Jump to content
Българският форум за музиканти

Telecaster-ски звук


jonibelev

Recommended Posts

Моето е мексико стандарт - седлата са като на страт,струните минават през тялото - тоест не е "пепелник" бриджа и пак си звучи яко като Теле.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато използвам думата "пепелник", аз слагам всичко в сметката. Дали пепелника ще е vintage  или modern стил, той си остава парче желязо за което е закрепен характерен адаптер, от тук и "магията". (материала също е различен и от значение)

Всъщност именно адаптерите със своята конструкция и използвани материали са уникални за телекастерския звук (магнити AlNiCo 3 и 5, меден проводник 42,43 до 54 и вече споменатите плочки от мед, месинг, цинк) .

Само да уточня, по-горе DaftFunk нарече нек адаптера - lipstick , това категорично не е вярно, а единствената прилика е до някъде никелираната "черупка".

Lipstick-ка е съвсем друга бира, а историята му впрочем, също много интересна.

П.П.И на края - Дисекцията на адаптерите и конструкцията на бриджа не изключва всичко останало от общата картина и звук.

Редактирано от ciriljhonson
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Lipstick е нарицателно заради външния вид на нек адапера на Теле. А инак American Standard Telecaster нито е с пепелник бридж, нито с AiNiCo магнити на адаптерите а е с керамични адаптери./ същото важи и за мексиканските стандартни телекастери / 

От всичко казано можем да направим заключение, че съвременният Телекастер въпреки липсата на алнико магнет и аштрей 

бридж си остава Телекастер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Lipstick е вид адаптер проектиран и произвеждан от Нейтън Дениъл (Danelectro). Това е адаптер с конструкция от цяла магнитна пластина и медна намотка върху нея. Първоначално се е монтирал под пикгарда, а в последствие в тубичка от червило, и няма нищо общо с нек адаптера на Telecaster.

След втората световна война, поради една или друга причина, от една страна има недостиг от друга, излишък от много стоки. Нейтън купува буквално за "жълти стотинки" от една фармацевтична компания контейнери  за червило, от които започва и производството на най-евтините тогава адаптери. от тук и името - lipstick.

Поради факта, че част от адаптера е контейнер за червило, размерът на lipstick pickup е с близо сантиметър по дълъг (8 см), звукът му се характеризира като "jangly" и се предпочита от изпълнителите на рокабили и сърф.

lipstick-inside.jpg

Ако Stratocaster, Jaguar, Jazzmaster, и тн. ползват, условно казано, еднакви адаптери на neck и bridge позиция. Tо при Telecaster, адаптерите са коренно различни един от друг. Писах го и по горе, там е "магията". Това с какъв вид магнит са, керамичен или алнико, си има своите плюсове или минуси, но не определя генерално облика на Fender Telecaster. Същото важи и за "пепелника". ;)

Редактирано от ciriljhonson
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе,адаптери,моя си е алнико на мексикото,нека,задния не съм гледал,там е работата,че китарата си звучи характерно и на сухо, (в къщи не ги включвам почти),та повечето звук си е до дърво и конструкция..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...

От всичко казано можем да направим заключение, че съвременният Телекастер въпреки липсата на алнико магнет и аштрей 

бридж си остава Телекастер.

 

Леко не се съгласявам - моят American Special Telecaster (с тази разлика, че моят е 3-colour sunburst) си е с т.нар. аштрей със string-through-body конструкция и класическият 3-brass-saddle бридж. Не съм запознат точно със спецификите на Texas Special адаптерите, но китарата може да звучи традиционно телекастърски, както и "модерно". Невероятен инструмент! Подарих си го за един рожден ден преди около 2-3 години.  :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Yanni  Приликата между American Special и American Standard е единствено в думата "American" .. тоест и двата се произвеждат във Фабриката  в Corona, California. USA.

Аз говорех за качествата на American Standard Telecaster, а не за American Special /  Говорим за различни неща ...единият за круша, а другият за ябълки.  ;-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прекрасно знам приликите и разликите между двата модела. Всъщност, като качество на изработката и комфорт, разликите изобщо не са толкова големи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.