Jump to content
Българският форум за музиканти

Neck angle при изработка на електрическа китара


Recommended Posts

Здравейте на всички!
Аз съм аматьор музикант и наскоро бях обсебен от силно желание да си направя сам китара! Не защото искам да ми излезе по-евтино, защото ще ставам лютиер или друго, а просто обичам да правя неща, искам да пробвам дали мога да направя нещо, което ще свири :) Като хоби.

Преди да започна дизайна прерових всичко, каквото може да се намери в интерент по темата (включително и тук, във форума на muzikant.org), на теория почти всичко ми е ясно, с изключение на т. нар. neck angle или ъгълът под който се съединява тялото с грифа. По този въпрос искам да помоля за помощ и съвет.

Малко информация: ще използвам дължина на струните 25.5", Fender тип "nut" и подобно заобляне на фретборда. Ще има само един хъмбъкър при бриджа. Преди да завърша самия чертеж на хартия ще закупя всички части, които няма да изработвам сам (ключове, nut, прагчета, trus rod,  хъмбъкър, бридж, копчета, изход за аудио кабел и тнт), за да мога да направя точни измервания с реалните части. Т.е. китарата, погледната в лице, ми е приблизително ясна. Засега планирам да я направя от едно цяло дърво (клен може би) - тялото и грифа няма да се разделят. Ще я правя изцяло на ръка, единствения електрически инструмент, който имам засега е бормашина, но може би ще инвестирам в една оберфреза.

Това, което не ми е ясно e профилът й, и по-точно ъгълът, под който ще бъде грифа спрямо тялото (neck angle). Защо ми е неясен? Четох защо съществува този ъгъл (височина на бриджа), как варира в различните модели китари; как се определя; намерих готови калкултори за изчисляването му. Но...
 
..след като поръчам от дърводелец дърво с размери (грубо) 100/40/5 см, което да изгладено откъм страните, очертая и изрежа формата на китарата ще имам един равен от всички страни контур на китара. Как от тази позиция (като имам да изкопая канал за trusrod-а и да залепя отгоре му фретборд) мога да направя ъгъл на грифа с подръчни инструменти???
(така и не разбрах как се постига този ъгъл на Fender-ите, при положение, че и долната част на грифа и самото му седло в тялото са под един ъгъл на всички чертежи - там, където се съединяват с винтове)

След това започнах да разсъждавам: ЗАЩО трябва да има ъгъл на грифа спрямо тялото? Направих си една схема (извинете грубия чертеж), на която грифа и тялото са на една равнина. Ако успея да вдълбая нъта така, че да държи струната на 1мм от прагчетата и вдълбая бриджа така, че седлата му да са на същата височина спрямо върха на лицето (още незнам какъв ще е бриджа, но най-вероятно тип fender без тремоло) и си поиграя с височината на фретборда, ми се струва напълно възможно между струните и тялото да има около 1 см пространство за свирене, както и това ще е достатъчно за да може да се настройва височината на хъмбъкъра.
 
Neck_Angle_Vupros.jpg

 

Това измислих за този ъгъл - че ако го няма, всичко ще е наред.
Дали съм прав или бъркам някъде?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе и аз съм си мислил мога ли да си направя танк у цех за сглобяване на табелки,стигнах до извода,че не мое - китарни чертежи има,дърводелецо ще ти прати неизсъхнала талпа а ъгъла - виж цигулките..,и Гибсъните,може би има значение за звука,който в крайна сметка е важен,ама се чудя ,дали цялата тема не е голям майтап,щото паднах от смях снощи като го прочетох - един вид ми оправи настроението..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Напиши във търсачката си Guitar Building Plans и ще ти излезе един куп чертежи за различни по вид и марка китари във формат пдф и изработени във вид на проект.Виж за тръс рода е по-пипкава работата.Мисля ,че след като изгледаш във Youtube видео материали за изработка на китари ще добиеш представа как се прави.Успех.

PS:Предполагам знаеш ,че дървесината трябва да е добре изсъхнала.Също има някои конвенции за тялото на китарата.Ако е от клен ще стане доста тежка и ще възпроизвежда повече високите честоти.Някои широко употребявани дървесини за тяло са: ясен,орех,махагон,елша,топола,липа и т.н.

Поинтересувай се за материалите и техните свойства за да се получи задоволителен резултат.

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговорите!

Досещам се, че има някакъв хумор във въпроса ми, особено за тези, които са в час, но съм съвсем сериозен в намерението си :) 

Да, търсил съм building plans, имам свалени на различни китари, изгледах много филмчета със съвети, с как се прави. Но това не го разбирам и затова питам. При Гибсъна и цигулките бриджа е много висок и според скромната ми информация това е причината за големия ъгъл. Neck thru китарите например имат ли ъгъл?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е задължително да има ъгъл на грифа спрямо тялото - при някой модели има при някой не. Но дори нек-тру китарите не се правят от цяло парче дърво, дори в повечето случеи грифа който продължава до края на тялото не е от едно парче. Има голяма вероястост да се изметне дори да е перфектно сух материала  - ако фладера не е перфектно прав и т.н. Недей експерементира с първа китара - направи нещо по-стандартно, да не хвърлиш много усилия напразно. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за съвета! Успокоих се, че може и без ъгъл :)

Много е възможно за подхождам грешно, типично като за новак. Реших, че да направя джоб в тялото и край на грифа, които да си паснат толкова добре, че всичко да е право и центрирано, ще е много по-трудно, отколкото всичко да е от едно парче. Затова стигнах до тази идея.

