Jump to content
Българският форум за музиканти

Какво представлява "Графичният еквалайзер" ?


Жо`

Recommended Posts

Здравейте , 

Тъй като не съм много запознат за какво точно служи еквалайзерът като технически уред, бих искал да попитам тук (тези от вас които са по-навътре в нещата) , каква точно е функцията на един еквалайзер . Има ли някакви разлики между "графичните еквалайзери" и други видове еквалайзери (* ако съществуват) , и въобще ще се радвам да ми предоставите малко повече информация относно това . 

Аз самия към момента не притежавам такава "джаджа" , но съм горд собственик на малко звукозаписно студио , и бих искал да разбера , дали би могъл да ми помогне един такъв "уред" в студиото , или може и да се мине без него . 

Извинявам се за може би глупавият въпрос който задавам, но до този момент не съм имал срещи , или някакъв опит с такъв тип техника , а наистина искам да разбера как действа и за какво служи. 

Ще съм ви Благодарен, ако ми предоставите някаква информация. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обикновено се използва на живо за еквилизиране на помещението. Слага се след миксера и преди кросоувър/амп и се коригират проблемни за конкретното място честоти.

За студио не знам дали се използва, според мен по-скоро не.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Baby Thomas , благодаря ти за коментара ! Честно казано , и аз самият си го мислих по същият начин , но не бях напълно сигурен и за това отправих питането си тук. Идеята ми като цяло беше ако закупя евентуално подобен графичен еквалайзер, и да коригирам крайният звук и честотите към мониторите в студиото , но явно наистина няма особен смисъл. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какви ли случаи не се срещат по тоя свят!..

Не ме учудва - аз познавам един, който има строителна фирма и не знае какво е тухла. Всичко може!..
[emoji106]

  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Веднага си помислих, че Явор пита!

Или пък не, след като има строителен предприемач, който не е виждал тухла...

 

А и аз като Петко , барабар с мъжете, реших да се зарадвам за Коледа с

един джапански графичен Е-кю, плюс спектрум анализатор , пинк нойз генератор и микрофон.

Та планувам през коледните празници да ловя джинове из звуковите трапове на акустично нетретиранто ми

стайче. Малко да си подобря записите ще има файда. Ще видим.

Тези неща сигурно стават и през Дау-бау, ама там съм мяу и не ми се занимава.

Ако нещо не сгафя и следвам ръководството, би трябвало да компенсирам част от проблемите на помещението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

" И после се чудя , защо толкова рядко прибягвам до "съвети" във българските форуми " ? 

- Еми ето ми го отговора! Българската "лошотия" граници няма .  

И да , притежавам малко звукозаписно студио , което функционира активно повече от пет години , и никога до момента не ми се е налагало да използвам графичен еквалайзер, тъй като както отговора на Baby Thomas по-горе и аз самият мисля , че се използва главно за живо еквалайзиране на помещението. Тъй като до момента не ми се е налагало да използвам еквалайзер  (освен дигитално при звукообработка), се интересувах от това дали идеята ми би могла да бъде добро решение за едно студио , няма нищо странно в това. 

И за да вървим по "течението" на темата , ще се включа в вашата "заигравка" , като допълня , че и аз знаех двама съ-форумници (positive и Бицев), които бяха "много разбиращи" и "много знаещи" но така и не погледнаха във огледалото човек . Разбирайте ме както искате . 

И тъй като явно , тук явно няма да получа човешко отношение , просто няма да посещавам повече заветната тема , така , че не си правете труда да коментирате повече , аз така или иначе няма да го прочета . Благодаря искрено на всички включили се . :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.