Към съдържанието


Снимка

Как да станеш композитор - помощ за начинаещ!

композитор композиране китара пиано музика теория хармония учител начинаещ програма

 • Please log in to reply
45 отговора на тази тема

#31 Tehanox

Tehanox

  Навъртащ се

 • Members
 • PipPip
 • 66 Мнения:

Публикувано 09 февруари 2017 - 06:06

Композирането е дейност на въображението и идеите. Не е достойнство на моторно трениране. Свиренето ЩЕ помогне но днес композирането и свиренето имат два отделни пътя.
Кой е способен да отвърне глава от примери като Aphex Twin, Autechre, Clark, Plaid, Boards of Canada, Amon Tobin и прочие музиканти с десетки издадени албуми (някои от тези и с двойно повече)? Като всички горе изброени изобщо не са наблягали над "пръстовката" а имат и страхотни нотни творби. И са нещо повече от това. Те са революционери.
 
Ако човек има музиката в главата си (както автора на темата каза) Стига да не му се пресече пътя може да стигне далеч.
Но с всички мнения в темата от самото начало се опитвате да удушите у човека всяка надежда че това е възможно - като му изтъквате възможно най-завъртяно и трудно - изброявайки всякакви усукани мотиви, спъвайки го със неща които звучат авторитетно - но за мен това е слабост.
 
Писах в темата за да помогна. Не за да съм "нуубис" с лично мнение. Преди няколко години бях на мястото на автора на темата и вместо да ме насочат с любов срещах на всяко мое музикално любопитство абсолютно същите обезкуражаващи слова.
 
Никой няма право да отказва който и да е човек от това да създава музика и да му казва че "развил интуиция кой може да стане композитор и кой не" или че има път който е "грешен". Че това е изкуство! Изкуството е родена грешка!


#32 TONY

TONY

  Metal Messiah

 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 8572 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:китара, бас

Публикувано 09 февруари 2017 - 11:45

Покрай темата, а и във връзка с конфликта радио - музикаутор, профон и понеже се имам самонадеяно за човек с въображение и идеи, та измислих следното - ВСЕКИ ПРОФАН КОМПОЗИТОР - ЧЛЕН НА ПРОФОН!

Малко хумор. нядавам се да няма засегнати.

Какво е профан - Човек, който няма познания в дадена област, неспециалист.

Всеки от нас се ражда такъв, като обаче всеки има заложби да развие. При различните хора, има различни заложби.

 

Човек със въображение и идеи, който носи музика в себе си и изка да я изкара от главата си , има заложби да стане композитор.

Преди наколко месеца, един китарист и композитор (когото ценя) - Джими Собара, ми сподели ( бях го попитал, как е успял да запише няколко албума, а е все още на 30 години) - "Имам музика в главата и докато не я изкарам, не ми дава мира!"

 

Какво е процесът на композиране!?

Човекът с музикални идеи, които напират да се появят, базирайки се на музикалните си познания, създава композиция.

Колкото по-големи са музикалните познания( теория, хармония, владее на инструменти и тн), плюс музикалната инвенция, която има ( на всеки е дадено различно), дават като резултат музикална композиция.

Като се сложи ШОРТКАТ ( Кратък път) и се шунтира нуждата от музикално познание, директно ще имаме ПРОФАН Композитори, раждащи профан композиции. Така, че за мен, поставянето на шорткат не е помощ, а слагане на динени кори!

 

Казвайки, колко е дълъг и труден пътя, ние не отказваме, а подготвяме желаещите да поемат по този път!

Тръгването да изкачаваш Еверест, без необходимата предварителна подоготовка, обикновено е обречено на провал и води до смърт. Да, за да изкачиш върхът, освен подоготовка, е необходим и кураж и много желание.

 

Питам аз, като му дръпнеш на "модерния" композитора, компютъра от ръцете със самокомпозиращите програми, какво ще изкомпозира? Сещам се за един Янко....

