Jump to content
Българският форум за музиканти


Axer

Recommended Posts

Здравейте,готини хора!

 

Мисля,че е време да си нанеса масло на фретборда(от палисандър/rosewood).Въпросът е какво масло да бъде?Напълно съм премахнал от въпроса лимоненото масло на Дънлоп и други фирми,защото както в този така и в други форуми съм чел,че е вредно за фретборда.Преди време някой в някоя тема бе писал за бадемово масло,а в чуждестранните форуми мисля,че също споменават и бадемово масло.Също казват-да не съдържа силикони и парафин!

А също самият процес на нанасяне ми е леко нейзвестен,дали не беше капваш,разпределяш и бързо след това изтриваш излишното.

 

Благодаря за отделеното време!

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето ти Бадемово масло. Продава се в аптеките.

 

За Дънлоп лимоново масло, и аз съм чувал този слух че било с висока киселинност и вредяло, но мисля че е малко прекалено да се твърди такова нещо за продукт на голяма/утвърдена фирма който се предлага от 100 години. Ползвал съм го доста и не съм видял да вреди - е, не съм видял и да помага особено, но....поне почиства, дали хидратира достатъчно не знам.

 

Струва ми се че преди време имаше подобна тема тук във форума, ако се консултираш с търсачката може и да изскочи. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За rosewood е ОК лимоновото на Дънлоп, пише си го в описанието на сайта им. Използвам го от 15 г. (при всяка смяна на струни) и всичко е 6!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Приятел, хващай един вълнен терлик, излъскай всичката мръсотия, след това нанеси малко GHS Fast Fret, пак излъскай до блясък, слагай струните и си свири на воля. Ако искаш може да си полираш и прагчетата преди операциите с терлика. Малко парченце метална вълна 0000 ще ти свърши чудна работа.

 

Иначе - бадемовото масло гранясва много гадно. Отврат!

Фаст фрет е минерално масло, освен това пише, че става и за фретборд. Аз си го ползвам и нямам проблеми с китарата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно мръсотията я изтърквам със мек пластмасов предмет(нали се сещате когато си купите нова СИМ-карта,че е монтирана на едно по голямо и се отчупва от него-точно него ползвам),а искам да хидратирам/подхраня фретборда.Ще разгледам Fast fret.А,все пак ако реша за Дънлоп лимонено масло,да ви попитам-каква точно е процедурата на нанасяне?Защото знам,че се капва по 1-2 капки между прагчетата и се разпределя със кърпичка,НО трябва да се изтрива излишъка за да не прецаква борда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Това чегъртане с тая пластмаса по позиционната дъска ме принтеснява повече от притесненията ти за качествата на лимоновото масло на Дънлоп. Почиствай си грифа по-често и си мий ръцете (шега) преди да хванеш китарата, за да не се налага да правиш такива "операции" :)
Не се притеснявай, че ще му стане на ф-борда нещо, ако е малко повече маслото. Чел съм, че по-скоро е желателно да е напоен добре, иначе изсъхва и поради различието на посоките на нишките в дървесината праговете могат да загубят нивелация и да получиш бъз.
Аз моя поне веднъж !! в месеца го напоявам.
Моя начин е с лимоново на Дънлоп - напоявам парцалче (ползвам фино памучно от стара тениска) и с него хубаво втривам, не грубо, маслото в позиционната дъска,което помага да премахна и натрупанта мърсотийка.Повтарям там,където бързо е попило,докато не остане мазно и не го бърша след това.Обикновено го правя след свирене и бърсане на струните с друг продукт на марката и оставям китарата така до следващото свирене.
 

Редактирано от рахата
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен също ми се струва доста странно твърдението, че масло, специално предназначено за тази цел и то от производител от такъв ранг е "вредно", но също съм срещал много хейт към лимоновото масло изобщо в западни форуми...

Ако искаш алтернатива, аз знам 2:

1) моторно масло - за първи път ми попадна катопрепоръка на някакъв "гуру" в американски форум; виждал съм да го препоръват и на други места в нета;

2) зехтин "extra virgin" (именно за да не "гранясва") - чувал съм го като препоръка от доста сериозен и известен лютиер (няма да цитирам имена); Ползвал съм го по препоръчания от него начин и за мен резултата е позитивен, ако не на звук, то със сигурност визуално.

А препоръчвания начин е на чист, памучен парцал, да се капнат няколко капки и да се търка така докато дървото изглежда равмомерно мокро, след което със сух парцал да се мине всичко още веднъж.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отзивите хора!Страшни сте!

Като се замисля може да комбинирам Music nomad fretboard one,а след всяко свирене Ghs fast fret. 

Мерси пак!

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Фаст Фрет е за струните, резултатите за почистване на фретборд не са блестящи. Демек нищо не става. Там разликата с лимоновото на Дънлоп (в полза на Дънлопа) е огромна!

Снощи четох малко точно за него и дали е ОК за абанос, че новата дЪска е с абаносче. Доста народ го използва и то по бая скъпи инструменти, идеално е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хич да не е, стана време пак... 10 000км минах от последната смяна :(

Това с пластмасата от сим карта е готин номер, помага и при акне.

 

image.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, фаст фрет си е за струни.

 

С фаст фрет не можеш да почистиш фретборд, но е перфектен ако искаш да го смазваш.
И никога не можеш да прекалиш, защото целият апликатор има 3-4милилитра сигурно. И стига за години... освен ако нямате супер кисела пот на ръцете, която скапва струните за 1-2 дни (типично е за тийнейджъри в пубертета... хормони, а-у).

Но дори и след поставянето на фаст фрет, аз лично избърсвам всичко с вълнен парцал или подръчен терлик :D

 

Когато сменяш струни и прекалиш с лимоново масло на Дънлоп, грифът почва да лепне, което е адски дразнещо при току-що поставени струни. Аз го казвам, защото съм си патил. Умната с това масло, че хем смазва, хем почиства, ама не трябва да се ебавате с палисандъра, че после ще има шкурка 2000 и метална вълна 4000 за изкупление :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако си го оставял много време - възможно е. Чел съм, че хората нарочно го оставят да попие няколко минути. Не вярвам и да е било много старо, предното го смених след сигурно 7 години използване и новото си беше съвсем същото.

 

Моята процедура е да разделя условно грифа на 3, примерно до 7 прагче, до 12 и до края. Мажа първите директно с бутилчицата (тя си има тампон), ма тей яката да пуска. Като намажа гореспоменатите 7 позиции почвам с едно дънлопско парцалче за почистване да търкам яко - мизериите се почистват и масло не остава. Всичко 6+. После и останалите прагчета на още два пъти и т'ва е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Varbanov, ето така се прави:

BSQS4Bu.gif

Аз ползвам пълна синтетика и ми дават пробег на смяна 15,000км.

 

А по темата: как трябва да се грижим за кленов (maple) гриф?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.