Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Здравейте на всички,

 

Нов съм в форума и неможах да намеря къде точно да постна темата.

 

От скоро и аз като други реших да си направя студио /иначе трябва да спра да се занимавам поради липса на свободно пространство/ долу в мазето. Въпроса ми е. Тъй като мазето се намира на -1 етаж и над или около него няма апартаменти или живущи хора на които да преча, нунжно ли ми е да го шумоизолирам или мога да си направя само акустично третиране на помещението?

 

Мазето е малко 2,30 x 1,98 x 2,60 и е изградено от 3 тухлени и една бетонна стена + бетонен покрив и под.

 

Целта ми е да няма ехо и звука да е чист, за да могат да се взимат адекватни решения при миксирането и създаването на звуци независимо колко ще се разпростира навън звука. Естествено това би облекчило и финансовата инвестиция, което не е малко, но не е и водещото.

 

От скоро се интересувам от темата, прочел съм не много голямо количество материали за това се извинявам ако питането ми е малко "балъшко".

 

Поздрави,

Димитър

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първата ми реакция беше стандартно да ти препоръчам да разровиш форума и да четеш, защото това е може би 124-тата тема по въпроса.

После реших аз да разровя (за разнообразие) и да видя какво ще излезе. Това дето излезе е, че в повечето теми след третия пост се забива към генерални обобщения за качеството на музикалния бизнес у нас и/или

персонални нападки между участниците.

 

Горното не бива да те спира да разровиш все пак и да попрочетеш. Ако очакваш да получиш готово решение, няма да ти се получи. Обикновено в този форум работи следната схема:

прочетох, научих, предлагам - сега кажете греша ли или не, и ако имате по-добри предложения, дайте ги. 

 

Самият ти пост издава лекинко неясна концепция и стелеща се мъгла над океанските вълни.

Въпрос от първостепенна важност е: какво аджеба ще твориш в бъдещото мазе/студио?

Ще записваш ли? Ако е така - какво? Запис на барабнани няма много общо със запис на акустична китара.

Звукоизолация при единия и другия случай са две различни бири или по-скоро бира и джин с тоник....

Или пък само ще си пренесеш бюрото с компа и ще смесваш хип-хоп ритми с макс една миди клавиатура?

Къде са първите живи същества над и около?

Предполагам, предвид нашенските реалности че над мазето има бакалия, над бакалията първи жилищен етаж.

Ако е така, има хора на които да пречиш. И прочие важни дреболии лисват в твоето експозе, така да се каже...

 

Всичко написано по-горе е с добро чувство към самото питане и с много лека и при това приятелска ирония, щото и аз съм го минал тоя път.

Давай сега малко конкретика и за всеобща изненада може пък и да получиш помощ :) А може и да те скъсат от майтап и зевзеклъци, от теб си зависи :)

 

Дружески студиен поздрав,

Явор

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мога да дам един съвет, ама все едено не съм го казал:

1. Един дебел килим/мокет на целия под - червен за колорит 150кинта

2. На стените слагаш вата (не стъклена) - минерална и я покриваш с някакъв плат. Може и с промазка. Ти си решаваш какъв цвят. Аз препоръчвам черен. Около 70лв.

3. Тавана го покриваш с дунапрен. Дебел. Поне 5см. - тук отиват около 100 кинта + доста ядове. 

 

Дали е професионално - НЕ!

Дали дава добър резултат - ДА! 

Тествано!

Айде със здраве, 

Тео

 

PS: За триста кинта толкоз, ако искаш повече - викаш някой с техника да мери, после  ти обяснява какво да купиш и къде да го сложиш. Приготвиси 5-6 бона.

Втори PS: И да, знам, че не е много правилно да се смесва в dead room, ама за 300лв......

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оффтопик: Тео, и каменната и стъклена вата са минерални вати, вервай ми, има няма един-два милиона квадратни метра са ми минали през ръцете :) И що така реши че стъклената не става за звукопоглъщане? Аз пък твърдя обратното. Структурата на влакната на двата типа и лепилния състав са интересна тема, но не за тук.