Не отричам, че тук-таме има успешни треньор по футбол, без да е бил футболист, добър преподавател по пиано, без да е пианист. Защо не да няма и добър композитор, който да стане, само така по миди програми, без да свири на инструмент, т.е. за него шортката да е проработил. А, колко ги е спънал?


Този пост е редактиран от TONY: 09 февруари 2017 - 11:53

Човек не открива музиката, а открива себе си в музиката. А.Вайсенберг
РОДЕНИЯТ ДА ПЪЛЗИ, НЯМА КАК ДА ПОЛЕТИ!!!
IRON MAIDEN ,METALLICA,Judas Priest, Manowar, Deep purple,Mercyfull Fate,King Diamond, Whitesnake,Tarja, Kamelot, Angra ,Slayer,Satch,YJM,Tony MacAlpine,GaryMoore,Thin Lizzy,Ac/Dc,Rainbow, Cacophony,EVH,Aerosmith,Extreme,Scorpions,SymphonyX,Annihilator
However, a lot of the results are based purely on the amount of effort and work and commitment and dedication that you make as a musician. Rob Halford


#33 Hillbilly

Hillbilly

  The Lord of the Flies

 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 5808 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:Sofia
 • Инструмент:guitar

Публикувано 09 февруари 2017 - 12:06

Бе и аз се сещам за един Джони Алън Хендрикс..,немал е компютри,по е известен като Джими.


Цитат(Mark Avrelii @ Nov 7 2007, 10:25 PM)
Нищо не става колеги не разбрахте ли тук рок не вирее събрали сме се шепа ентусиасти и копаме на място.Правете си музиката за кеф и си намерете дохона работа не си късайте нервите.

 


#34 Dirk

Dirk

  Редовно навъртащ се

 • Members
 • PipPipPip
 • 372 Мнения:
 • Gender:Male
 • Инструмент:Китара

Публикувано 09 февруари 2017 - 15:11

Tehanox,познавам лично доста сериозен брой известни(академични) композитори.Много от тях са световни имена от най-висок ранк ,както българи ,така и чужденци.Всички владеят и компютърни програми-факири са...дори една от тях Пенка Кунева е написала музиката за повечето от извесните компютърни игри,които вероятно си играл и ти,филми ,като Матрицата и т.н.Както и да е.Никой от тях не е станал композитор по твоя начин.Синът ми също учи композиране.Заобиколен съм от такава среда.Не бъди наивен!Хората се опитват да ти помогнат и като на лаик ти дават примери.Вероятно,ако не беше този форум никой нямаше да се опитва да ти обяснява тези неща в които си личи ,че не си спец и са ти чужди.Ти може да си изключение и да имаш невероятно въображение и фантазия,но преди това си има определена техническа работа,която трябва да се свърши и която без тези способности ти не можеш да преодолееш.Знам че това не го разбираш!Също така,когато откриеш разликата между композиране и писане на песни ще разбереш,че си на прав път.В момента проявяваш наивитет,смелост и енергия ,характерни за младите и още незнаещи ентусиасти,което е много хубаво,но ако успееш да увладееш и насочиш правилно ;)Начина по който ти се занимаваш с "композиране" не е лош,ни най-малко.Имам познат,който този начин се спаси от алкохолизъм и наркотици...но той не е композитор.Успехи ти пожелавам и ако примерно след време станеш композитор (академичен-т.е. признат от висша институция) прочети тази дискусия отново!

#35 Tehanox

Tehanox

  Навъртащ се

 • Members
 • PipPip
 • 66 Мнения:

Публикувано 10 февруари 2017 - 01:12

 

Бе и аз се сещам за един Джони Алън Хендрикс..,немал е компютри,по е известен като Джими.

 

;) така така вълчак - а и нотите не е знаел човека - а ако го питаш кога прави модулация - и термина може да не му е ясен...

 

и като на лаик ти дават примери.

