Jump to content
Българският форум за музиканти

Има ли опасност Set-neck да се разлепи?


Recommended Posts

Здравейте, наскоро си купих нова електрическа китара, но тя е със Set-neck и че чудя дали е възможно по някакъв начин да се разлепи или с времето лепилото да започне да отпуска.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма невъзможни неща в този живот :>

Не я подпирай на нека, не я оставяй на директна слънчва светлина, внимавай като я транспортираш и НАЙ-ВЕЧЕ не прави това:

 

https://youtu.be/5eFlCuMqJSw

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предполагам не е направено толкова калпаво, за да се разлепи от опъна на струните или малка приложена сила, но може ли например да се завият няколко винта или няма смисъл?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как ще завиваш винтове?!То затова е направена сет нек за да няма винтове.Не се разлепят толкова лесно не бой се.Колегата ти е казал какво да не правиш, ама ти продължаваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Приятел китара сетнек е два пъти по скъпа от болт он.Тук изключвам фендер.Съмнявам се,че с видии ще укрепне,по скоро ще тръгне към печката.По принцип всичко се поправя,въпроса е дали си струва.Обикновено резултата е незадоволителен и като звук и като визия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мисля да я пипам. Но проблема ми е, че съм голяма паника и като си втълпя в главата, че може да се разлепи започвам да си мисля всякви работи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За всеки случай си дръж под ръка тиксо, тел и пирони ако взема да се разлепя!

Сега сериозно, при качествена изработка е по-вероятно да се откърти дървото отколкото да се разлепи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:)
Такава опасност грози всеки един нек  , но  не се тревожи в ерата на високите технологии сме и хората вече са измислили елегантно решение на проблема : 
neckclamp.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има, но, първо, ще стане трудно и, второ, има достатъчно майстори, които да ти го поправят качествено в случай, че някой светъл ден се наложи. Естествено, че идеята да ги направят такива не е за да се разлепят т.е. това се случва при някакви по екстремни условия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съхранявай инструмента правилно, не го подлагай на големи температурни промени и няма да се разлепи. Можеш да го подпираш както си искаш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Може би от отговорите в темата не става ясно едно нещо - в повечето електрически китари, дърво е лепено поне на няколко места, това не се прави само при set-neck китарите. Веднага се сещам, например:

 

-Тялото често е направено от две или три дъски, а когато китарата има топ, и той е лепен.

-При някои китари, главата на грифа (понякога частта около първото прагче) е залепена за останалата част от грифа, за да може главата да е наклонена назад, без да се прави голямо разточителство на дърво (и поради други съображения).

-Фингърборда, когато има такъв, винаги е лепен за задната част на грива, при това, на тази сглобка, макар, че е с голяма площ, действат сили, които не са за подценяване, защото опъна на струните е голям, грифа обикновено е желателно да не е съвсем прав, а и напрежението се мени при свирене(особено на китари с флойд роуз), което прави тази сглобка обект не само на големи, но и на непрекъснато променящи се усилия.

 

Така че, лепенето не е прецедент само за сет-нек китарите, и не е повод за притеснение, по-голямо от обичайното.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.