Jump to content
Българският форум за музиканти

Marshall amp въпрос.


Recommended Posts

Здравейте! Можеби въпросът ми не е точно за тази тема но предполагам ,че ще бъде прочетен от повече хора и имам по-голям шанс да получа отговор. Та въпросът касае замерването на един усилвател от завода производител преди да бъде опакован и пуснат на пазара. Гледах клипове в YouTube за процеса на производство но преди да бъде пуснат за продажба го тестват с осцилоскоп, функционален генератор и прибор който ми е неизвестен. Разглеждах много да не кажа хиледи каталози за измервателна техника но не намерих нищо подобно. Писах на няколко форума за електротехници но не получих отговор. Ако някой е запознат надявам се да ми отговори. Ще приложа и клип да се види за кой прибор става въпрос. Прибора е със сините букси включени в него.  Ако знаете марка, модел и предназначение пишете по темата. Предварително благодаря на всички мнения. Хубав ден..

 

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Джаджата изглежда странно. Това "синьото" ми прилича на спикон, което обикновено се използва за по-големи мощности (200+ вата, примерно бас апаратури), та си помислих, че може да е dummy load. Но пък има и дисплей + копчета, които съм виждал по разни function generators. Там обаче спикон няма работа. Вижда се и лого, което доста прилича на Marshall логото, ама от бързо търсене такава джаджа не намерих. Вземайки предвид и леко ламерския дизайн моето крайно предположение е, че е някакво 2-в-1 сглобено на място устройство. ;)

 

А може пък и да не се използва изобщо. Устройствата, които се използват при измервания на лампов амп са сигнал генератор, резистивен товар, осцилоскоп и спектрален анализатор. Друго не се сещам. А последното няма как да е с това матрично дисплейче.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей! Благодаря за отговора наистина си наблюдателен. И аз забелязах логото но за измервателните прибори не бях запознат. Ще споделя едно мое предположение. От многократно наблюдение на клипа забелязах ,че въпросния техник след като вади усилвателя от кутията му включва един кабел преди да го пусне в напрежението. Този кабел прилича на този със спикона излизащ от въпросното устройство. До колкото съм запознат ламповия усилвател трябва да е включен към товар (кабинет или говорител 4-8 или 16 Ома) преди да бъде включен към напрежението за да не изгори. Моето предположение е ,че това е прибор който дава товар към изходната букса за кабинета. Предполагам по този начин избягват шума от говоритела при ремонт на усилвателя (различно бучене и пукане). Не съм запознат дали съществува подобно устройство и какво може да замерва и показва на въпросния дисплей. Това е само мое предположение. Ако е запознат някой с това да сподели мнението си. Хубав ден.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За измервания на крайното стъпало се ползва резистивен товар. Говорителят (или друг подобен реактивен товар) има различен импеданс за различните честоти и не може да се ползва за такива цели. Въпросният уред може и да е някоя джаджа, която те сами са си разработили за техни си цели. Един генератор и един осцилоскоп са достатъчни за най-обща проверка на крайното стъпало.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.