 

И Аз така!... ето чети:

 

In 2013, Thom Yorke of Radiohead named Aphex Twin as his biggest influence, saying: "He burns a heavy shadow ... Aphex opened up another world that didn't involve my fucking electric guitar ... I hated all the music that was around Radiohead at the time, it was completely fucking meaningless. I hated the Britpop thing and what was happening in America, but Aphex was totally beautiful, and he's kind of my age too."[87]

 

In 2002 Rolling Stone said about the album, "Aphex Twin expanded way beyond the ambient music of Brian Eno by fusing lush soundscapes with oceanic beats and bass lines."[16] Pitchfork Media called it "among the most interesting music ever created with a keyboard and a computer"

 

In 2012 a FACT Magazine review of the 100 best albums of the 1990s listed the LP Selected Ambient Works 85-92 in No.1 position.[86]

 

The London Sinfonietta performed arrangements of Aphex Twin songs in 2006.[82]

 

А какво да кажа за Autechre???  спроред мен много по-иновативни в композирането от Aphex?

Ами поканени лично от една от музикалните академии в Лондон за да изнесат лекции как създават композициите си - академичните среди остават напълно озадачени - тъй като законите им надминават всякакво академично третиране. 

 

На всеки му е по-лесно да сложи изкуството я в калъп я в модел - за да го върже и за да създава догми на които да се топли.

Нещо не си спомням нито едно от "академичните имена" които през 1863 са отхвърлили от Парижкия салон на изкуствата трудовете на  Пол Сезан, Едуар Мане, Пиер-Огюст Реноар, Алфред Сисле, Камий Писаро и още дузина. Отхвърлени - защото техниката им била различна и са ги наричали декаденти. Пътя им бил грешен.Техниката - грешка.

Сега картините от този период са сред най-ценните експонати в музеите.

За Салона на отхвърлените изобщо чувал ли си?

 

От край време в изкуството е имало някой който желае да се подслони под полата на някаква инстуционалност.

Имам висше образование в изкуството и съм се напоил като гъба от академичните характери които имат много слова по темата изкуство но малко което могат да кажат.

 

А в този форум лъха все още на 80-те в най-добрия случай и нямам намерение да оставам разбран.

 

Поздрав с едно мое ПРОФоНно  пиано - а имам и още дузина нотни работи в профила си.

Listen on Soundcloud.com

 

 

Както може би тони ще каже за нещата ми:

Имал време човека, цъкал с мишката, пулучил се резултат, който не дразни и звучи като някаква песен.

За мен това не е композиране.

 

Тъкмо може да се съберете с академичната компания и да се напиете от мое име и да ме спукате от ебавки. Шегувам се... както колегата каза: Аз съм просто един ПРОФоН  който писа в тази тема за да се опита да помогне на другите ПРОФоНи за разлика от ЗНАЕЩИТЕ "Що и-как се прави-всичко и каква е още малко и пътната-настилка и посоката-на вятъра".


Този пост е редактиран от Tehanox: 10 февруари 2017 - 01:22


#36 musicman

musicman

  мракобесник

 • Admin
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 6903 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:Китара

Публикувано 10 февруари 2017 - 14:07

Дали има само един единствен начин да станат нещата?

И какъв е точно шансът това да е "вашия" начин.

 

Колеги, нека дискусията да е в рамките на добрия тон и приемете, че всеки си има мнение. А то в повечето случаи не съвпада с вашето. Няма и нужда да съвпада. Така, че бъдете толерантни.


People who complain about problems don't change the world. People who fix problems do!

#37 Steppenwolf

Steppenwolf

  0.775

 • Mods
 • 3240 Мнения:
 • Gender:Male
 • Инструмент:mind, keys, 

Публикувано 10 февруари 2017 - 15:40

За музика като тази на Autechre вярно, че не ти трябва толкова музикален слух, хармония, полифония, форми, композиционни техники и подобни глупости, както би казал... Ако ги имаш обаче, само може да обогатят и помогнат с нещо. То, често е достатъчно и да записваш до 1-2 минути такова парче, възпроизвеждайки после с repeat, вместо да заемаш пространство, ама това е друга тема. Музикалната акустика и FM синтезът също спадат към теоретичната палитра, както и присъстват в академичните програми за съответните специалности и профили, и за подобен вид музика са голям плюс. Едва ли обаче ще го оцениш, защото си писател, а не читател...


