Jump to content
Българският форум за музиканти

Съвет относно закупуване на тонколони


Recommended Posts

Здравейте, маниаци!

Имам нужда от съвет относно закупуване на две тонколони за слушане на музика. Разполагам със усилвател Technics SU-V55A. Информацията, предоставена от Technics, която виждам за модела е: изходна мощност на 4 ома - 2 х 100 вата; изходна мощност на 8 ома - 2 х 60 вата.

Помещението е 30 квадрата. Търся колони, които да изкарват качествен звук, хубав и плътен бас и не на последно място да свирят силно, без неприятни изкривявания.

Бюджетът е 300-400лв. Предполагам, че няма смисъл да гледам нови тонколони за тези пари. Въпросът ми е по-изгодно ли ще бъде да поръчам някъде да ми ги сглобят ръчно или да се ориентирам към готови модели втора употреба? И съответно какво бихте ми препоръчали като модел, приличен за тези пари?

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Jamo Classic 8 ако намериш ще са ти перфектни, обаче имат нужда от специфично разположение за оптимален звук, както и при много чувствително ухо да се "пипнат" филтрите. Но като за 400лв на старо (ако намериш), би трябвало да ти счупят тиквата :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Огромна е разликата в качеството и параметрите на различните озвучителни тела.

Огромна е и разликата във вижданията на слушателите.

Това, което за едни е приемливо, за други не е, въпреки, че използват едни и същи определения.

Моето виждане се различава от мнозинството потребители, затова няма да си позволя да задълбавам.

Само ще отбележа, че за тези пари може да се вземе нещо съвсем средна ръка, при това наистина втора ръка. 

Искам обаче да предупредя, че нещата втора ръка се наричат така, защото са използвани, ремонтирани, прекарани.... А бе както казваше един студент :

Гледаш го мацето готино, 

пък то работено, работено...

С други думи човек трябва да е готов на всякакви иненади. И след като е джапнал в дълбокото се изприщва, когато се окаже, че трябва да доплати още толкова, колкото е платил , че и повече, за да се оправят нещата така, че да отговарят на желаното.

Ситуацията посочена от автора е стандартна - Имам толкова, но искам най-доброто. Досега не съм видял решение на подобен казус.Винаги има компромиси - или със цената или със качеството.

 

Като начало трябва да се търси съответствие между всички елементи във звуковъзпроизвеждащата верига. 

Посоченият усилвател е средна ръка, ориентиран към обикновен непретенциозен потребител. Затова и озвучителните тела които трябва да се търсят е удачно да са на подобно ниво.

Защо пиша тези ненужни редове?

Ами, защото определението на звука, който се търси просто не съответства. Освен, ако както споменах в началото, понятието качествен звук означава нещо горе - долу, да не криви - значи да да не дразни много, да има силен, хубав и плътен бас , може би означава да кърти вивки ...

Ако посочените изисквания трябва да се спазят, бих казал, че сумата ще бъде много, ама мноооого по-голяма. 

А другото е да се самозаблуждаваме...

 

И още нещо. Най не вярвам на хора, които "пипват, настройват и бъзикат" на ушенце. Те просто са некомпетентни и не са наясно за какво става въпрос. Не случайно имам определено негативно мнение за аудио форумите.

Ако става дума за хора от нивото на R.NeveGeoff Emerick, Sir George Henry Martin  или други от сорта, да, те могат, чуват и знаят. 

Останалите - У лево! 

 

N.B. Пропуснах да коментирам "Въпросът ми е по-изгодно ли ще бъде да поръчам някъде да ми ги сглобят ръчно".

Бога ми, явно нямаш изобщо представа за какви пари става дума при "ръчна изработка". Измерване на говорителите, проектиране на тялото, проектиране на фитрите, измервания електрически и акустически, изработване на кутиите, външен вид на кутиите...

Е, ако се търси дърводелец на шкафове за чинии, може би ще е по-ниска цената, ама пак ще е в пъти повече от озвучително тяло на втора ръка.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Определено редовете не са ненужни, но никъде не съм споменал, че търся най-доброто на пазара! Търся възможно най-доброто за посочения бюджет. Естествено, че не търся професионално озвучаване, а тонколони за "домашно парти".

Написал съм лаишки какви са ми изискванията, защото не знам как се описва звук със думи. Ако вземем обаче 10 различни модела колони, които към текущия момент на пазара се продават приблизително на една и съща цена, то съм сигурен, че не всички ще свирят еднакво силно, не всички ще имат един и същи бас и едно и също качество на звука като цяло. Значи ще има едни, които са по-добри от други. Както във всяка една ниша, вярвам че и при озвучителните тела има модели, които са прехвалени, надценени и не струват парите си и други, които за парите си предлагат наистина добро качество. Аз търся именно златната среда. Разбира се, ще трябва да чуя който и да е модел на живо, за да преценя дали ми харесва.