 

Дай да го чуем Митко какви са му плановете, ако ще си смесва някаква музика на монитори с основен музикален инструмент клавиатура, да прави каквото си написал.

Ако реши да записва средно шумен китарен усилвател, комшиите през един етаж над него ще врякат. За барабани да не говорим, въпреки че мазето е малко.

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Къде съм казал, че стъклената не става? Просто ако иска стъклена да си купи скафандър и е готов.

Аз съм свалял стъклена вата и после като се изкъпах ми беше доста забавно....... Пък и малко или много дишаш въздух, в мазе, и ако е стъклена познай къде отиват ония микрочастици.....

Ама всеки си знае доколко е мазохист. Затова писах да не е такава, не че не поглъща и т.н.

Каменната също е подходяща, но е скъпа.

Аз писах съвсем скромно, за около 300лв. да си записва вокали примерно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако кажа, че не ми е мътна Индия ще излъжа:) Не очаквам да ми се даде еднозначен отговор, напротив чета из нета каквото мога да докопам да ми се изяснят малко нещата. По-скоро питането ми беше дали ще има ефект от акустичното третиране без шумоизолация. Иначе ще си направя окачена конструкция на тавана и едната бетонена стена с минерална вата и празно пространство както и плаващ под. Но ми се искаше да знам дали е фатално ако не ги направя,а вместо това премина директно към акустичното третиране.

 

Мазето се намира на -1 етаж. Над него има асансьор и партерен етаж на който няма живущи. Първите апартаменти са на 2-я етаж. Има склад за мебели от другата страна на блока, но той не е проблем. В студиото няма да се записват живи инструменти, нито вокали. Имам микрофон който ползвам за записване на разни звуци /ключове, удар на брадва в дърво и т.н./, но тях ги записвам извън студиото с цел да хвана обграждащата атмосфера. Музиката си я правя на Ableton /хаус, дъб, дъбстеп, хип хоп/ и в студиото найстина ще има само бюро, мониторни колони, стойки, миди клавиатура, външна карта и стол.

 

Изобщо не си и помислям да слагам одеала, килими или всякакви други цигански заменки. Изглежда грозно и непрофесионално. Тръгнал съм да го правя един път и искам да е като хората. Приготвил съм се, че ще инвестирам извесна сума в него.

 

@Hillbilly - мерси, не се бях сетил, че мазето е малко и ако имах стая в която да го разположа немислиш ли, че щях да съм го направил. Съобразявам се с това което имам. Сега всичко е разположено в моята стая, но там вече се оплакват всички от годините тормоз и ако искам да продължа да се занимавам ще трябва да е в това мазе.

 

Каквото е от интерес ми кажете и ще дам допълнителна информация.

 

Поздрави,

Митко

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега нещата са конкретни и разбираеми.

 

Трябва да си изясниш разликата между звукоизолация и звукопоглъщане. Това са базови понятия. В твоя конкретен случай както го описа нямаш нужда от звукоизолация

(тоест да търсиш как да намалиш нивото на звука извън помещението), защото:

а) няма да вдигаш сериозен шум в него и

б) комшиите са ти достатъчно далече.

 

Ако щеше да записваш електрическа китара или бас примерно, звука се предава и по конструкцията на сградата и особено спирането на ниските честоти щеше да е непосилна

задача предвид малкото помещение и необходимостта на нещо от сорта "стая в стая".

 

Значи въпроса ти опира до създаване на подходяща звукова среда вътре, която да елиминира отраженията на звука от (в момента) напълно рефлектиращите стени, под и таван.

Като се вземе предвид колко малка е стаята, нямаш много полезни ходове. Аз бих оставил пода рефлектиращ (паркет, ламинат) и бих поставил абсорбиращи плоскости

над мястото за сядане, на лявата и дасната стена и на задната стена (вероятно там е вратата, така че обличаш и нея). Има едни серийки в тубата Studio Rescue. Пича върти на кръст

пет хватки, но за такова малко помещение няма кой знае какво повече да се направи. Виж как позиционира панелите на страничните стени, има един прост трик с огледало който също върши работа.