"Повечето хора по-скоро биха умрели, отколкото да помислят. Всъщност те го правят." — Бъртранд Ръсел


#38 TONY

TONY

  Metal Messiah

 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 8572 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:китара, бас

Публикувано 10 февруари 2017 - 20:22

Любомир (tehanox) , преслушах нещата ти и не съжалявам. Чух интересни неща, някои много добри, някои малко скучни

и скачах с мишката напред. Важното е, че си съдал композиции и си композитор отвсякъде. Как си го постигнал, ти си знаеш. За мен имаш добри познания по музика. Дали са постигнати, само по начина, по който казваш или си по-назнайваш доста добре теорията, може да споделиш, може и да не. Както и да е. За това , което правиш, ти си, си свършил работа.

Дали обаче, ще свършиш работа и ще помогнеш на хора, които искат да напишат традиционна песен, няма значение в кой стил, не знам... Може би такива хора, които ще са и мнозинство, би трябвало да си карат по традиционите методи.

 

Ясно се вижда, че съм използвал думата профан, в нейното истинско значение, а не това, което е придобила в разговорният български език. Предполагам, че си наясно, за какви цъкащи с мишката и правещи профан песни съм имал предвид.

 

Покрай теб, се сетих, че в този форум, някой си търсеше група и пак беше пуснал в облака, свои си композиции.

Композиторските му умения, ( в съчетание с голямите възможности, които предоставят днес компютрите и като софуер и като хардуер) зачително превъзхождаха уменията му като инструменталист (в частност китарист).

Така че, съм го запомнил като композитор, но не е било достатъчно да му се обадя, защото свиренето не ме впечатли....

Да съгласен съм, може да си добър композитор, без да си добър инструменталист.

От друга страна, инструментализма и много помага.

Днес гледах някакъв рекламен диск на Уоруик басовете.

Бяха събрали Уоруик известни артисти - басисти в един бус и обикалят САЩ.

Правеха си песни он дъ флай. И им се получаваха. Хората , Стив Бейли, ТМ Стивънс и тн звезди си владеят баса до виртуозност и си създаваха рекламни песни. Не става дума за шедьоври. Но доброто владеене на иструмент, е в плюс, не в минус!

 

Хубаво е, че спомена художници.

Може да се сравни, да изкомпозираш музика, с това да нарисуваш картина.

Примерно, харесвам Дали, просто ме грабва. Не разбирам от картини.

Гледам ги, както някой немузикант слуша музика - или го грабва или не.

Примерно се кефя на метъл обложките. За мен са си изкуство, картини са, поне някои от тях.

През 80- те, които си бяха силен подем за музиката във всичките и стилове,

а винала беше медията. Ето сега има завръщане към винила.

Синергирано изкуство, музика плюс картина. Което с компакт диска изчезна.

Имено и заради това има ренесанс на винила. (не само защото някои хай-фисти искат звук от плоча)


Този пост е редактиран от TONY: 10 февруари 2017 - 20:29

Човек не открива музиката, а открива себе си в музиката. А.Вайсенберг
РОДЕНИЯТ ДА ПЪЛЗИ, НЯМА КАК ДА ПОЛЕТИ!!!
IRON MAIDEN ,METALLICA,Judas Priest, Manowar, Deep purple,Mercyfull Fate,King Diamond, Whitesnake,Tarja, Kamelot, Angra ,Slayer,Satch,YJM,Tony MacAlpine,GaryMoore,Thin Lizzy,Ac/Dc,Rainbow, Cacophony,EVH,Aerosmith,Extreme,Scorpions,SymphonyX,Annihilator
However, a lot of the results are based purely on the amount of effort and work and commitment and dedication that you make as a musician. Rob Halford


