Jump to content
Българският форум за музиканти

Почистване на фретборд с lighter fluid


Recommended Posts

То принципно фретборда си е без лак. Освен разните кленови Фендъри...

Мажа си с лимоненото Дънлопче аз, от почти 20г.. Няма грижи, супер чисти и подхранва. Но най-добре да се консултираш с лютиер, за да си по-сигурен.

За тия стоманени вълни скоро разбрах, че не са много добра идея. Защото падат миниатюрни частички и малко по малко залепват по разни магнити на китарни адаптри и/или говорители. И после чистенето било ужас. Особено ако много ги използваш, примерно да си майстор/лютиер/работилница. Дори имало вариант (макар шансът да не е огромен) да попаднат някакви частички покрай намотката на говорителя и да се надере и попрецака. Колко точно е вярно не знам, нямам такъв опит. В твоя случай ако стръгнеш 5 пъти на една китара надали ще се случи нещо особено. Но е добре да се има едно на ум.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам Dunlop 65 лимоново масло, сега като погледнах, не пише да не се ползва на кленови фретбордове, пише просто USE ONLY ON UN-FINISHED FRETBOARDS, значи става ли за клен сега или не става?

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На всякакви, стига да не са лакирани. Хващаш една изтекла кредитна карта изциляш мърсотията между праговете и после мажеш с пръстче, изчакваш малко да попие и забърсваш с парцал излишното. Толкоз, а и лимоненото масло не е задължително да е на "Дънлоп" просто трябва да е истинско лимонено масло. Ама при теб май се е наслоила мръсотията на вътре, ако не е лакирано може да пробваш с алкохол и един парцал дали ще падне но внимавай с точките, че не се знае дали няма да реагират на алкохола!

Редактирано от lyu_records
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По- нагоре в темата, а и в други теми е писано, че масло не се използва при кленов лакиран фредбоорд. Маслото попива във фредборда, когато е от розово дърво или нещо друго и не е лакиран. Така го освежава и поддържа. Както се досещаш, няма как да попие в лакираната повърхност на фредбоорд от клен. 

Редактирано от Nikolov_76
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този точно не е лакиран, мръсотията е попила в дървото. Пробвах с лимоновото масло, нищо не стана, нито по-зле, нито по-добре. Потърках го с водна шкурка 500, след това и със стоманената вълна. Общо взето, има подобрение. Всъщност е доста по-светъл сега фингърборда, като цяло, но не е перфектно, още е по-тъмнен на места... Ще снимам утре на светло. Иначе вълната много яко полира повърхността, и праговете светнаха.

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На снимката много не личи особено, освен ако не се вгледате добре, но се вижда че още има по-тъмни места. Но за сега май така ще я оставя.

DSCF8769_2_1920x1280_70.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, това е лакиран фретборд, на който му се е изтъркал лака. Според мен, трябва почистване и прелакиране.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На няколко различни места намирам в спецификацийте, че не е лакиран. С думи като "unfinished" или "oiled". ?‍♂️

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.