 

В зависимост от бюджета ти варианти за материали има няколко. Показаните в тубата "дунапренено-пирамидални" панелчета първо са доста скъпи и второ не са най-ефективното нещо на света.

Вземи си плочи от минерална (каменна или стъклена) вата. Ако вземеш каменна, търси обемно тегло в порядъка 50-75 кг/м3. Бих ти препоръчал да потърсиш стъклена вата на панели със стъклофибър от лицевата страна, 23-25кг/м3. Подобни вати са FDPL на Isover или Terra Vento на URSA. Много трудно се намира, но е най-доброто за твоя случай. Не търси по веригите от типа Бриколаж или Баумакс, те държат най-леките вати за сухо строителство които са безполезни. Виж при Марсил, Фибран или някой от другите вносители на изолации на едро. Няма да ти откажат за една две-бали. Покрий ватата с плат или нещо подобно. Ако вземеш плат, гледай да е рехав. Най-простия тест дали става е като пробваш да дишаш през него. Ако си мераклия, на тавана можеш да ползваш стандартна конструкция за окачен таван тип "Армстронг" 120х60см. Всъщност можеш да я ползваш и за стените, зависи колко си изобретателен и сръчен.

 

Ако си решил да отделиш малко повече средства, купи си готови панели на Eurocoustic или Ecophon. Продават се в България. Ако те интересува къде, потърси в нета. Търси Saint-Gobain Construction Products Bulgaria. Имат варианти с кашировка от плат, за спортни зали. Можеш да ги блъскаш, удряш и дори да пишеш отгоре с молив :) Не се късат или дерат и се чистят лесно. Имат си конструкция за монтаж. 

 

Още две неща за които се сещам: виж дали в мазето има влага и ако да, по-скоро не прави нищо от горното :)

Помисли за хубава нова врата. Ако мазето ти е стандартно, няма да е нито хубава, нито нова, нито обезопасена :)

 

Горното ти го написах, защото споменаваш че искаш да ти е комфортно и уютно и да го изпипаш. Ако ти се струва сложно, праскай дунапрен и не му мисли. 

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за хубавия и полезен коментар. Ще изгледам всичките видеа в канала на този човек. В Фибран ги познам добре и ще ги попитам какви опции могат да ми предложат. В мазето няма влага, но отгоре в левия ъгъл има две тръби увити в стъклена вата мисля и после с едно дебело зелено покритие, като дебел изолирбан изглежда /това забравих да го спомена/. Тръбите са за парна инсталация, но в блока никога е нямало парно и няма и да има. Възможно ли е кухите отвътре тръби да резонират и да прецакат всичко като придадът метален оттенък на звука. Гледах, че има гъвкави панели и си мислех ако ги оплепя с тях поне малко да ги изолирам. Също така вариант е да си направя окачен таван с една по-издадена кутия и да ги скрия вътре като ще сложа и вата, но ще оставя и празно пространство. Съвет по въпроса имате ли?

Относно материалите:

 

При положение, че няма да правя номерата с плаващия под и двойната гипсокартонена стена с вата вътре / или каквато и да е шумоизолация/ си предвиждам около 1000 лева за акустични панели понеже искам да си сложа бас трапове, абсорбери и дифузери за задната стена и вратата.

 

Относо материалите и разположението им.

 

Мисля да инвестирам в готови панели. така или иначе небързам и няма да ги купя наведнъж всичките, а и помещението не е голямо и няма да ми трябват много панели, така че предпочитам готови, но варианта с ватата също не го изключвам.

 

Консултирам се с екипа на Супер-саунд.ком по въпроса, но те залагат много на шумоизолацията която и според мен не е толкова необходима още повече, че мониторите са ми Rokit6 G3 с обща мощонст 140 вата и няма да записвам живи инструменти.

 

Знам че е хубаво да се поставят абсорбери и на стената зад колоните

 

Също така ми казаха, че бас трапове се поставят само в ъглите които са директно срещи колоните /незнам дали е така/, но понеже помещението е малко и колоните ще са на около 25 до 40 см. /не ми се вярва да имам толкова място/ от стената и за съжаление се падат точно в ъглите  и за това възнамерявам да си сложа бас трапове и зад тях /удачно ли е/. От това произлиза друг въпрос. Бас траповете се слагат от горе до долу или някъде в средата по към горната част понеже знам, че ниските честоти се натрупват в горната част на ъглите най-вече.

