Jump to content
Българският форум за музиканти

Модване на ел.китара с преамп за вграждане


Recommended Posts

Здравейте , колеги

намислил съм да сложа преамп от акустична на ел.китара / да вържа сигнала от хъмовете през преампа /  - въпросът е някой правил ли го е да даде съвети и мнение ....да знам дали да се занимавам ???

Благодаря предварително .Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да не би случайно да искаш да можеш да включваш китарата в " line in" вход (не-китарен)? Защото ако е това, мисля, че няма да го постигнеш с преамп от акустична... Ако е заради еквалайзера, по-добро и смислено решение ми се струва да вземеш един еквалайзер педал ("камионче"). Определено ще ти струва по-малко нерви... :)

Редактирано от therealbadmadafaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Привет и за много години!

 

Преди известно време аз обмислях слагане на вграден преамп в електрическа китара. Не ставаше обаче въпрос за такъв от акустична китара, а и там казусът най-вероятно ще се окаже, че е бил от друго естество. Ставаше дума за усилване на полезния сигнал максимално близо до източника с цел да се минимизира влиянието на паразитни шумове и смущения, които се натрупват по кабелите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напрежението на изхода на адаптерите за електрическата китара, както и изходният им импеданс, са доста различни от тези на пиезо адаптера на акустична китара, което прави предусилвателя доста неподходящ.

 

Има доста схеми из нета на активна електроника за китара, които варират от буфери с ОУ или FET, до сложни схеми с еквилайзери, като може би най-претенциозното, което съм виждал е SAGE(Smart altering guitar electronics) в някой от руските сайтове. Ако не можеш да се справиш с изработката на такова нещо, винаги можеш да ползваш услугите на някой, който може.

SAGE на пръв поглед изглежда особено интересен с това, че може да мени резонансната честота на трептящия кръг, който съставя адаптера заедно с разни паразитни компоненти. По този начин схемата може не само да бъде предусилвател/буфер, а също може да накара китарата да звучи така, все едно ползва най-различни по характеристики адаптери.

 

http://www.sugardas.lt/~igoramps/article57.htm

 

Специално за SAGE или негов подвид, аз отдавна имам голям интерес, но нямам повод да се захвана, та ако се спреш на този вариант, бих могъл да ти го сглобя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проявявам особен интерес към варианта със SAGE. Ако решите да го тествате, ще се радвам да видя/чуя резултатите. Можете да разчитате и на помощ от моя страна, ако потрябва ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам нищо против, да се разберем нещо и да сглобим този предусилвател в няколко екземпляра, като изключим потенциометрите и конекторите за батерия, мисля, че имам необходимите части. Ако има желаещи, може да се разберем и някой уикенд, да си довлачим "тестови" инструменти и да го направя две-три-четири китари (колкото заинтересовани има). Ако идеята ви се струва добра, пишете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.