Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да превърнем един лаптоп във синтезатор и семплер?


Recommended Posts

Здравейте,идеята ми е да може да превърна един лаптоп във синтезатор и семплер на който да мога да вкарвам звук от клавир или където намеря,да има добри ефекси и звуците да могат да се пригаждат пожелание на свирещия.Ако има възможност за перформери и запаметяване на настроиките ще е предимство.Ами с две думи да си стане като един синтезатор и да мога да свиря от лаптопа чрез миди клавиятура или каквото е налично на професионално ниво и в реално време. :jazzband:  :Piano:  

 

Надявам се темата да ме насочи към нещо добро и да е ползотворна и да не се стига до спорове.

 

 

   Благодаря на всички отзовали се. :yes:

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отдавна е направено.

vsampler,  kontakt 5,  halion,  sampletank, reason ...и  мн. .др.

Използвам семплите на Джузепе, след съгласието му, разбира се.

 Ще ти е най-лесно с vsampler, защото от прочетеното по темите мисля, че сега навлизаш в семплирането.След половин година ще се чудиш на наивните си представи до момента.

Аз съм от Петрич и затова пиша в темата, иначе всичко е написано на други места.

Ще добавя само, че ОМБ или друг виртуален аранжор, с подадени на изхода добри звуци е отдавна работещ вариант.

В този форум ме модерират  и едва ли ще напиша пак нещо.

Илко Тасев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Благодаря за включването Илко и ще се радвам на всякаква имформация,предложения по темата.Аз незнам дали има виртуален аранжор на ниво със семпли и перформери.Но семплер които да работи на един миди канал и да си свири да речем един звук пример акордеон (семплиран от па 800).Идеята за виртуален аранжор е отлична но не съм видял поне до момента нещо което да докара нещата както трябва.Определено имам интерес но за нещо хубаво не някви смешни любителски програмки за стилове които не могат да редактират  стилове и не могат да поддържат стил със повечко барове даже се шашкат ако видят някои неравноделен стил със повече акомпанимент и елементи.Ако има програма сигорна ,гладка и надеждна ,определино търса нещо такова.

 

Колкото до модераторите и форума не мога да дам оплакване поне до сега си пиша свободно и намирам разбиране и помощ от хора във форума.Някой може да смята ,че ще ме  убеди в нещо което не е така но не мисля ,че съм дете и да се връзвам със две приказки.Определено знам какво искам и какво ме интересува,това ми стига.

 

Последната тема в която писах беше заключена малко без да съм казал всичко по въпроса и темата но мисля ,че стана скандал малко и за туи.

 

В тази тема искам да се пише само за виртуален семплери и ако е виртуален аранжор семплер ,още по-добре.Софтуера да е надеждан и гладък подходящ за професионална работа.Смятам става ясно какво ме интересува?

Редактирано от asan79onbashi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По повод модерирането. Има правила на форума, които ако се нарушат, се "модерира". Такива нарушения са например писането на шльокавица, предлагането/търсенето на инструменти за продажба, заяждането, писане в стари теми без причина и т.н. Не виждам защо трябва човек да се сърди и да приема лично нещата, ако е било модериран. Правилата са създадени, за да може форумът да е едно приятно и спокойно място, затова и всички трябва да ги спазват, без изключение, така че няма как тук да има личен елемент.

 

Асане, ако държиш, мога да ти дам право да отговориш по другата тема. Но идеята не е да има последна дума, защото ти като кажеш нещо, после Губерков ще иска той да каже нещо последно и така отново се зацикля. Мисля, че достатъчно много се беше казало, никой не се съгласи с другия - здраве да е. Информация имаше изписана много, така че който се интересува, ще може сам да си прецени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има теми за софтуерни аранжори, но никой не ми харесва. В смисъл не съм видял до сега някой, да дори близко по възможности до Корг ПА 500 или разните Ямахи. Щото съм имал и една самосвирка Ямаха. Така, че читав аранжор в смисъла в който го познаваш за PA няма да намериш за комп.

 

Относно семплирането обаче нещата са обратни, на компютъра можеш да направиш чудеса, които много трудно или е почти невъзможно да изкараш на синтезатор или работна станция.

Аз ползвам Контакт с библиотеките на Native Instruments Komplete 10 Ultimate, и да ти кажа хич не ми и трябва друго. Има каквото си искаш - барабани, пиана, ел.пиана, всичко. Повечето инструменти си имат и арпежиатори.  Само не можа да намеря библиотека с български фолклорни инструменти (автентични). Имаме един колега във форума, който дава надежди, че скоро може и да има такова нещо но... да видим.

 

Ако ти трябват синтезатори, има си плъгини. Massive, FM8, Razor и куп други.