Като личен вкус и впечатления, мога да кажа, че ми харесва звукът от Technics SB-EH60, но търся колони, които да свирят по-силно от тях и разбира се, да съответстват на усилвателя, с който разполагам. След като този модел се продават за под 200лв. втора ръка, все си мисля, че за двойно повече пари ще намеря по-добри колони. Пуснах темата, за да се уверя дали е така.

Ще бъда благодарен, ако Parni_Valjak изкаже отново своето мнение.

Редактирано от the.runner
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Единственото което мога да добавя, е да се внимава при избора. За целта трябва да се притежава професионален опит и да се направят преглед и измервания на озвучителните тела. Ако се откаже от предлагащия, е знак, че нещо не е читаво.

Без обективна преценка всичко ще е ала-бала.

Ще споделя един процес на подобно действие, което се наложи да правя преди време. В търсене на подходящи озвучителни тела ми бяха донасяни на няколко пъти различни озвучителни тела, като всички бяха известни имена. Измерванията показваха всичко обективно. Паралелно всяка двойка беше прослушвана в реални условия от човека, търсещ решение, като съпоставяше моите коментари със това, което чува.. Накрая се спря на една двойка, за която преценката ми се оказа правилна, базирана на измерванията. Разбира се за да има съответствие мъжду обективните измервания и субективното възприятие е нужен опит, знания и възможност за извършване на определени процедури.

Казвам, че това е правилния начин, а не че ще бъде направен. Защото прибавя разходи към основната цена - организация, превоз, време, цена на измерванията... 

Когато за целта се тестват последователно 3...5 двойки озвучителни тела, има сериозно натоварване, което може да е съизмеримо с основната цена. Добре е да се прецени внимателно как да се действа - за да няма излишни разходи. 

Сравняват се рисковете и търсенето може да продължи достатъчно дълго.

 

ПП. Препоръчвам измервания дори след закупуването, за да се види дали всичко по озвучителните тела е читаво!

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се встрани от експертното и прецизно както винаги мнение на Валяка бих добавил, че евтините озвучителни тела отговарят по качество на ценовия си клас, тъй като са направени от евтини компоненти. Измерванията на няколко модела да кажем от един и същи клас на даден производител ще дадат точна преценка както каза Валяка като комбинация на кои параметри всеки от тях е по-добър или по-лош от другия, но дори и така може да има изненади след като бъдат отнесени в съответното помещение за употреба и се окаже, че там не звучат въобще както се очаква. Това е така, защото озвучителната уредба, нейното асемблиране и разполагане и помещението трябва да бъдат разглеждани като една обща система в която подбора на всеки компонент е важен спрямо другите от нея и то по отношение на една крайна конкретна цел. В случая - слушане на музика за удоволствие и "домашно купонясване".  Ако например едно от изискванията е да имаме стегнат бас - ако стаята не отговаря на това може да получим едно мощно бумтене от което да ни цепи главата със страшна сила. Марки и модели може да дадем като примери доста, но без измервания дали те биха били подходящи за съответното помещение може само да се гадае.

 

Лично аз също подкрепям избора на Jamo като цена/качество спрямо Technics. Моят личен избор на техен модел е Jamo Studio 135 ако това въобще може да е от полза като мнение. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се чуди.

  1. Знаем как,
  2. Можем,
  3. Имаме с какво,
  4. и го Правим.​

А, да! И учим форума, че има един друг свят, различен от този който му е известен.

Това се нарича просвещение.

Принцип е коментарите да са компетентни, верни и съдържащи информация повишаваща знанията и способностите на форумниците.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Очаквах такава реакция - никъде никой не е написал обаче такова нещо. :) Просто грешно тълкуване на прочетеното. Аз внимателно съм прочел изискванията на човека. :) Измерванията биха показали, че в даден диапазон дадено озвучително тяло има добре подчертани да кажем ниски честоти с по-дълго затихване от същата зона от  други модели. Това за домашно слушане би било добре по-принцип защото е по-близо до това което харесва масовия потребител статистически погледнато. На практика това доставя удоволствие да си го кажем - факт. :) Ако обаче стаята има модове, които силно замазват и усилват точно тази зона, не би ли било по-подходящо да се спрем на модел с по-малко продължителност на ниските или казано на жаргон - по пъргави и бързо затихващи ниски ( по-стръмен наклон на честотната х-ка в суб-зоната или на watefall диаграмата примерно)?  Това не би било логично в директно слухово сравнение в търговско помещение или гледане на измервания, но на практика нещата стоят по друг начин за такъв случай.  

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да вметна нещо за Jamo Classic 8, който съм предложил.

 

1. Собственик съм на такива. Втори, реален! Приятел си ги купи преди 18-19 години и сме слушали в тях, чудесно ги познавам и след време ги взех от него в състояние "нови, но миришещи на цигари". :D

2. Тези тела бяха от високия клас на марката през 1996-та или 1997-ма година. Произведени са в Дания!

