Jump to content
Българският форум за музиканти

Съвет при ремонт на акустична китара


Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте, един приятел ми даде акустична китара на, която само трябваше да сменя струните, но когато я огледах се оказа, че ще има нужда и от допълнителен ремонт. В крайна сметка се оказа, че задната плоскост (гърба) на китарата има нужда от лепене в горната част близо до грифа и самият гриф, който явно е бил лепен, но не достатъчно добре понеже в долната си част пак е леко отлепен. Китарата е с много висок action като основната ми идея е да залепя грифа и задната плоскост и после да намаля малко височината на задното мост (чрез изпиляване на долната част на nut-a) понеже тръст рода е завъртян максимално за да опъне грифа на зад.

Основното ми питане е най-вече дали лепилото на Хенкел за дърво би свършило добра работа при лепенето (ще използвам стяги за да фиксира добре детайлите при съхнене за по 24 часа за всеки елемент).

Китарата като цяло на времето е била добра - марката и е Ариана (не я бях чувал) и пише, че е произведена в Япония. Изглежда със сигурност, че предната дъска е от цяло парче дърво (не съм експерт, но и  от зад не изглежда да е от ламинат :D xaxa). Грифа и също е много удобен и е от палисандър изглежда точно като грифовете на акустичните китари от среден и по-висок клас (аз притежавам акустичен Стагг уж с палисандров гриф, но няма нищо общо - този е по-истински от моя).Единствено не можах да я чуя понеже липсваше 3-та струна а другите бяха яко ръждясали...

Нещото, което ми направи впечатление е, че ключовете бяха страшно запазени в смисъл въртят се супер мазно и нямат изобщо луфтове и хлабини все едно са нови, а личи, че не са.

На линка по долу може да се види състояние на описани по-горе неща:

 

http://urgent1988.snimka.bg/other/kitara-ariana.872030

 

Благодаря предварително на хората, които биха могли да помогнат със съвет :)

Редактирано от urgent
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Класическа или уестърн е китарата.За гърба залепването може да стане със някаква тежест около 2-5кг т.е. и без стеги.Лепилото ще ти свърши работа.Не мисля ,че е добра идея да се пили който и да е от мостовете.Освен ако не си абсолютно сигурен във крайния резултат.Щом тръс рода е във крайно натегнато положение и има висок екшън вероятно самият гриф не е залепен правилно(под правилен ъгъл).А да  ,и всъщност приятелят ти знае ли за въпросните ремонтни процедури които ще правиш върху неговата китара.Защото крайния резултат може и да не му хареса.Моето мнение е да се даде инструмента на специалист.Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

За резултата от пиленето би трябвало всичко е ОК понеже на моята пробвах тази процедура и резултата е доста добър в положителна посока (под пилене имам предвид не дървената част, а самото парче пластмаса/кост върху, която опират струните). А относно професионалната помощ в Бургас като доста други неща е под всякаква критика понеже изцяло липсва :D xaxa А собственика на китарата знае какво ще трябва да се прави казах му, каза действай... :) ще видя тези дни какво може да се направи по въпроса :)

Редактирано от urgent
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

хенкел е екстра, но при лепенето има важна процедура, да се вкара лепило в сглобката и после да се притисне, за да се върне в изходна позиция грифът, когато струните са отхлабени или са махнати.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.