#39 Dirk

Dirk

  Редовно навъртащ се

 • Members
 • PipPipPip
 • 372 Мнения:
 • Gender:Male
 • Инструмент:Китара

Публикувано 10 февруари 2017 - 22:34

Tehanox,проявяваш социопатично поведение, не мислиш и не схващаш целта на тази дискусия.Стремиш се само да излезеш отгоре с всеки твой коментар и приемаш нещата лично ,а не принципно,като вадиш неща от контекста.Тук не коментираме ти какъв композитор си.Примерът какво композираш ти е несъстоятелен.Освен това всички знаеме за гениалните постижения в областта на изкуството и в частност музиката,които са били подложени на критика от пуристи критици,академици и т.н.Това дали си добър композитор и причините за това са субективни.Коментираме принципни и базови неща,които ти отрече.Нямало нужда да се знае теория,ноти и да се свири на музикален инструмент.Никой не ти се смее и подиграва на чашка.Това издава комплекси.Наслушал си се на академични безсмислици (цитирам по памет без претенции за точност)-абсолютно субективно мнение.Много от гениите в различни области на изкуството не са академици,но са имали аналогичен заместител и среда,а някои са просто обективен продукт на епохата си и са познавали езика и изразните средства на своето изкуство,които ти отрече.Да,Джими не е ползвал ноти ,но той не е композитор и тук става дума за...да го наречем американски фолклор.Не спекулирай с терминологията,която продължавам да си мисля,че не познаваш!Темата на дискусията е от методично и семантично естество,а не културо-социологично.Не си мисли,че като отричаш канонизираните методики проявяваш съвременен подход,а останалите тъпчат в 80те.Всички тук композират пред компютъра,не ни светкаш на някакви 2017г технологии.Ако направим аналогия с друго изкуство ,тезата ти прилича на "не е небходимо да познаваш буквите за да станеш поет".Има програми ,които ти си говориш,а те си пишат.Говориме за съвсем базови и принципни неща,които не те правят композитор,но без тях шансовете са ти ...по-малки.И всичко щеше да има съвсем друг смисъл,ако автора не беше използвал тази дума,която носи своята отговорност и съвкупност от умения и знания,които по някаква причина ти убягват от полезрението,защото си решил не да дискутираш,а на всака цена да излезеш от този спор със защитено първоначално мнение.Намеците ти за академично образование в сферата на изкуството и фактите по история на културата са безмислен опит академично :) да придадеш тежест на мнението ти,което защитава частни случаи и страда от анемичност в тази дискусия.Ти знаеш това,както и всички които четат!Бих желал да ти обърна внимание на факта,че желанието да водим дискусия с тебе е форма на уважение и си спести коментарите за пияници,"ебавки" и неща от този сорт.Тук все пак четат и хора,които не са в най-ниската прослойка на обществото.Нищо чудно да си учил и по тяхни учебници ;) Започва да седи изключително несериозно продължаването да участвам в тази дискусия.

#40 Hillbilly

Hillbilly

  The Lord of the Flies

 • Members
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 5808 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:Sofia
 • Инструмент:guitar

Публикувано 10 февруари 2017 - 23:07

 

 

.Да,Джими не е ползвал ноти ,но той не е композитор и тук става дума за...да го наречем американски фолклор.

Някои от най-значимите композиции в рок музиката са си негови,или със съдействие на бенда,блус-кънтри американски фолк,стига бе ..


Цитат(Mark Avrelii @ Nov 7 2007, 10:25 PM)
Нищо не става колеги не разбрахте ли тук рок не вирее събрали сме се шепа ентусиасти и копаме на място.Правете си музиката за кеф и си намерете дохона работа не си късайте нервите.

 


#41 Tehanox

Tehanox

  Навъртащ се

 • Members
 • PipPip
 • 66 Мнения:

Публикувано 11 февруари 2017 - 04:05

За музика като тази на Autechre вярно, че не ти трябва толкова музикален слух, хармония, полифония, форми, композиционни техники и подобни глупости, както би казал... 

 
Не не не стой! Тука става някакво много голямо объркване като цяло?!
НИКЪДЕ не казах че теорията не е важна.
 
"Свиренето" обаче не е теория. Аз просто казвам че е възможно свиренето да се замени непосредствено с композиране.
Всички примери които дадох - са автори които просто изгарят да създават. За тях композирането Е вид свирене! Както във свиренето ставаш по-добър така и в създаването се става по-добър.
 
