Jump to content
Българският форум за музиканти

Клипове в Youtube i iTunes


Recommended Posts

Здравейте

От известно време се ровя в клипчета в Youtube. Направи ми впечатление, че има много кавъри на известни песни. Въпроса ми е, няма ли ограничение да качваш кавър, като ползваш чужда музика и изпълняваш текста, както в оригиналния клип? Какво става ако си запишеш сам музиката? А, Ако промениш част от песента? После, виждам, че не ми излизат никакви реклами като гледам такива клипове- от какво печелят тогава? Има много изпълнители които продават кавърите си в iTunes, ама кой им позволява да го правят, от кой искат лиценз или като си го преработил и не те занимават? Знам, че iTunes вземали 30% от продажбите ама друго не можах да намеря. Прегледах и темите в форума, за авторски права, ама нищо. Ако някой знае как седят нещата по въпроса ще съм благодарен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако изпълняваш кавър на някаква група,  без комерсиална цел, само да се покажеш колко си добър, трябва да споменеш в описанието на клипчето оригиналния изпълнител. Доста хора вкарват и текст, че всички права върху парчето принадлежат на групата и издателя и, и те нямат никакви права и претенции върху песента, а тя представлява собствения им поглед по темата.

От такива клипчета Тубата едва ли печели, освен от трафик (не знам как стоят нещата).  Би спечелил ти, ако привлечеш вниманието я на съмишленици за група, я на някой издател (макар че точно с кавъри - абсурд). Задочно би спечелила и групата, изпълняваща оригинала (особено ако е по-неизвестна), защото като предположения за линкове вдясно от твоя клип ще излязат и техни неща - тоест, някой може да иска да чуе и оригинала.

 

    Ако и музиката и текста са си твои, просто го упоменаваш - това не е кавър.

 

    За "продаването" на кавъри не знам как стоят нещата - струва ми се абсурдна идея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Монетизацията в YouTube е валидна само за авторска музика или легитимни, издадени кавъри с платени права.

Самата опция за монетизиране се появява, след като имаш над 500 абоната - YouTube те уведомяват, когато акаунтът е в готовност за активиране. Минимумът за изплащане на спечеленото е $100, но те се натрупват изключително бавно, така че за да спечели наистина човек от това, трябва да има поне 10,000 абоната и висока гледаемост на видеата - поне 1,000 гледания на денонощие.

iTunes действително взимат 30% от приходите, но трябва и много да се внимава с дистрибуторите, които посредничат за целта (CDBaby, ReverbNation, BandCamp и т.н.), тъй като някои от тях имат скрити клаузи за управление на правата, което може да има много неприятни последствия, като например блокиране на твое playthrough видео на собственото ти парче или други подобни казуси. Аз лично ползвам ReverbNation и съм доволна, доколкото човек изобщо може да бъде доволен от продажби в iTunes в днешно време.

Редактирано от Aquarelle
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.