3. В момента на пазара има добро предлагане, но ме съмнява да намериш нещо по-добро от това за 400лв.

4. В аудио форумите, които Валяка не харесва (че и аз), се говори за едни подчертано цитирам "пластмасови" среди за този модел. Явно имат свръхчувствителни уши там, след като чуват по-добре от инженерите, проектирали и изработили тези висок клас озв. тела...

5. Средно- и високочестотните високоговорители са в друг затворен обем, изолирани от басите.

6. Имат възможност за bi-amp свързване, за който има желанието и ресурсите.

7. Тези тела имат доооста бас. Аз лично усещам за себе си някаква липса във високите честоти, но явно това се дължи на личните ми възприятия за хубав звук, както и на качеството на сигнал + тонкорекции, разположение в стая и т.н.

8. Значително по-висок клас са в сравнение с Jamo Studio 135, което посочи Telerig, но са и по-скъпички.

Естествено не си натрапвам мнението, само го аргументирам :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно е, какво ще покажат измерванията и че са полезни, както и всичко, което сте написали, но в случая аз лично смятам, че не е нужно да се задълбава толкова.

Усилвателя, с който разполага the.runner е бил далеч от върховите модели още, когато е бил произведен ( преди около 25 години).

Бюджета, с който разполага за озвучителни тела е крайно недостатъчен за наистина качествени такива, дори и втора ръка.

 

Най-добрия вариант за мен е да обикаляш с едно дискче пълно с музика, която харесваш и познаваш и каквото ти допадне най-много като звук го отнасяш :greenball:

И тъй като си споменал домашни партита, ще подкрепя предложението на колегата за Jamo Classic 8, защото и аз имам преки впечатления от тях. За партита са перфектни, но пък от друга страна не мога да се съглася с част от горното мнение ( може и аз да имам свръхчувствителни уши, знам ли :D ). Тези колони никога не са били висок клас, Jamo имат един или два модела произвеждани някога, които могат да се причислят към високия клас и Classic серията не е сред тях ( без да искам да те обидя Akerfeldt ). Дори факта, че наистина имат "доооста бас" говори за небалансирано звучене, което пък от своя страна ги отделечава доооста от хай енда. Но въпреки всичко си звучат прилично за парите, които струват а и вдигат много шум :)

Друго предложение е някой по-стар модел на Cerwin Vega. Те са още по-далеч от добрият звук (според мен), но пък можеш да си спретнеш сериозна дискотека вкъщи :D

 

И между другото, ако едно от условията не беше да са силни, изборът щеше да се увеличи многократно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Задълбаването"е нужно за да даде поводи за размисъл, ако един е създал тема за определен проблем и е намерил своето решение след получените отговори - това не означава, че след време друг няма да чете същата тема и да търси решение на свой собствен такъв -  спрямо обаче други изисквания - това е и смисъла на форума иначе всичко щеше да се решава с лични съобщения. 

 

Обикалянето с дискче е добра насока, но както съм написал след такъв тест - човека трябва да е подготвен за изненади след направения субективен избор. Измерванията дали са ясни или не - дават обективен такъв и нищо повече. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Благодарен съм за изчерпателната информация. Определено ще имам предвид всичко написано дотук, когато имам възможността да отделя повече ресурси за по-висок клас озвучителна техника. В случая обаче ще пропусна измерванията на помещението, тъй като освен че ще бъдат допълнителни разходи, колоните ще се местят и в друго помещение понякога, а също така ще се слушат и на открита тераса. Това са временни тонколони, няма да ги слушам до края на живота си.

Тъй като за момента не успявам да открия Jamo Classic 8, които да мога да чуя някъде, бих искал да получа няколко мнения относно следните примерни модели. Ако търсехте колони за купон вкъщи, за слушане на всякакъв стил музика, с хубав звук ("хубав" като за средностатистически непретенциозен потребител) и сравнително гръмогласни, какъв ще е вашия личен избор?

1.Pilot ST1000
2.Phonar A 203
3.Yamaha NS-344
4.Quadral Rubin MK II
5.Electro Voice Topas
6.PHONAR A 303
7.B&W DM/2

Някои от посочените модели надвишават бюджета, но ако си заслужават, ще направя компромис.

Редактирано от the.runner
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление, аз лично не съм слушал нито един от изброените модели. 

Чел съм не особено добри мнения за B&W-то (за DM/2, иначе имат други много хубави модели)

Yamaha-та мисля, че донякъде ще наподобява легендарните NS-10 и ако наистина е така, не са подходящи за твоята цел и съм почти сигурен, че няма да ти харесат като звук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...

Винаги има компромиси - или със цената или със качеството.

...

 

 От написаното до тук, явно компромисът ще е с качеството. 

 

И аз имам същия проблем. Всеки ден. Дори когато влизам в супермаркета за продоволствие.   ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.