Едва ли щеше на Aphex Twin, Autechre да им помогне свирене и пръстовка. На тях им е помогнало композиране.
Нямам против ако не ги харесваш - всеки има своя естетика. Ако отричаш методите им обаче и това че създават пълноценна музика със тази методика......

 

Хубаво е, че спомена художници.

Може да се сравни, да изкомпозираш музика, с това да нарисуваш картина.

 
Именно. А и слушам музика точно както бих наблюдавал картина.   
Не само че не мога да помогна на хора, които искат да напишат песен в конкретен стил - но и изобщо не зная дали мога да помогна на някого. Нещата които написах обаче са именно нещата които ми бяха старта на мен - за това и ги споделих.
 
След тях съм натрупал и доста други - но как да ги пиша???На кого да ги пиша??? Кой съм аз да ги пиша??? А и повечето са силно интуитивни и сам си ги разработвам.
 
За мен това което е музиката е звук към който се чувствам привлечен. Нещо много свободно. Бих харесал всичко което може да ме очуди и разшири границите за това което наричам музика. Музиката трябва да е предимно изкуство и по-малко жанр. Харесвам и неща в които мога да чувам нови елементи ако ги преслушам втори, трети път. Забелязал съм че често такива неща не звучат "добре" от първия път.  :)
 

 

Стремиш се само да излезеш отгоре с всеки твой коментар и приемаш нещата лично ,а не принципно,като вадиш неща от контекста.

 

Ама не съм робот, не съм тук да говоря принципно. Заставам зад думите си и телом и духом.
 
Не вярвам че който и да е индивид е способен да вижда или чува неща без самия той да ги преоткрие за себе си - от ниво 0.
 
В академиите и всякакви училища за изкуство се създава и преподава култура. Разликата между култура и изкуство е че едното е мъртво а другото е живо.
 
В академиите за изкуство не се насърчава личната иновативност и експериментиране. А и това е антипод - някой да насърчава личната иновативност у други го!!! Ще падна от стола!!! Най-лошото е че Art академиите изкуствено симулират този вътрешен ентусиазъм у учениците. Така че хората които излизат от системата често осъзнават че не са за този вид работа и се реализират като нещо съвсем друго - или продължават много близко до академията защото искат да се върнат по някакъв начин към академичната утроба-среда-майка.
 
Във всеки случай вярвам че за да говорим за изкуство - то трябва да е иновативно и академичната среда-майка колкото може да помогне - толкова и напълно да при-спи.
 
Пикасо: трябваше ми цял живот за да мога да се науча да рисувам отново като дете.  
 
Историята на Джими Хендрикс е че е намерил веднъж еднострунно укалеле в боклука. Той е преоткрил - всичко от ниво 0.
Чувал е със собствените си уши.
 
Както и Бийтълс :
 in a 1980 interview, John Lennon said, "None
of us could read music," ... "None of us can write it. But as pure musicians,
as inspired humans to make the noise, they are as good as
anybody."
 
Както и мнооооого други. Ето 10 от тях http://www.nairaland...s-never-learned
Липсва Michael Jackson в листата - който също не е знаел ноти.

 

So musicians who work from the ear and keep their composition style more spontaneous are actually giving themselves more space to come up with unique personal expressions than artists who rely on pen, paper and hard theory.

Miles Davis, perhaps the most ambitious and celebrated jazz musician of our time, understood that better than anyone. He was actually enrolled in Juilliard in the 1940s to steep himself in formal music theory, but he dropped out because he felt it was limiting his creativity. It's hard to deny he made the right choice, as he went on to record some of the most genre-expanding music ever heard.

 

 

  ;) Започва да седи изключително несериозно продължаването да участвам в тази дискусия.

