Jump to content
Българският форум за музиканти

Искам да се оплача


neko.fukakai

Recommended Posts

Здравейте, споделям тук, защото знам че ще разберете. Просто искам да разкажа на някой, защото иначе ще се пръсна. Унищожих ръката си. Преди 5 години и половина беше първата операция от карпален канал... преди 6 месеца беше втората от де кервейн. Вече няма шанс някога отново да свиря. Физически ръката ми е здрава, но когато започна да свиря започва да боли. Мисля че всичко е психика, но е все тая щом не мога да го преодолея. Приемам съвети ако някой е минал по този път,но главно пускам темата защото никой около мен не може да разбере защо го приемам за такава трагедия. Започнах да свиря първо на барабани,после минах през китара и в един момент открих магията на бас китарата. Знаех че това е нещото,което ще правя с удоволствие и когато си купих баса бях най-щастливия човек на света. Точно година,месец и един ден мина и ми поставиха диагноза тендовагинит. Не повярвах и отидох на друг лекар. Този път диагнозата беше карпален тунел. Шест месеца борихме болестта с конвенционални средства физио и крио терапии, кортикостероиди. Когато стана ясно че не действа нямах друг избор освен да се съглася на операция. Обещанието беше, че след операцията ще мога да свиря отново. След операцията слушах лекарите и оставих време на ръката да почине. След 3 месеца, когато свири отново за първи път ръката ми почна да прави крампи. Лошото е,че при крампата мускула притиска нерва. Съответно е безмислено да свиря, защото макар за част от секундата губя контрол и целият ритъм отива по дяволите. Отново ходене по лекари,нерви,безплодни опити да свиря завършващи с обещанието никога вече да не го пипам. Въпреки всичко сега отново баса е до леглото ми. Не мога да го прибера в калъф , въпреки че за самата китара е по-добре. В един момент спрях да го пипам, само седеше до мен и това ме успокояваше. Почнах да пея, преоткри гласа си,но болката от неуспеха не ме напускаше. Затова когато се наложи втора операция надеждата ми се върна. Отново упойка, страх очакване. Седмица след операцията свирех. Бях толкова щастлива,че успях да изсвиря една песен. Давах малко по малко не напрягах. Въпреки всичко след 2 месеца болката се върна. Опитах всичко, но нищо не подейства. Вече се отказах. Наистина. Надявам се,че тук бихте могли да разберете защо ми е толкова болно. Благодаря на хората които имаха нервите да дочетат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Искрено съжалявам, човече! Не бих могъл да си представя какво изпитваш. И аз имам проблеми с болка в дясната ръка и ме е страх да не се случи нещо подобно...Стискам палци да се почувстваш по-добре!

Редактирано от lifer_
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбирам те напълно,защото при мен ситуацията някак си напомня на твоята.Преди години ходих на лекар,защото ми изтръпваха пръстите на лявата ръка,при което веднага бях посъветван да легна под ножа,не го направих и не смятам (дай боже,да не се налага ) да го правя.Ходих си така доста време,докато един приятел (също басист) ме посъветва да слагам торбички пълни с лед около лакъта и да търпя колкото мога,съвет даден му от известен канадски хирург-ортопед.Правих го няколко седмици и засега нямам изтръпвания от доста време,ако въобще лекаря при когото ходих е поставил точната диагноза (според него имам притиснат нерв в канал на лакетната става),в което се доста се съмнявам.Не мога да кажа дали е самовнушение или наистина подейства,но е факт.Годна след това си скъсах бицепса на същата ръка по супер нелеп начин,отново отказах операция.Убеждаваха ме,че ще много ще съжелявам ( беще преди 5 години),но до и до ден днешен премятам ПДЧ плочите,шкафове и т.н.Усещам някаква липса на двигателна сила,но си работя и свиря . Понякога усещам предмишницата на лявата ми ръка като на Попай -  моряка  :D ,имам чувството,че ще гръмне от напрежение и боли,но някак си го преодолявам,къде с лед,къде с инат.За щастие не се случва всеки път,когато свиря.Така съм от доста време. :) Твоята участ,за жалост е по-лоша.Наитина съжялвам,че така са се случили нещата при теб.

