Jump to content
Българският форум за музиканти

Хамонд орган


moony_bg

Recommended Posts

Да интересен инструмент е хамънда. Само дето съм му фен покрай The Doors, а не покрай Purple. Междодругото някой може ли да ми даде на миди или ноти интрото на Light My Fire щото съм гледал разни варианти ама който и от тях да изсвиря с оригинала и не ми звучи както трябва.

все пак бих предпочел някакъв синтезатор можеби защото харесвам по модерните неща...

 

Sorry за офтопика

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 months later...
  • Отговори 92
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Ех, в училище покрай новите пиана докараха такова нещо от Германия, (много му се радвахме, докато не ни омръзна да натискаме педали и копчета като лудите без да чуваме звук ^^ ) но само седи и събира прах в залата, защото не могат да го включат към контакта, :) Има странен щепсел някакъв троен е.

Дали по принцип всички са такива? Някакви идеи, може ли да се..хм, отреже и да се сложи нормален и пак да си работи? Че е срамота.

(Даскалото го завършвам вече ама за следващите поколения.. :) )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 10 months later...
фенове на Хамонд Органа от цял свят, обединявайте се ;)

предлагам темата да стане важна :)

Подкрепям идеята!!!

 

Естествено,че след като подкепих идеята е ясно,че и аз съм фен на "Хамонд"-а!...Ако някой иска да се научи (горе-долу ;) )да свири на орган,нека да не разчита само на "Бащата"(Дж.Лорд)-нека да обърне внимание и на Джими Смит!

...

Сменил съм около 20 кейборда в кариерата си -вкл.: Korg М1,YamahaDX7,RolandD50(споменавам тези,щото през годините,те останаха емблематични)..и нито един не "обади" като 'hammond organ',колкото и "автентично" да звучеше на слушалките(естествено след дълги и мъчителни експерименти на редакция на оригиналния саунд).

Така че,колеги,майката му е -оригиналната бленда(квато и да е тя,само да е възможно най-близка(по наша преценка ;) )) и яко слушкане и вадене на големите майстори в жанра!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Единственото , достъпно решение за масовия потребител и любител на хамънда е Native Instruments B4 (II) . Просто супер добра емулация на този инструмент . Мога да потвърдя ^ , че нито един винтидж инструмент не звучи добре за хамънд . Но пък по-новите са супер за целта :rocker:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тия емулации не ме кефят. Пробвах един нейтив инструмент, ми то няма никакъв контрол над звука, няма как да контролирам лесли фейзъра.. май нямаше и дроубари, за какво говорим... Вариант е Hammond XK-1 - 1290 eвро срува :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе аман от тия 0 и 1ци.. Друго си е натуралното дърво, клавишите с цвят като слонова кост, контролите, леслито отзад, което ти прави вятър..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е , малко хора в БГ могат да се похвалят с такова нещо :) Иначе кой би предпочел софтуера пред ... хардуера ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе аман от тия 0 и 1ци.. Друго си е натуралното дърво, клавишите с цвят като слонова кост, контролите, леслито отзад, което ти прави вятър..

Ами моментът "батериите в куфарите"? :) Само дето в случая става дума за два гардероба. Още му се чудя на оня фен от "Сънрайз" как му се носи целия Хамонд, чак в Русе го беше домъкнал с все гардероби... :beer:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Този орган е толкова митичен, че нямам думи... Слушам за него от 3-4 години и съвсем скоро разбрах за какво иде реч. Хамънда на Ясен от Сънрай вече е собственост на наша съфорумничка - glezlata007 . Та какво ли не съм слушал, че бил Б3-ка, имало лесли.. ала бала.. Всъщност е "преносим" вариант, а леслито е няква измама, просто някакъв ротари кабинет с име "Шарма", което не се намира в чичко Гуугъл. Ето снимка, модела е Х5:

hamx5c.jpg

 

Колкото до преносимостта - има Hammond XK-1, Hammond XK-3C, тежат само по около 15на кг, 5 октави, едноредови, мануали, дистери, изходи за лесли... всичко от което има нужда.

Редактирано от Stoyko Lisichkov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много се радвам че има интерес към темата. :curse: Искам да добавя някои неща за хамънда и леслито, които са били на Ясен от Сънрайз, тъй като имам честта да познавам група Йерихон, където свири сегашната собственичка на органа, и съм го виждал и чувал на живо.

Не знам дали знаете, но от хамънд орган и лесли(примерно хамънд С-3 и лесли 122), без никакви добавени ефекти, предусилватели и т.н. е почти невъзможно да се изкара изкривен звук (тип Дийп Пърпъл).Неслучайно Джон Лорд в периода '70-'73 (In Rock, Fireball, Machine Head i Who Do We Think We Are) включва органа директно в глава Маршал 1959 и не използва изобщо лесли.По-късно пак се връща на лесли, но използва предусилвател.Именно в това е силата на хамънд Х-5 - подава много силен сигнал и е перфектен за рок музика.Леслито е марка Шарма, което е английски клонинг на Лесли, но е по лиценз на Лесли.Ето http://www.tonewheel.net/en/clones_speaker_vintage_en.html тук можете да прочетете (модела на Йерихон го няма на тази страница).То изглежда, тежи и по-важното - звучи като нормално лесли.То си е лесли, но просто е с друга марка.Единствения му недостатък е, че е транзисторно, а не лампово.

Самия хамънд е японски преносим модел.Наистина е много лек и компактен.Един човек го вдига без особени проглеми.За сметка на това има само по 3 октави и нещо на клавиатура, не е tonewheel и е отново изцяло транзисторен.

Въпреки всичките недостатъци, комбинацията между този орган и това лесли звучи невероятно!Звука е страшно мощен - ако с лявата ръка свириш ниски тонове на долната клавиатура заглушаваш като нищо бас китарата! :headbang:

За мен, обаче, има по-добър преносим вариант от хамънд Х-5 и той е нормален хамънд орган, който обаче е отрязан.Тежи повече, но си е tonewheel лампов орган без никакви недостатъци.Ето това е една фирма, която се занимава с това и го прави доста качествено доколкото знам: http://www.hammondstore.com/index.asp

 

П.С.:Познавам Радо - Хамонда, но не бях чел тази простотия! :curse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колкото и странно да ми звучеше на мен,наистина скоро за пръв път чух в Джаз Хамонд орган и останах много изненадан,защото до сега хамонд орган бях чувал при рок групите.И именно чух този орган в музиката на виртуозния джаз китарист Wes Montgomery.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.