Jump to content
Българският форум за музиканти

Някакви напръстници?


Rubi

Recommended Posts

Здравейте,

Преди месеци си разраних жестоко единият пръст и сега колкото и да го оставям да зараства се появяват мазоли от първото свирене. Доста е трудно да се работи само с лепенки, които постоянно се разлепват или разнищват. Съществуват ли някакви напръстници или други пособия за случаи като моят? Или някакво лечение? Готова съм и година да не свиря, ако има шанс да се възстанови напълно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

месеци?!?!? опасявам се, че случаят ти е медицински и най-добре да потърсиш специализирана помощ (не от нас).

от първото свирене е нормално да излязат мазоли, дори върховете на пръстите ти да станат морави на цвят, това за няколко репетиции ще отмине. нормално е след седмица - 10 дни да си ок.

какво значи разраних го жестоко?

за перо мислила ли си?

Редактирано от kulov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не искам да изляза анти феминист, но мазолите, подрязаните нокти и болката са част от играта. Ако искаш да ме разбереш 100%, погледни краката на някоя класическа балерина, почти същото е. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можеш да ползваш ръкавици.

Аз в самото начало ходех с едни цветни ръкавички на репетиции, защото ме боляха пръстите на лявата ръка(с която притискам струните по грифа) и на момчетата от групата им беше много забавно  :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когаро започнах да свиря на бас нямах проблем с рани по ръцете. Преди един концертрепетирах съсспукан мазол без лепенки(груба грешка). Разрани се. Оставих го седмица на спокойствие и си се излекува. Но сега е хипер чувствителен и от много малко се надига нов. Освен този случай рани от свиренето не съм имала.

 

Идеята за ръкавиците е яка, мерси :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

май разбирам какво е станало...

преди 4-5 години работех една лайняна работа. рязах стикери за пътни знаци с макетен нож и ги лепях към металната основа. един път началникът ме беше ядосал (трябвало да се реже бързо, бързо, дееба неговата мама) и макетният нож ми мина през левия палец. освен кожата резнах и малко от подкожния слой. разбира се, това нещо се покри с кожа, но като погледнеш, отдолу се вижда, че подкожният слой липсва и не е баш като хората. и си е супер чувствително мястото. 

предполагам, че и при теб има нещо такова. пази си здравето, ако не става с ръкавички, хващай перото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

     То че струните на баса са груби - груби са, ама как свирите бре хора, че чак си разранявате пръстите ? Дали не е време да обърнете внимание на техниката на свирене, или да помислите за нов, по-чувствителен инструмент ?  Или пък да се поусилите малко, така че хем да се чувате, хем да не се налага да дърпате толкова силно ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Rubi, ако си сигурна че басът ти е нагласен по подходящ начин (височина на струните, разстояние между струните и адаптера) и усилвателят ти е адекватно силен за целите, за които го използваш (т.е. не се налага да компенсираш липса на сила със здраво блъскане), то ти остават няколко варианта:
- свири с перо, поне за известно време
- опитай с гладки струни (flatwound). И този вариант, и горния ще променят звука ти.

- потърси подходяща медицинска лепенка, с която да покриеш проблемния пръст. Cliff Williams от AC/DC често си покрива и двата пръста на дясната ръка с нещо като левкопласт по време на турнета. 

Чел съм и за някакъв химически продукт, напомнящ лепило, който се слага върху кожата на пръстите. Използват го контрабасисти, при които струните са доста опънати и усилието на ръцете е по-голямо. В твоя случай не знам как би повлиял, при положение, че пръстът ти се разранява лесно.  
При всяко положение би било добре да те погледне лекар ако разраняването продължава. 

 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има вероятност и да си алергична към никел. Тези алергии се срещат, за съжаление не толкова рядко. Ако свириш с никелирани струни (повечето грапави са такива) това може сериозно да ти обостря проблема.

 

Разбойник ти е дал добър съвет по-горе, опитай с гладки струни. Освен, че са гладки, т.е. много по-малко абразивни, повърхността им е стоманена, т.е. нямат никелово покритие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

99% Баса не ти е сетнат като хората и ти се налага да натискаш като хамалин. 1% много слайдваш и бендваш или свириш нещо което ти е много неудобно много продължително (на мен ми се случва да ме болят пръстите ако заучавам нещо ново пълно със слайдове и ако свиря само него 5-6 часа). Но имайки предвид, че масово срещам колеги с неправилно сетнати инструменти съм почти сигурен, че там ти е проблема основно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Добре, нека опитам да го обясня така:

От една година свиря нА един и същи бас в една и съща група, едни и същи песни. Първите шест месеца нямах и драскотина. Преди един концерт имах мазол на пръста (първият, който ми излизаше от тогава и предполагам аз съм си виновна, защото свирех по6-7часа на ден). На концерта стана на рана. Сега придължавам да свиря на същият бас със същата група и то не по толкова часове. Причината ми е ясна и не е в баса. Исках съвет за действие, освен очевидното-да свиря с перо.

 

Благодара на Разбойник за идеите :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблема ти е в дясната ръка така ли? Ако е така явно не съм те разбрал добре и можеш да игнорираш горния ми коментар. Без да звуча като пълен задник ревизирай техниката си за да си сигурна, че не се дължи на това проблема. Казвам го защото може да си докараш по сериозни проблеми като тендинит ако проблема е в постановката или техниката ти. Аз лично свиря с пръсти и на дясната ръка не помня да съм имал мазоли някога.  :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.