Jump to content
Българският форум за музиканти

На 83 години си отиде легендата и най-добрият Български Акордеонист - Ибро Лолов


Губерков

Recommended Posts

Мир на праха му, винаги ще ни липсваш.

 

Погребението ще е на 16 септември на Централните софийски гробища.

 

Поклон.

 

 

На 83 години си отиде най-великият български акордеонист Ибро Лолов. Легендарният цигански музикант е работил с почти всички народни певци и оркестри в страната.

За разлика от мургавите си събратя, той има едва два брака и общо 4 деца. Първата му съпруга е покойница, в последния му път утре на централните софийски гробища ще го изпрати втората - ромската певица Сийка Стоянова, заедно с тримата синове и дъщерята. Ще звучи общата им песен „Момиче мина покрай нас". И по майчина, и по бащина линия всички в рода на Ибро свирели, а баба му пеела шопски песни. „Софийската кореняшка група" - легендарният оркестър на другия ром Карло Карлов често свирили у тях, а малкият Ибро неизменно заставал до баща си, кларнетиста Лоло Найденов, за да отмерва ритъма на барабан.

Първият акордеон получил на 7 и оттогава детските игри за него вече не съществували. Амбицирал се да стане като легендарния Борис Карлов, когото слуша по радиото и дори спрял да яде, улисан в свирене. Меракът му да свири го отвел до националното радио през 1953 г. Долу стоял милиционер. „Искам да свиря!", казал му Ибро. „Кой те вика? Кой те праща?", попитал униформеният. „Никой! Но трябва да свиря по радиото!", бил непоколебим младежът.

Милиционерът позвънил на фолклорния редактор Жоро Бояджиев и той веднага приел инструменталиста. Ибро му взел акъла с „Филиповско хоро". Само след няколко дни били назначени записи и излъчвания с фолкорен оркестър, а след време - и солови изпълнения на Лолов. 
В следващите десетилетия от майсторската му ръка излизат бисери като „Шопско", „Кюстендилско", „Радомирско", „Копаница" и др. До последно отстъпвал място в трамвая на бременни и по-възрастни от него. „Така ако я карам, може и да се сбъдне мечтата ми да свиря до 120", казваше приживе виртуозът.

През дългия си творчески път Ибро Лолов е работил с най-популярните наши народни певци, печелил е различни награди и конкурси. Неговите изпълнения са в златния фонд на българската народна музика и са част от репертоара на много балкански оркестри. „Музиката ми идва отвътре, но трябва да се работи върху себе си, не да се имитира. Моят стил сам съм го създал", споделя Ибро Полов. И дяволито признава: „Хобито ми е да харесвам жените, а и те да ме харесват. Моята Сийка вдигна ръце и вече ми казва: отивай, където те пожелаят!".

Редактирано от Губерков
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.