Jump to content
Българският форум за музиканти

Китара за малко дете


Bobolin

Recommended Posts

Здравейте,

последните 15+ години фенщина, купуване на китари и свирене ме поставиха в леко неловка ситуация, когато тези дни 4 годишната ми дъщеря си поиска за коледа китара а аз замислено смотолевих "добре" давайки си ясна представа, че нямам никаква идея за спецификациите за китара когато става дума за инструмент подходящ за първи стъпки и свирене от малко дете. Уточнявам, че говорим за класическа китара. Разбира се, дъщеря ми често си е играла по-скоро с някой от настоящите ми китари и чисто технически е ясно, че няма никакъв шанс за нормална удобна постановка на свирене/звукоизвличане от инструмент със стандартен размер. След кратко търсене информацията която обобщих е:

 

Градацията (възходяща) при размера (спрямо нормална китара) е: 1/4, 1/2, 3/4. Навсякъде почти е обвързана височината на детето с размера на китарата.

  • до 6 годишна възраст (при височина 99-114 см.) препоръчват размер 1/4
  • от 6 до 8 (при височина 117-135 см.) 1/2
  • от 8 до 11 (при височина 137-150 см.) 3/4
  • деца над 11 с инструмент в пълен размер

Запитването ми е има ли колеги сред вас, които са били изправени пред същата дилема и какъв избор са направили? Чисто технически когато се стигне до момена на пробването на инструмента нямам опасения относно преценката ми за качествата му от музикално/техническа гледна точка. В София имате ли идея къде може да се видят/пробват подобни китари, понеже нямам спомен да съм виждал избор в музикален магазин от подобни категории инструменти. Напълно е възможно просто да са ми "минавали през погледа" и да не съм им обръщал внимание.

 

Ще е доста ценно за мен ако някой минал през това сподели личен опит и най-вече чисто технически комфортно ли се е чувствало детето с инструмента със съответният размер?

И разбира се предварително благодаря на всички, отзовали се с коментар.  :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз купих 1/2 на моя хубостник на 4г. също. Но китарата (незнайна марка) има куп кусури и се наложи основен ремон, който още на съм завършил. Сега видях че Jackson са пуснали серия "детски" китари размер 2/3, но се опасявам дали ще може да прави нещо с нея.

 

П.П. Пропуснах да отбележа, че говоря за електрически китари.

Редактирано от edgecrusher
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз к(ог)ато съм мислил по темата все ме е избивало на укулеле... не е китара, но много прилича, има по- малко струни и вероятно ще е по- лесно, може да се настрой и "стандартно", а не 4та с 1 октава по- високо.... след това и ти ще можеш да си я ползваш (в колата докато чакаш на светофар например) ... заглеждал съм баритон варианта като по- "дълъг" и по- красив(заради това че има повече прагчета, а не е като недовършен с това 12 прагче на сглобката)

Редактирано от badValue
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aз преди време на голямата, която беше на 4 или 5 и взех четвъртинка. Според мен е добре да се започне с препоръчителния за възрастта размер. И без това са им супер неудобни :) Моята я държи като lap steel. Но веднъж, дваж месечно се учим де :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен изчакайте още 2-3 години, твърде мъничка е още. Преди време именно размера, макар и детски, разочарова моето дете, по-късно мина на цигулка, ама това е друга история.

За сега играчка или укулеле.

Иначе детски, класически китари има в почти всеки голям музикален магазин. Както казваш не си ги видял, "минавали през погледа".

