих желал да обсъждаме тук, за да не разводняваме темата.
    
   Аз ще споделя някои от мойте предпочитания, но ако се сетя за още неща ще допълвам периодично.
   Мензура и радиус - За акомпаниране с пълни акорди предпочитам стандартна мензура(648мм/25,5in) и по-малък радиус, но не повече от 12". Така по чисто свиря барета с трети пръст.
   За преобладаващи солови изпълнения с много бързи гамовидни пасажи и по-рядко акорди с малки бендове предпочитам по-къса мензура - 635-642мм и по-плосък радиус, над 12".
   За класическа китара - плосък гриф или поне 16" и нагоре. Не знам дали китарите ми имат променлив радиус и какво му е приложението. Споделете!
    
   Ширина на гриф и междуструнно р-е - За пръстово свирене предпочитам ширина при нът 42мм и разстояние от Е до Е 35-36мм. При бридж - 52-53мм. За солови изпълнения с 1-2мм по-тясно.
    
   Материал на гриф - предпочитам нелакирани, независимо от какво дърво, стига да е твърдо, защото лаковото покритие рано или късно се протрива неравномерно и повърхността става нехомогенна като усещане. Любопитно ми е какво е усещането с графитен гриф?! Ако някой има практика с такъв нека сподели!
    
   Покритие на шийката - все ми е тая дали е гланцово, матово или друго, защото досега не съм имал усещане за улеснение или затруднение при свирене с всякакви покрития, може би заради нормалното овлажняване на кожата ми.
   Форма на шийката - За акомпанимент с пълни акорди предпочитам C Shape или D Shape по-тънки, но не прекалено. Не мога да дам в момента предпочитаните ми размери.
   За сола с бързи гамовидни пасажи освен гореизброените форми харесвам и Medium V и Soft V.
    
   Екшън - При употреба на акустична китара за акомп предпочитам по-висок екшън за по-силен звук без бъъзз.:
   1-ва стр на 12-то прагче 2,2мм, а 6-та 2,7мм. При 1-во прагче съответно 0,5мм и 0,6мм.
   За бързи солови изпълнения при акустична и ел. китари - под горепосочените параметри, но при преобладаващи бендове предпочитам около посочените параметри.
    
   Видове прагчета - За съжаление нямам богат опит с видове прагчета, защото всичките ми китари до сега са били с тесни и ниски прагчета, от които съм доволен, но и не знам как да се възползвам от различните им параметри. Бих помолил да ме просветлите по този и други от посочените до тук параметри!
   Прилагам и линк за информация към повечето от посочените параметри
   https://www.google.bg/search?q=radius+of+guitar+fingerboard&client=ubuntu&hs=Ts5&channel=fs&tbm=isch&imgil=K-IGNy3pG40asM%253A%253Bi57wHG6fKyY_OM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww2.fender.com%25252Fexperience%25252Ftech-talk%25252Fwhat-is-fingerboard-radius%25252F&source=iu&pf=m&fir=K-IGNy3pG40asM%253A%252Ci57wHG6fKyY_OM%252C_&usg=__jG5Pc8ESHpDMeFDmko5Ll-n_Zh0%3D#imgrc=K-IGNy3pG40asM%3A&usg=__jG5Pc8ESHpDMeFDmko5Ll-n_Zh0%3D
  • By vasilena0901
   Здравейте!
   Имам класическа китара. Вчера й се скъса първа струна. Вкъщи намерих метални струни, но съм чувала, че изкривявали грифа на класическата китара.
   Живея в малък град, където няма музикални магазини. Сложила съм само първа струна /металната/ и останалите са си найлонови. Усеща се разликата, но съм само любител и не ми пречи толкова. Скоро няма да пътувам до голям град.
   Просто искам да питам дали нещо ще стане на китарата ако свиря с една метална струна.
    
    
  • By merkurial
   Здравейте, наскоро си купих нова електрическа китара, но тя е със Set-neck и че чудя дали е възможно по някакъв начин да се разлепи или с времето лепилото да започне да отпуска.
  • By Axer
   Здравейте,готини хора!
    
   Мисля,че е време да си нанеса масло на фретборда(от палисандър/rosewood).Въпросът е какво масло да бъде?Напълно съм премахнал от въпроса лимоненото масло на Дънлоп и други фирми,защото както в този така и в други форуми съм чел,че е вредно за фретборда.Преди време някой в някоя тема бе писал за бадемово масло,а в чуждестранните форуми мисля,че също споменават и бадемово масло.Също казват-да не съдържа силикони и парафин!
   А също самият процес на нанасяне ми е леко нейзвестен,дали не беше капваш,разпределяш и бързо след това изтриваш излишното.
    
   Благодаря за отделеното време!
   Поздрави!
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.