Jump to content
Българският форум за музиканти

Монтиране на вграден тунер N-Tune на бас китара Cort Action VI-A


Recommended Posts

Съвсем инцидентно попаднах на обява в продавалника за това нещо: http://www.performing-musician.com/pm/apr08/articles/ntune.htm

Още след първото клипче в тубата, за това как работи това чудо, решението беше взето - взимам го  :)

Тук ще дам информация, как го монтирах на моя бас Cort Action VI-A.

Тук се намира ръководството му: http://www.americanmusical.com/ItemFiles/Manual/ntu_manual.pdf

Преди всичко - този тунер е за китари и басове само с един потенциометър за усилването, като предлаганите варианти от производителя са само два - с потенциометър 500к или 250к! По принцип всеки с познания в електрониката, може да си го модне за неговите конкретни нужди, тъй като схемата на свързване е супер елементарна.

Ето я самата схема: 

9_N_Tune_Schematic.jpg

Моя бас се оказа със същия като стойност потенциометър за усилването, като този в комплекта на тунера - 500к. Също така комплекта е с 5 пластмасови пръстена - един черен и четири вариации на бялото.

Ето какво представляваше моя бас отвътре, след като съм развил гайката на потенциометъра за усилване и съм срязал свинската опашка, която държеше всички кабели накуп:

1_Inside_Beginning.jpg

Баса се води с пасивни адаптери и активна електроника. Самата платка на електрониката е запоена за потенциометъра за ниските честоти. На самата платка пише Spector Bass... С операционен усилвател TL062 е реализирана схемата. Трябва да коригирам коефициента на усилване, че като ниво идва доста слабо, като за бас с активна електроника.

Ето снимки на електрониката на баса:

2_PCB_Bottom.jpg 3_PCB_Top.jpg

След като поскъсих всички кабели и ги пренаредих, дойде време за монтажа на тунера. Той се състои от две части - потенциометъра с ключа, показан по-горе и малка кръгла платка, която се монтира от страната на врътките, върху тялото на китарата. Самата платка е супер тънка и от нея излиза тънък лентов кабел, който се включва посредством куплунг към потенциометъра и конектора за батерията. Моя бас има батерия, но реших да сложа втора за самия тунер, за да не преправям допълнително схемата, а и да са си независими двете неща.

Тук идва пипкавата работа... Трябва много внимателно и с много търпение да се действа, че наистина са много финни платката и лентовия кабел.

Първо трябва да се определи как ще е насочен индикатора, да се прецени как ще мине лентовия кабел през отвора. На мен ми отне 20-на минути докато наместя платката и потенциометъра и да сложа капачката и да завинтя гайката. Просто ме беше страх да не прецакам нещо  :)

Ето как изглежда платката на тунера:

4_N_Tune_PCB.jpg 5_N_Tune_PCB.jpg

Тук е вече завършена вътрешността на баса:

6_Inside_Finished.jpg

В комплекта има и държач за батерията, който е с велкро и двойно лепящи ленти. При мен се вижда, че има достатъчно място за батерията.

Ето го и крайният резултат:

7_Outside_Finished.jpg 8_Outside_Finished.jpg

И работи...  :D

Няма брум или шум - баса си свири както преди. Тунера е тру-байпас посредством ключа. Когато е включен - сигнала се спира.

Нямам друг тунер в момента, за да го сравня. При първата репетиция ще го сборя с един крачен тунер на Фендер на китариста от групата ни и ще пиша как се представя.

За сега съм много доволен от резултата!

Извинявам се за снимките - снимани с телефон, някои на лоша светлина...

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето по-детайлна схема на конкретното свързване при мен:

Cort_Action_N_Tune_Schematic.jpg

Ако се загледате оригиналните потенциометри за усилване и бленда са вързани странно за мен. И на двата сигнала се подава на средния извод, а се взима от единия краен. За блендата го оставих така, него така или иначе ще го сменям с потенциометър с MN характеристика, но за усилването си го вързах по стандартния начин.

На всичкото от горе тия от Корт бяха сложили линеен потенциометър, който почти не вършеше работа! Сега с логаритмичния всичко си дойде на мястото.

Едитнал съм оригиналната схема от Корт, домързя ме да я преправям цялата, за да изглежда по-пригледно...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.