 

Относно абсорберите.

 

Гледах, че се поставят някъде в средата между седящата позиция и мониторите. Само нивото не ми е толкова ясно, но тук ще влезнат на помощ видеата в тубата.

 

Вратата ще е метална, най-вероятно ще е еднопластова, но ще търся и двупластова. 

 

Нo преди да правя каквото и да било ще го измажа с хоросан и гипсова шпакловка / че искам и да ми нарисуват по стените разни работи/ и ще видя как да разположа вратата. Което поражда още един въпрос.

 

Вратата се намира в ъгъла но мисля да я преместя в средата където сега има тухлена стена с оглед да ми се освободи ъгълът, за да си поставя бас трапове понеже това е единият от ъглите директно срещу мониторите. Дали е подходящо да имам метална врата директно зад гърба, та макар и с дифузери на нея? Също така, знам че тухлите са много добър изолатор и абсорбират звука, а на мен 3 от 4-те стени са ми тухлени, дали е ок да ги направя двойни за по-добро поглъщане на звука /сега ми хрумна, незнам дали не е глупост/ или поне само задната стена, тази с вратата?

 

Това е в този момент

 

Надявам се да продължим дискусията

 

Поздрави,

Митко 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сложи си бас трапове във всички ъгли, но имай в предвид да не са от земята до тавана, а примерно от 50см от пода вдигнати. Надолу няма смисъл просто. 

Сложи си мониторите (ако може не в ъглите) и зад тях сложи абсорбери. Под мониторите сложи подложки ;)

Викаш някой приятел с едно малко огледалце и правите доста ростия метод за определяне на мястото на панелите. Ти седиш на мястото, на което ще седиш по принцип (спазваш принципа на триъгълника с мониторите), а той отива до едната стена и мести огледалцето, докато ТИ не видиш единия монитор, а после и другия. Там маркираш и слагаш 2 панела.

По същият начин и с другата стена.

Много е важно тавана да е абсорбиращ. Ако не можеш на целия таван да сложиш панели, пак правиш номера с огледалцето. Като слагаш и панели над мониторите.

Пода по принцип е отразяващ, а тавана поглъщащ, така симулираш естествената среда.

На стената зад теб, можеш да сложиш дифузери.

Колкото до пода, за мен килима си е естетически ОК. Не съм казал да ги лепиш по стените :D :D :D

Скромни са ми знанията, но съм сигурен, че ще имаш добър резултат.

Monitors-Placement.jpg

GIK-Acoustics-treated-test-room.jpg.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Смятам да си направя окачен таван и вътре да наблъскам 1 или 2 слоя вата, че имам и едни тръби да изолирам. Ще ми трябват ли абсорбери при окачен таван с вата?

 

Как да компенсирам, че два от горните ъгли са ми заети от точно тези тръби. А в единия се намира и врата?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

 

@Hillbilly - мерси, не се бях сетил, че мазето е малко и ако имах стая в която да го разположа немислиш ли, че щях да съм го направил. Съобразявам се с това което имам. Сега всичко е разположено в моята стая, но там вече се оплакват всички от годините тормоз и ако искам да продължа да се занимавам ще трябва да е в това мазе.

Навремето Графити студио беше в една панелка в една стая и сме записвали и барабани там..,не знам,май вата бяха ползвали..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, че тавана има изолация не означава, че стени трябва да останат голи!

 

Идеята на акустичното третиране е да се намали отразения от стените звук. Гореспоменатият трик с огледалото се прави с цел да се намали директния отразен звук от мониторите към стените и към ушите. Тъй като звука се разпространява във всички посоки това важи и за тавана и пода. Разгледай малко схеми и ще видиш защо абсорберите се слагат точно на тези места.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз по-скоро имах в предвид дали понеже ще си направя окачен таван с вата мога да не слагам абсорбери по самата конструкция /тоест на самия таван/. Иначе да, трбва да се разположат из цялото помещение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.