Не мисля така. Може да дадеш естествено своята гледна точка над нещата. Но да кажеш че е единствения подход...#42 Tehanox

Tehanox

  Навъртащ се

 • Members
 • PipPip
 • 66 Мнения:

Публикувано 11 февруари 2017 - 05:25

За да композираш просто трябва да започне да композираш. (лично мнение) Даже не е необходимо да можеш да свириш на традиционен инструмент както дадох примери за такива музиканти. Нито да завършваш академии, нито теория на музиката е необходимост както също дадох примери. Лично за мен теорията е важна - не зная защо стана това объркване че не е. Просто и тя не бива да е спънка за автора на темата или пък лимитация както Miles Davis е почувствал.

Други композитори просто не се задоволяват със самата теория на музиката - и преоткриват своя теория на музиката - както са направили например:

 
Arnold Schoenber
Iannis Xenakis
Harry Partch
John Cage
Karlheinz Stockhausen
Edgard Varèse
La Monte Young
 
Като гледаме на тях и като на пионери, освен композитори.
 
 
Да преоткриваш нещата според мен е САМИЯ път да твориш-композираш. (особено изкуство)


#43 misterj

misterj

  Пристрастен

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 935 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:България | Danmark
 • Инструмент:mix

Публикувано 11 февруари 2017 - 11:07

За Шьонберг бъркаш:)

#44 Tehanox

Tehanox

  Навъртащ се

 • Members
 • PipPip
 • 66 Мнения:

Публикувано 11 февруари 2017 - 14:52

За Шьонберг бъркаш :)

Разкажи-ще ми е интересно?

Може би имаш в предвид че се опитва да прави по-богата вече съществуващата система вместо тотално да отрича западната музикална традиция и да започва от условната кота 0-ла както господин Harry Partch например? 


Този пост е редактиран от Tehanox: 11 февруари 2017 - 14:58


#45 Steppenwolf

Steppenwolf

  0.775

 • Mods
 • 3240 Мнения:
 • Gender:Male
 • Инструмент:mind, keys, 

Публикувано 12 февруари 2017 - 00:48

Schönberg е до голяма степен самоук, но разбира се не е неук. Елгар също. Шьонберг е познавал много добре класическия репертоар благодарение на собствения си анализ и е писал тонално в началото, разтягайки тоналната система докрай. Произведенията му от тоя ранен период са много добри. Едва по-късно минава към додекафония. Но както и сам казва, Бах, Моцарт, Бетовен, Брамс са го развили музикално. Преподава и композиция, написва и четири учебника (по класически хармония, контрапункт и композиция), които имам в библиотеката си и са особено добри за композитори. А основният му инструмент е бил виолончелото. Не е бил голям инструменталист, но е свирил на нещо.

 

Всичките изредени ключови имена имат изградени музикални познания и поне някакви инструментални умения. Големият Хари Парч включително, който без музикални познания, без акустика и строеве нямаше да направи това, което е направил. Без изградена музикално-двигателна координация пък не би могъл да свири адекватно на инструментите си. Парч е иконокласт. Неговата музика, както и алтернативния тон, който дава към чистите строеви системи, заслужават внимание и уважение. Има какво да се научи от него.

 

ХХ век е времето на експериментални търсения. Има множество композиционни похвати и системи. Това обогатява изразните средства. Някои пътища стигат само донякъде, колкото да потвърдят старите и да покажат, че се възприемат като немузикални по редица причини (културни, психоакустически и психологически) и не са ключ към бъдещето.

 

Основата на дискусията е, че познания, вкл. класически, и инструментални умения са плюс. Защото зад всичко това стоят някои основни естетически принципи и особености от музикалното възприятие, а това способства тяхното залягане като връзки в мозъка, в т.ч. формирането на музикален слух и музикално-двигателна координация.

 

Колкото до Aphex Twin — слушам стилово най-различна музика и харесвам немалко от неговите неща. Ambient Works конкретно са важни албуми, които пазя във фонотеката си.


"Повечето хора по-скоро биха умрели, отколкото да помислят. Всъщност те го правят." — Бъртранд Ръсел


Also tagged with one or more of these keywords: композитор, композиране, китара, пиано, музика, теория, хармония, учител, начинаещ, програма

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни