Jump to content
Българският форум за музиканти

Почистване на фретборд с lighter fluid


Recommended Posts

Искам да се извиня, ако вече има такава тема, но аз не намерих. В доста клипове напоследък забелязах, че лютиерите за почистване на фретборд и изобщо на почти всякакви замърсявания по китарите използват lighter fluid. След малко research установих, че това е течност за запалки. Една тубичка на Zippo от 125 ml. струва 7 лв. и малко отгоре.

Интересно ми е какво мислите по въпроса. Знам, че се продават специални почистващи препарати за целта. Почти съм убеден, че тези препарати едва ли са нещо по различно. Та - някои ползвал ли е, пробвал ли е.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ползвам на Дънлоп , 4 долара в САЩ, у нас малко повече.

Наскоро четох мнение от лютиер, че не трябва много често да почистваш фингърборда.

Ако сложиш много, според лютиера може да има проблем, примерно с позициите.

И вероятно е прав, дървото на фингърборда, може да се разшири или свие от повече течност.

Препоръчваше веднъж на 5 години хубаво почистване.

Според мен това е за собственик, който много не се поти.

Има хора, които много цапат грифа и за тях ще е по начесто.

Има и стринг клийнър - за по дълъг живот на струните. Също  е добре да се ползва, даже по често от фретборд чистача.

 

 

 

425267000000000-00-750x750.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, на което казваш lighter fluid е тип разтворител на основата на петрола (на английски е naphtha, но не е това, на което ние казваме "нафта") и според мен има голям шанс той да е агресивен към лака на китарата. Далеч по-безопасно ми се струва да ползваш специалните продукти за целта, които освен всичко друго на са и много по-скъпи, но в крайна сметка китарата си е твоя. Ако все пак решиш да пробваш с този lighter fluid, внимавай да не се омажат боядисаните части.

Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забелязал съм, че някой от продуктите, които се предлагат за фретборд не стават за maple. Аз най-вече използвам стринг клийнър, понеже поддържам струните чисти фретборда се зацапва по-малко. За него веднъж годишно използвам препарат, а иначе си го почиствам без нищо.

 

Според мен не е зле да се прави редовно профилактично почистване на струни, тяло, фретборд и при положение, че утвърдени фирми правят специализирани продукти за почистване на китара, няма смисъл да се рискува с друго.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми се струва, че лакираният фретборд не иска нищо повече от леко влажен парцал, който не оставя влакна и няколко минути усърдно търкане :). В краен случай към сагата може да се включи и четка за зъби.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да споделя мнение (от това което съм чел по чуждите форуми и теми на разни лютиери през годините и което правя с моите инструменти) - нелакирани позиционни дъски на грифове трябва да се мажат доста често и обилно с подходящите за целта препарати или масла точно за да не изсъхват,което пък би довело до споменатите от Тони проблеми - свиване на дървесината, мърдане на праговете,промяна на релефа и т.н. Разбира се зависи от влажността и температурата на помещението,където се съхраняват инструментите,честотата на свирене и потоотделянето на ръката на свирещия.
Моята позиционна дъска е от палисандър и през лятото я минавам по 2 пъти на месец,а зимата по веднъж с лимоновото масло на Дънлоп. Когато сменям струните я напоявам много сериозно и където след няколко минути изсъхне я минавам отново.
Кленовите обикновено са лакирани и там наистина няма никакъв смисъл от масла и специални препарати.
kirilp,аз не бих експериментирал с нещо,което не е предназначено за китара. Има достатъчно специализирани препарати по магазините и то на почти същата цена,като на споменатият от теб. Вземи си някакъв от музикален магазин и си обработвай китарата спокойно. Естествено,ако китарата ти не ти е скъпа и си решил да пробваш - пиши какъв е резултата :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За лимоновото масло на Dunlop сме писали и преди. Ако изобщо съдържа истинско етерично масло от лимон (това е студено пресовано масло от кората на лимон) то е в минимални количества, останалото за съжаление май е течен парафин. Продава се и истинско лимоново масло, но и то не е подходящо за третиране на палисандрови дъски. Моето скромно мнение и опит е, че почистване и смазване на такива дъски се налага максимум веднъж годишно. Виждал съм инструменти на десетилетия, които никога не са били третирани и нищо им няма. Със сигурност е по-добре да се прави по-рядко отколкото прекалено често, най-малкото защото прекаленото омазняване на дъската убива струните доста по-бързо, а и колкото е по-мазна дъската толкова по-лесно се замърсява.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

https://youtu.be/W1sWuzT75mw?t=739

Ето този тип е един от тези, ползващите lighter fluid. Това просто ме накара да се замисля. Много ясно, че никога не бих пробвал на хубава и скъпа китара. В крайна сметка затова и реших да пусна темата - ако някой е пробвал, чувал, чел. И по други форуми намерих дискусии по темата. Доводите за и против са горе-долу както тук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ползвам на Music Nomad - Fretboard F-One. Има го в МюзикДивижън.

Специално е упоменато, че не съдържа лимоново масло: "* лимоновото масло съдържа дилимонен, който е силен разтворител и се използва за отстраняване на боя, машинно масло, лепило; в следствие на високата си киселинност е възможно лимоновото масло да доведе до изсушаване на фретборда с времето, което да налага по-честа грижа и третиране на дървото"

Преди да си го взема и аз порових по форуми и от готовите решения това беше с по-добри отзиви от това на Дънлоп.

С един приятел си разделихме едно шишенце по равно - цяло шишенце има да го ползваш няколко години...

За почти две години имам поне 10 намазвания общо на 3 различни баса и съм ползвал по-малко от половината от моята половинка, т.е. по-малко от 1/4 от цяло шишенце.

И то ги мажа, както колегата по-горе е писал - свалят се струните, маже се обилно, след 5-10 минути се маже втори път обилно и накрая ако има останали капки се доразмазват със сух парцал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

kirilp, правилно си се ориентирал с проучването и не рискувай!

blr, за лимоненото масло на Дънлоп - така е и затова толкова често и безстрашно го ползвам засега.
При моя начин на нанасяне на маслото няма как то да "убие" струните. Използвам го доста внимателно и го нанасям с тънък,единичен и фин парцал между струните и след като ги отпускам с тремолото,а след това ползвам препарата за струни и това се случва след свирене,така маслото има време да попие до следващото занимание :)
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 years later...

Ще ползвам темата за да попитам. Възможно ли е да се почисти това потъмняване от фретборда? (нямам предвид шарката на дървото, а следите от пръстите)

Китарата е Jackson DK2M мексиканска, фретборда не изглежда да има някакъв лак, и в интернет като потърсих пише че е ънфинишд...

Стоманена вълна 000 или 0000, примерно, ще помогне ли? Със какво масло трябва да се маже? Знам че с лимоновото е твърдо не...

20200117_121137.jpg

Редактирано от Rezachka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.