Пробвай с някакви укрепващи упражнения,така или иначе мускулите на ръката ти ще се адаптират постепенно.Може би натоварваш китката си прекомерно,предвид състоянието ти.Лечението на такива травми е бавно и се иска постоянство.Има и нещо друго,заради неправила постановка,прекомерно желание за свирене и по-голямо от необходимото натоварване предвид състоянието ти или всичко накуп,е възможно да получаваш тези крампи.

Не съм медицинско лице и това са само едни предположения,с които се надявам някак си ти да ти дам насоки,а не да те отчайвам.Консултирай се с възможно най-много ортопеди и физио-терапевти,които се занимават със спортни травми и разбери доколко и какви натоварвания можеш да правиш,без да увредиш повече ръката си.Няма начин, да няма начин. :)

Ето ти и един пример - Gary Lunn ,свирил е доста от супер звездите на USA.Липсва му показалеца на дясната ръка,свири със средния и безименния.

Намери си в You Tube неговата банда - Tim Akers &The Smoking Section и чуй как забива.В момента обикаля с Доли Партън из Америка.Не е същото както при теб,но е достатъчно показателно за волята и желанието.

Така че,пробвай пак,ако все пак не успееш,което не ти го пожелавам в никакъв случай,насочи таланта към добро и свързано с музиката начинание.

Искренно ти желая успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много съжалявам за случилото се! Според мен човек не трябва да се подлага на операция, особено когато става дума за крайник (ръка или крак). Може би това повече е влошило нещата при теб. Лекарите в България не са толкова добри, а и гледат да измъкнат някой и друг лев от Здравната каса за това. :wacko:

Пожелавам ти да се възстановиш! Не се отказвай! А ако ще се занимаваш с пеене, задължително потърси добър вокален педагог (не се хващай с първия срещнат, а разучи нещата). Гласът също е много деликатен инструмент и ако човек не внимава, може да си навреди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да прозвучи тъпо, но защо не пробваш да обърнеш постановката, ако това би помогнало. Ако не си бил супер напреднал би трябвало да се справяш прилично след известно време. Това при условие, че не изпитваш болка и с обратната постановка, но не пречи да пробваш. Тони Айоми е успял, макар и при различни обстоятелства, защо да не стане и при теб. Успех!

Редактирано от pampi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съжалявам, при мен нещата бяха подобни след катастрофа, може би не толкова напреднали, но доста зле, донякъде се оправиха, но ситуацията е ден за ден...

 

 

Има един басист който има може би същата диагноза като тебе и използва ръкавици:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

При мен имаше сходен проблем. Увреждане на улнарен нерв плюс синдром на карпалния канал. Просто една сутрин се събудих и не си чувствах два пръста на дясната ръка - безименния и малкия. Ходих на лекар и по същия начин ми предписаха кортикостероиди и физиотерапия. Лекарствата обаче бяха толкова силни, че ме уплашиха, и реших да потърся второ мнение. И точно тук идва интересният момент - улучих лекар, който беше специализирал в Германия, който ми каза, че през последните години там предпочитаното лечение вече не е с лекарства, а с обездвижване. Слага се шина, която се носи от 3 до 6 месеца, и през това време ръката не се натоварва по никакъв начин. Реших да пробвам по този начин и след около 4 месеца чувствителността ми се възстанови, като първоначално нямаше никаква сила в движенията, но след още 2-3 месеца и това започна да се оправя. Така ми се размина и без лекарства и без физиотерапия. Обаче от тогава си имам едно наум и гледам да не претоварвам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Много съжалявам! Защо не пробваш да сложиш шина за подкрепа на китката, и да хванеш инструмента в класическа поза? Странно ще е, но и по-странни неща са правени в името на музиката :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Здравей, имам подобен проблем. Виж тези неща :

 

 

http://www.notreble.com/buzz/2011/05/10/health-fitness-for-the-working-bassist-part-1-basic-technique/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тоя момък е басистите,които най-не ми се нравят - т.е. седнал пред камерата дава съвети за постановка,която,ако той самия се заснеме,ще се разбере,че няма да има нищо общо след като стане прав,убеден съм в това.

Това не само е тъпо,ами губи и времето на хората,да размишлява пред камерата,за нещо което най-вероятно преразказва.Не си губете времето с тоя пич ,има достатъчно информация по въпроса и то от басисти като Д.Патитучи,Г.Уйлис,А.Нитти и т.н.,хора с дългогодишен стаж и познания.

Редактирано от evernas
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.