Jump to content
Българският форум за музиканти

Допустим бъз на електрическа китара?


merkurial

Recommended Posts

Здравейте! Преди няколко месеца си купих нова електрическа китара, сетъп-нах я и до вчера всичко беше наред, докато не се появи от нищото силен и дразнещ бъз на 1-ва струна при 1-во до 5-то прагче. Принципно трябва да си сменя нът-а защото при 5-та и 6-та струна доста се е изпилил и създава бъз, но при първа струна не го очаквах. Грифа е прав, височината на струните при 12-то прагче е 2мм, но пак бръздят някои струни.

Плана ми е да си сменя нът-а и да изравня прагчетата.

Тъ да се върна на заглавието - нормално ли е да има бъз на струните и ако да, то колко е допустимо? Също искам да попитам ако има известен бъз той вреди ли по някакъв начин на самите прагчета, като жули в тях?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нормално е да има известно жужене.

Доколко е допустимо, решава всеки индивидуално - ако те дразни, то тогава нивото е недопустимо. Общият принцип е, че ако не се чува през усилвателя и няма забележим ефект в отзвучаването на тоновете, тогава не е проблем. Няма проблем за прагчетата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

synchu добре го е написал, но ако ако искаш отпусни грифа малко напред от тръсрода и може всичко да си дойде на мястото. Аз лично години съм свирил с идеално прав гриф... не препоръчвам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да звучи елементарно,но изчакай няколко дена преди да предприемаш мерки(не че сменянето на нъта и изпилването не са добра идея).Просто имаше няколко по-хладни дни,сега пак се затопли и
китарите се влияят от това,някои доста осезателно.Дай и два-три дена да си намери равновесието.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дали има стърчащи прагчета може да се измери с този туул или нещо подобно:

ts0043c.jpg

"Хващаш" по 3 (три) прагчета и може да се прецени има ли изскочили, износени и т.н. Има видео упътвания как се прави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Общо взето всеки сам си решава колко бъз да има. Както каза сънчо не се ли чува в усилвателя от там нататък е въпрос на комфорт. На мен 1 струна ми е малко под милиметър, естествено има бъз, но аз така си я харесвам. И ми е удобно най-вече. Грифа има съвсем лека дъга, може би лист хартия А4  :greenball: Ако бъза е конструктивен или поради не добър сетъп или дефект тогава не е добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, сменяй нъта!

Недопустимо е да има такава разлика в нивелирането на прагчетата и бъз на екшън 2.0 на 6-та струна. Разбира се, че зависи от силата на свирене, но при лека атака няма как. Имал съм бъз на свободна 6-та заради изпилено каналче на нът. Срещу 12лв проблемът изчезна.

И съветвам да не свириш с прав гриф. Правият гриф винаги води до фрет бъз по-бързо, отколкото гриф с лека дъга. Чиста физика е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То на мен ми паднаха китарите с близо полутон в жегите,но наистина ако ти дрънчи струната на горните позиции рахлаби струните и врътни тръсрода с четвърт оборот обратно на часовника.

Ама това, ако е нова китара тия въобще не са я настроили фабрично както трябва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.