 

И последната част е как да накараш всички тези неща да работят заедно. За PC не знам но за мак има една евтина и удобна програмка, казва се Main Stage.

 

 

П.П. Сега се сещам, че съм гледал Депеш Мод примерно ползват Ableton Live за хост на всякакви такива семплери.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересен въпрос ми се появява след писаното до момента.Защо няма хубав виртуален софтуер със нужните настройки и опццй който да последва примера на водещите клавири аранжори?

 

musicman  от чисто любопитство и ей тъй понеже съм "еляк" се захванах със твоя и лично мой контакт 5  - pirate version :ph34r:  Пригодих му либрари(мои си инструменти)За да пробвам може ли да се работи с това чудо.За моя изненада всичко бачка идеално и семплираните инструменти работят почти като на клавир.Интересно ми е да съчетая виртуалния със клавирите ми в домашни условия за да пробвам от любопитство как ще е.Направих на бърза ръка един от моите семпли на па-то ми "М 3 SAX AMZA" :yes:. Свири идеално и след още малко проби и опити ако всичко върви на ниво ще пробвам да подкарам още един независим от клавирите трак който ще си свири винаги със клавирите през таина мрежа от миди кабелъщини. :dance:  вързан към СН 3 от аранжора и цз-то ми със звук по избор.Друго интересно е че ми харесват някои неша от тоя софт които се пробват уж временно и ограничени от към време,в последствие си остава това което ми хареса като звук,друм и др. в моя клавир и софт :secret:

 

  Този пост ще бъде ли интересен на колегите читатели на форума?Според мене изключително да като идея за онези които знаят как и вече от къде а именно от най-хубавите софтове като контакт,кубейс,сонар :surprise:  .... и много др. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Потърси из форума, имаше няколко теми, където са дадени имената на програмите, работещи като аранжори. Може пък на теб да ти допаднат.

А относно семплирането изобщо не ми е ясно защо семплираш, като има софтуерни синтове и библиотеки за контакт в пъти по-добри от звуците на самосвирките.

 

Обаче, кой както го влече :) Важното е да се прави музика. Пък средствата са без значение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щях да пропусна най-важното с което преди години се сблъсках.

Артикулацията - портаменто, легато, стакато, тенуто, портато и т.н.

При някои ДАУ има едно, няма друго, тъкмо откриеш семплер да ти зарежда бързо, виждаш, че няма МОНО.

Откриеш с МОНО и портаменто, няма акустични ефекти или не реагира пич-бендера...

Потърси, опитай, направи някакъв саунд и да да го чуем.

Илко Тасев

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да снощи цяла нощ не спах,захванах се с едни нови  и интересни сетове за корг па.От доста време търсих едни дръмове и вчера попаднах на точно тези неща накуп.Цяла нощ гледах и прослушвах звуците ,барабаните басите и всичко като си слушам стилове и подбирам и набелязвам кое,как и що.Много хубави и оригинални семпли,точно като за мене.Ноща си минна като полвин-един час и умората ме надви.Прехвърлям саундовете и лягам.Имаше много хубави стилове със тези саундове но нека остане малко занимавка за после,кат се наспя.Много хубаво се работи със корг  в България вече.От всякаде се намира интересна имформация,семпли и изобщо всичко нужно за един музикант.

 

Илко аз пробвах със кракнат контакт 5 и програмата работи добре без да забива и има всичко.Правиш си звуци или дръм сет и слагаш ефекс каквото искаш.Работи идеално,ако  искаш пробваи го.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги тази игра с лаптопа и клавира си струва, тъй като има достатъчно VST в повечето случай и standalone версии който са перфектни за Live или в Студио........и най хубавото в случая че, не е задължително да имате инсталиран DAW на машината си, повечко рам по здрав процесор и дай боже добра звукова карта и нямате никакви проблеми с каквито и да е било семпли. От доста години свиря освен с клавира и с лаптопа" до преди да си вземе хардуерен семплер, но и сега продължавам да ползвам VSTi!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговора колега Шаиков,до скоро си роботих само с клавири но по коледа се случи така ,че клавира ми здаде багажа и останах с бая ангажименти покрай новогодишните празници да се чудя какво да правя.За 1,2 дни набутах моя лаптоп със семплери и виртуални аранжори,инсталирах асйочал един миди кабел и закърпих полужението без да се изложа и да откажа поетите ангажименти и мероприятия.По този начин видях ,че има хляб в тази идея и сега вече с оправен клавир мисля да докарам идеята със лаптопа до край и изпипано и на спокоиствие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Здравейте, днес отделих повече време на kontakt 5, но нямам информация с която да работя. Исках да помоля някой ако може да ми каже как може да се сдобия с дръмове и тнт. Благодаря предварително :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.