Jump to content
Българският форум за музиканти

изо бокс въпрос


mita4eto1977

Recommended Posts

Здравейте, питам защото не съм наясно относно работата на ламповият усилвател с един единствен говорител! Работата е следната- усилвателя ми е 120 вата и искам в изо бокса да ползвам само един говорител 50 или 75 вата, ясно е че няма да го напъвам до пръсване! Ще спазя съпротивлението амп-говорител! Въпросът е ще има ли проблем? Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако го пуснеш на 2 вероятно няма да има проблем, но се губи смисъла на операцията. Исо бокс се използва, за да можеш да поусилиш ампа до 70-80% без да се разпадне блока... :P

 

Скоро пусках 120 ватова глава с 25 вата спийкър (намалено на 2, за да не цъфне), но звучеше като проц почти. Силно незадоволително! :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако сложиш 75 ватов и се надяваш, че повечето производители на лампови апаратури послъгват за ватовете,

т.е главата ти дава примерно реални 80- 90, а не 120 вата. Може и да не прецакаш говорителя, но пак гледай да не усилваш много.

Правил съм и аз този номер, да връзвам по-малко ватов говорител, към амп, за който не съм имал подходящ бокс.

Не, не съм усилвал прекалено, пък и си мислех тогава, че мога да позная до къде да усилвам.

Е имал съм късмет, не прецаках говорителя.

Според скромият ми опит за записване, за да изкараш приличен звук, не е нужно да цепиш мрака, просто трябва да намериш амп, които звучи прилично на средно ниво( и дори по ниско ниво).

Изо бокса, също не е панацея, за проблемите при този начин за домашен запис, има доста изписано

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Въпросът с максималната мощност на усилвателите е точно дефинируем само в два случая:

 

-Максимална неизкривена мощност при синусоидален входен (и изходен) сигнал (което предполага чиста китара).

 

-Максимална изходна мощност при изходен сигнал, много близък до правоъгълен (силно изкривен) - тази мощност е точно два пъти по-голяма от предната, при едни и същи усилвател. Разбира се, захранването, както и други неща, трябва да са оразмерени така, че да позволяват работа в този режим, без захранването да кляка и без да изгорят лампите или нещо друго.

 

Понеже в общият случай се свири с известно количество овердрайв или поне компресия, а никакви стандарти не натискат производителите кой метод да използват при специфициране на мощността, то техните спецификации обикновено попадат някъде между двата случая. Не е невъзможно, да кажем с усилвател, който е реално 20 вата синус, да се изкара 20-40 вата кратковременна пикова мощност, при определена форма на сигнала. А може и дълговременна, изкривена, ако е проектиран консервативно. Оттам идват и всички тези недоразумения и полемики, касаещи спецификациите.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ампа е чудесен на ниски нива, въпросът е дали ще има проблем с говорителя ако е един бр.Целта не е да записвам у дома, а да записвам с максимална изолация от външни шумове и по лесно да сменям говорителя за запис. Аз така или иначе не виждам как ще се запише добра китара на максимални нива- примерно реални 80 вата.

Редактирано от mita4eto1977
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря! Тревогата ми произлезе от чужд форум където пича обяснява как му загрявал говорителя, и реших да попитам и да чуя мнения!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Продължавам с научно необоснованите идеи. :greenangel:

 

Можеш да намалиш мощността на усилвателя наполовина ако извадиш две от крайните лампи (по една от всяка "страна"). За да се запази равновесието между крайните лампи, трафа и говорителя обаче последният трябва да се свърже "грешно".Така може и да минеш с един нормален говорител, макар че (принципно) все пак е по-добре да се свърже всичко как си требе. Също така ще загубиш хедруум, малко сила на звука (много малко), но пък ще имаш половината мощност. Това ще промени и звука, разбира се, но пък може и да ти допадне. :)

 

Просто още една идея... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ниските нива на усилвателя са прекрасни за моето ухо въпросът е - ако сложа говорител 50 вата 8 ома превключа от главата също на 8 ома и усиля на едно ще гръмне ли нещо или всичко ще е ок. По моята си логика не би трябвало да има значение с колко говорителя свиря като съм с правилното съпротивление. Ползвам  4х12 и 2х12 и не съм имал проблем защо да имам проблем ако е 1х12. Това е въпроса който ме мъчи! Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Импеданса е важен, за да е балансиран товара от двете страни на изх. траф. Ако извадиш две лампи, трябва да завъртиш превключвателя на главата за два пъти по-нисък импеданс. Ако при 100W с четири лампи селектора е на 16 ома и имаш 16 ома кабинет, при 2 лампи и 50 вата селекторът трябва да е на 8 ома, пак със същия 16 ома кабинет.

 

Проблемът с броя и мощността на говорителите, който те мъчи, всъщност е доста лесен. Бройката наистина няма особено значение, стига да се гледа начина на свързване и правилно да се смятат мощността и импеданса (има обяснения и калкулатори в нета колкото щеш). Можеш да закачиш два кабинета 4х12" със Celestion Greenbacks и това ще ти даде доста по-малка мощност (25W x 8 броя = 200W), отколкото гореспоменатия един говорител EVM12L BlackLabel (Zakk Wylde Signature модела), който е 300W. Вече кой вариант какъв звук ще извади и колко силно ще свири (няма много общо с мощността на говорителя) си е отделен въпрос. Но е важно и да се съобрази техническата част, за да работят в правилен режим всички чаркове и да не се взриви нещо. ;)

 

Като правило е добре кабинета да е с 1.5 - 2 пъти по-голяма мощност от тази на усилвателя (поне, може и повече). Колко джангър вдига системата е отделен въпрос и зависи от доста неща, но в никакъв случай не е линейна зависимостта между мощността на ампа и/или кабинета и силата на звука. За да се намали силата на звука на един 100W амп наполовина то той трябва да стане 10W. Това е при един и същ кабинет. Подобен резултат може да се постигне и с по-нискочувствителни говорители. Примерно 4x12" със Celestion Vintage 30 (които имат 100dB чувствителност) или 4x12" със Celestion Greenback (които имат 98dB чувствителност). Не знам точно как се смята при няколко говорителя и дали ще е точно два пъти по-слабо, но два 1х12" кабинета с горните говорители имат бая разлика в силата на звука, който вадят (и двата 16 ома в включени в един амп с 8 ома изход).

 

П.П. Забравих да напиша, че ако ще вадиш две крайни лампи е добре да се поизмерят напреженията (защото вероятно ще мръднат) и също и да се биасне ампа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.