А за дървото - разбирам - много информация изчетох, но май докато не опитам няма да схвана напълно последиците. Разчитам че тръсрода и много лак отгоре ще я предпазаят от изкривяване...

 

Ако на някой му е интересно ще споделям как върви (и евентуално какво не може да стане в домашни условия). В крайна сметка най-лошия вариант ще е да си я окача на стената за украса :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нито шината, нито грифа ще помогнат. Подбери материала максимално добре - с гъста и права жила, без чепове и възли, добре изсъхнал. Виж повече за посоките на рязане и ако имаш възможност използвай т.нар. quartersawn разположение на жилите на дървото.

При бас китари често се прави и друго - срязва се на 2 по дължина избраното парче и се разменят двете части (слепването да остане централно по дължина на грифа отзад). Теоретично така би трябвало да си противодействат силите на измятане в двете отделни парчета. 

Разгледай съвети за подходящи комбинации от дървесина за гриф и за фингърборд. Някои са по-стабилни, други  - по-податливи на измятане. При всяко положение не прави компромис с материала - ще е жалко за труда ти. 

 

П.П. Не съм лютиер и съм сигурен, че би могъл да получиш и по-компетентни съвети от моите, но като гледам темата не е тръгнала особено градивно, затова се опитвам да помогна. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За подкрепата искрено благодаря! Даже съм много приятно изненадан от вниманието.

Ще обърна сериозно внимание на дървото и ще изчакам, докато открия нещо добро, защото така съм се вманиачил в проучвания последния месец, че ме сърбят ръцете да започна още утре.

Относно материала - забелязал съм, че на много места се предлага "декинг екзотична дървесина", сред които фигурира и махагон (което забелязах, че е по-точно вида сапеле) и за кето се твърди, че изсушено до 2% вода (нормално изсушената дървесина била около 12%). Веднага щом открия търговец, който е навит да ми продаде само една дъска, ще я пробвам дали се работи лесно или ще ми счупи триона :) Ако се поддава на обработка ще пробвам да я вкарам в сглобката на общото парче.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С махгон за масички ти трябва да чакаш да изсъхне 2 години поне,през това време все да си се оборудвал с фрезите и хердуеъра/електроника ,успех! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз така преди години се бях зарибил, чел и недочел, сглобки, радиуси и т.н. Ще се прави копие на RG. Намерих си от верен приятел орех, който беше оставен да съхне няколко години. Започнах да режа с триона и познай какво стана? Нищо! Само пот се ля от мен, като вода от планинска чешма. След 2- 3 години, пак така надъхан- ще се прави укулеле, и пак така резултат нулев. Тоест, без необходимото обурудване е изключително трудно да се прави каквото и да е в тази насока. Само ентусиазъм не стига за съжаление, но той пък е движещата сила. Препоръчвам на първо време да се осведомиш, каква точно фреза би ти свършила работа, как се работи с такава, да инвестираш в някое ел. ренде, виброшлайф, длета за дърво, раш пили, хубава настолна бормашина, стабилна маса с достатъчно голямо менгеме, планове, инструменти за поставяне и обработване на прагчета, хубав поялник ит.н. списъка може да е безкраен. Да, в ютюб всичко изглежда лесно, но това са хора, които са професионалисти с много години опит. Машините и инструментите, с които разполагат са много често доста доста по- скъпи от някои китари. В никакъв случай не се отказвай, но започни с нещо "по- просто". Направи един кахон примерно.

Успех

 

Поздрави

Жоро

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами, ъгълът на грифа виждам, че можеш и сам да изчислиш. Но има някои особености. Примерно - грифът не е съвсем прав, нали има лека дъга, за оптимално свирене и минимално жужене на ниските позиции. Трябва да се целиш във ъгъл, който горе-долу позволява нормален екшън при нормална височина на бриджа. Леки корекции винаги са възможни, но трябва да е изчислена така, че необходимите корекции да са леки и приемливи, от гледна точка на удобството при свирене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не  е задължително да имаш толкова машини една оберфреза, може да сковеш и една масичка за нея за някой неща ще ти е по-лесно. И другото са разни ръчни инструменти, които някой в процеса на работа ако ти трябва нещо ще си вземеш. Най-важното е да си сръчен и да имаш търпение. Джоба на грифа ще го направиш когато грифа  вече е  готов  - със фрезерче със лагер водач. Може да си направиш шаблони за по-лесно на някоя векторна програма и после да дадеш да ти ги резнат на лазер от мдф. За доста от решенията сам ще се сетиш в процеса на работа - импровизирай. И аз си направих така китара за първи път и след нея си продадох корейския крамер който имах - и сега си ми е основна китара. Супер кеф е работата по китара. Ето тема с моята - Цък

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, в Ютюб всичко изглежда много лесно, съзнавам че там първо има монтаж, после хората, които са го снимали не го правят за пръв път... Всъщност пърия ми опит беше с бор (което знам, че е лесно за обработка), от който направих китара-играчка за дъщеря ми и беше зор само с ръце, но така се вманиачих, че не ме виждаха вкъщи докато я правех. Оттам се зарибих да проучвам как се правят истински китари. С повечето ръчни инструменти съм се оборудвал.

Махагона не е за масички а за подови на настилки на открито - на много заведения съм виждал такива - имат едни кантове по продължението си; и се надявам, че наистина ще е сух.

Май се пренасочвам към идеята да го направя от много различни слепени трупчета. И май ще взема да направя грифа отделно - ако има нужда от дори малък ъгъл завучи по-логично...

Китарата на Patzo е убийствена! (Незнам как съм пропуснал този пост като преглеждах целия форум първоначално.)

Благодаря за съветите! Надявам се до една година да съм започнал с експеримента :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.