Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с брум


dean_dime

Recommended Posts

Здравейте! Искам да попитам каква би могла да е причината за моя проблем. Когато свиря се чува шумолене в момента в на спиране на свиренето, който отшумява за 1-2 сек. Получава се в както на клийн, така и с драйв. Също се проявява както през лампов усилвател ( пред него с лампов дисторжън), така и в Ipad с JamUp Pro Xt/ Bias. В ламповия амп дори и нойзгейта не неутрализира достатъчно бързо шума( при threshold и decay на максимум). Китарата е Ibanez rgd7320z със сменени адаптери Димарзио. Не съм имал възможност да чуя дали се проявява така и със стоковите адаптери. На другата ми китара (Schecter omen 6 extreme fr) също съм сложил Димарзио бридж адаптер и по никакъв начин не се проявява конкретният шум. И двете не са екранирани ( като изключим фабричната матова черна боя която не знам дали е достатъчна). Мисълта ми е дали е възможно да е объркано нещо с инсталацията на адаптерите на ибанеза или трябва да се екранира?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Имал съм Димарцио Ево2 на бриджа.Когато натисна със длан за да заглуша края на изсвирения тон се получава подобно леко шумолене.Отшумява бързо.Не е фатално според мен.Просто адаптера е със висок изход и хваща и най-незначителното отместване на струната.При твоя случай може би си вдигнал доста адаптера към струните и така дясната ръка(ако си десничар) му влияе при доближаване.Ако е много силен шума значи е друго.Пък и 1-2 секунди си е сериозна продължителност.Оглед по окабеляването ,спойките и елементите може да спомогне за изолиране на проблема.Екранирането също би помогнало.

PS:За всеки случай пробвай със нови кабели за към усилвателя/ефектите.Имал съм случай със шумящ кабел.

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ами до сега съм карал на Proel, а сега смених всички с Cordial като и с двете марки не съм имал проблем с другата китара. Разстоянието между адаптера и струните е еднакво, а на втората( при която няма проблем) адаптера е Crunch Lab (тоест с по-висок аутпут от този на първата - Tone Zone 7). Аз още от начало се усъмних за проблем в инсталацията на адаптерите но не мога да установя къде евентуално би бил той. Ще пробвам пак как се държи при увеличаване разстоянието на бриджа от струните.

Редактирано от dean_dime
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Като проверяваш окабеляването - провери кабела дето е запоен за бриджа, да не би да се е скъсал или кофти спойка! Провери и схемата правилно ли си вързал адаптерите!

 

Пробвай във друг контакт или в друга стая, може да имаш проблем в ел.инсталацията - кофти заземяване!

Ако имаш къде пробвай ампа с китарата в някой познат, както китарата на друг Амп.

Редактирано от Krasi63
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така... имаше наистина проблем със заземяване на контактите но преди да напиша темата... тоест проблема намаля но не изчезна. Свързвал съм ги по схема от сайта на Димарзио за Ибанез китари. Имам и друг амп(транзисторен Crate), както и симулации на Ipad и тъй като положението е същото заключавам, че проблема е в китарата. Тези адаптери са първите които инсталирам и доста се чудих как да ги оправя xD докато намеря правилна схема ( макар, че на втората нямам проблем и пак аз го сменях). Поради тази причина ( еднакъв проблем в различни стаи, нови кабели, усилватели/симулации, ефекти и без проблем в същите с друга китара) си мисля, че проблема е в инсталацията на адаптерите ( доста пъти съм ги презапоявал на различни позиции според схемите които съм намирал). Вчера свалих чувствително бриджа ( проблема ми се струва само при него) и проблема намаля до поносими нива ( при гейт на макс и приглушаване с пръсти след спиране на свирене). Не знам ако се презапоят адаптерите след почистване на старите спойки дали ще има ефект.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всичко може да помогне или да не помогне - зависи, колко добре е свързана китарата, и колко ти е "ошумен" фона вкъщи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Има и друг вариант, който би ти помогнал, макар че той е за цялостно намаляване на брум а не за погрешно вързване на адаптер:

Изкарваш една жица някъде от корпуса на ампа ( хубаво е да може да се разкача - да не е запоена) и я вързваш за някаква голяма метална маса - легло с пружини, тръби за парно и т.н. Значително се намалява брума когато не докосваш метална част по китарата. Хубаво е да се внимава също каде се вързва, тоест да няма опасност от отечки - тръби за водоснябдяване и др. такива.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.