Jump to content
Българският форум за музиканти

Ремонт на лампов усилвател?


Recommended Posts

Здравейте,

Имам едина доста стара глава '71-'73 Fender Bassman 50 Silverface и искам някой да я види да и направи профилактика така да се каже. Аз вообще не съм навътре със техниката, но колкото и да е бедна от към възможности (има само волуме високи и ниски) - звукът и е чудесен. Използвам я за китара въпреки, че май е правна и за двете, но звучи много по-добре с китара, от колкото с бас. Предполагам ако се погледне от специалист и се сменят лампите ще звучи много по-добре, но нямам представа къде да намеря специалист.

 

Главен проблем е доста силния брум... което е нормално за лампов усилвател, но барем да не е толкоз силен... Всъщност тази глава е видяла доста като я гледам, а и интересното е, че е с 2 лампи ЕЛ34, а не стандартните фендерски 6Л6:wow:, дали вообще може да се слагат Ел34 на мястото на 6л6 или е доста модифицирана главата?

 

По принцип рядко използвам жици, харесвам ретро звука..., а след като я чух с един Стратокастър разбрах, че това, е което искам. И съм склонен да я взъстановя, пък, ако намеря някой разбиращ да ми направи модификации даже и това.

 

Ще съм благодарен, ако някой може да ми помогне и дори ако някой е притежавал подобно нещо - да ми сподели впечатления...

 

ето картинка как изглежда (не мойта, но е същата):

 

db36wo.th.jpg

Редактирано от Atari
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност тази глава е видяла доста като я гледам, а и интересното е, че е с 2 лампи ЕЛ34, а не стандартните фендерски 6Л6:wow:, дали вообще може да се слагат Ел34 на мястото на 6л6 или е доста модифицирана главата?

промяната е възможна с елементарна модификация - защото пиновете на 2-те лампи не съвпадат като подреждане

 

тези усилватели първоначално са правени за бас китара, но след като е било констатирано отличното им свирене с нормална такава - почна ли са да ги произвеждат за последните :-)

 

профилактиката е задължителна! електролитните коднедзатори са пасивният елемент, който има живот и се износва - доста вероятно е да бръмчи заради тези, които филтрират захранването. с удоволствие бих ти направил профилактика (имам и схемата), но не разполагам с никакво време ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

OFF

 

брех,колко се навъдиха ора които разбират от такива работи!браво!радвам се че има такива тук,във форума :hello:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Atari, малко съм зает сега, но ако още не си водил ампа на чичо доктор, ако искаш ми прати 1 ПМ след 2-3 седмици да го почистим с прахусмокачката и да му сменим кондензаторите и квот трябва :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.