Редактирано от ciriljhonson
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Bobolin  добре си описал размера на китарата спрямо ръста и възрастта. За 4 годишно дете естествено най-добре е 1/4 размер, макар че според мен на тази възраст е много трудна задача свиренето на китара. Освен 1/4, 1/2, 3,4, цяла  бих допълнил, че има и 7/8 размери. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз на моя младеж големия съм замислил да му взема едно такова:

 

http://musicdivision.bg/guitars/%D0%90%D0%BA%D1%83%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8-acoustic-guitars/Vintage-Ukulele-Outfit-Palm-Green

 

На 3 и половина е и има мерак да дрънчи :))

Редактирано от circles
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за мненията. След търсене двата налични варианти които открих за 1/4 размер са Stagg C505 и  Kirkland. Stagg като фирма поне съм ги чувал а относно Kirkland ... пише, че са немски. Това ми звучи добре, но за първи път ги чувам. 35 лв. разлика нагоре в цената на Kirkland може да значи (а може и не) една идея по-читав инструмент. Може само да гадая. Проблема е, че Stagg-а няма възможност да се пипне на живо докато Kirkland-а има. За Stagga-a ме увериха по телефона, че като за китара от възможно най-нисък клас с цел тестов първи инструмент не може да се очаква нищо кой знае какво но е приличен инструмент покриващ напълно целите си - детето да види, да се позанимава реално с истински инструмент и ако има желание да продължи нататък. Тези дни ще видя Kirkland-a и ако е читав мисля да заложа на него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,

 

Скоро купихме детска китара за детето на един колега - баща му (дядото) свири дълги години на китара и уж той ходи да я избира.

 

Не е лоша, но си има своите кусури - на мен лично ми беше много трудно - екшъна ми се стори прекалено висок, отделно беше класическа, а с метални струни. След 20 минути ме боляха пръстите - представям си дъщеря му, която е на 5...Детето едва ли ще свири всеки ден, но пък защо трябва да го болят пръстите след всеки мерак...

 

Както и да е - сменихме струните с найлонови, изшкуркахме пластмаската до магарето, за да падне малко екшъна и г.д. се получиха нещата.

 

Добро бюджетно решение (около 60 лв.) - хем детето ще разбере дали го влече, хем ще отбиеш номера за момента.

Само ще добавя - има едни на Selner по 100-120 лв. - не се лъжи не са по-добри от по-горе описаната. Ще са необходими същите корекции.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Точно Стаг взех аз - абсолютно никакви очаквания не можеш да имаш. Стаг като Стаг с всичките си кусури - издава звуци де. Но други четвъртинки не срещнах никъде :)

Къркланд - за такива цени, на мен ще ми е трудно да повярвам, че мястото на производство е различно от Китай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей като за начало може да пробваш с укулеле мензурата  е идеална за начинаещ,а и не само ето две предложения Epiphone Les Paul Ukulele или Vox Ukelectric 33 и едно Dunlop crybaby mini wah за мега надъхвация  :virtuoz:

 

http://rockshock.eu/kitari/akustichni-kitari-bg/drugi-strunni-instrumenti-bg/eulpvsnh3-les-paul-ac-el-ukulele-outfit-bg.html

 

http://rockshock.eu/index.php?route=product/product&product_id=3810

Редактирано от Golema
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Причината твърде малко деца да започват (успешно) с китара на 3-4 години не е в мензурата. Дори при най-подходящ размер, инструментът иска значителни усилия в пръстите и китката, както като разтягания, така и като натиск върху струната. Това неизбежно иска преодоляване на болки и воля, каквато децата нямат (и слава Богу, не възпитаваме мазохисти). Оттам два логични изхода - или бързо отказване (най-често), или 'прогрес' насила, движен не от детско желание, а от амбицията на родител-садист (с помощта на също така амбициозен и жесток учител).

 

Цигулката в това отношение, макар също да иска физическо натоварване, е далеч по-'милостива' и приемлива за малки деца. Тя развива предпоставки (двигателни и слухови), които правят много лесен и успешен прехода към китара няколко години по-късно.

 

За китара според мен най-ранната приемлива възраст е 7-8 години, когато пак ще си трябва детски по размер инструмент, но вече усилията и болките няма да са така чудовищни и да убиват мерака на детето.

 

Не искам никого да отказвам от ранно начало - децата са си ваши, но има и по-подходящи инструменти за ранни занимания. Да са живи и здрави и да има музика във всеки дом!

[emoji106]

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.