Jump to content
Българският форум за музиканти

Предпазване на крайно стъпало от късо съединение на изход


Recommended Posts

Здравейте колеги,

Искам, да попитам нещо, което може да се звучи достатъпо.

Използвам едноканален интегрален усилвател със слушалки като подавам от стъпалото и на двете клеми на жака за ляв и десен канала за да се чува и в двете слушалки едновременно. Ако включа обаче моно жак, например използвам стъпалото на усилвателя с високоговорител вместо със слушалки, ще се получи така, все едно давам усилвателя на късо на изхода и ще се повреди. 

Има ли начин да поставя предпазен елемент на единия канал, така че като пъхна стерео жака на слушалките да ползвам стъпалото със слушалки, а като поставя моно жак да го ползвам с високоговорител?

Единствения вариант, който се сещам е да поставя и друг втори изходен жак, но гоня компактност на устройството и няма да има място къде да го поставя. 

Благодаря предварително!

Редактирано от Angel Nikolov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бирчо нищо не е разбрал и греши :)

С един жак няма как да стане което искаш!

Или два отделни жака, или си направи преходник!

Ако държиш да е един жака - връзваш го като за тонколона - или моно жак, или стерео жак с вързано към маса средно перо. После си взимаш един мъжки моно жак и един стерео женски жак и парче кабел и там вече си запояваш на стерео жака сигнала от мъжкия жак.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това за прехода ми беше другата идея. С втори жак обаче ще стане най-добре.

Днес попаднах на възстановяеми предпазители и мислех да опитам да поставя един на средното перо на стерео жака. Като им разгледах параметрите се замислих обаче колко може да продължи това и се отказах.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с предпазителя е прекалено  :D

Слагай втори женски жак, надпиши си го и да ти е мирна главата!

Даже добави съпротивления за да намалиш нивото на сигнала към слушалките, че може да се окаже неизползваемо дори при минимално усилване, че даже може да издухаш слушалките...

Ако не знаеш колко да сложиш като стойности - кажи колко вата е усилвателя и да ти ги сметна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега dzwer, лесно е да ти кажа и да ги сметнеш, кажи как аз да го сметна, че някой път пак ще се наложи и ще е добре да знам как да го сметна сам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прав си.

Давам пример!

Усилвател с 20 вата номинална мощност при 4 ома товар.

Формулата за мощността е P =(U*U)/Rt, от където намираме ефективното напрежение в изхода при номинална мощност: sqrt(U)=sqrt(20*4)=8,95V.

Ако слушалките са 32 ома то при номинална мощност във всяка от тях ще се отдаде мощност 8,95*8,95/32=2,5 вата... А те са реално 50-100 миливата :)

Ако искаме 100 миливата при 32 ома, то напрежението трябва да е sqrt(0,1*32)=1,8V, т.е. останалите 8,95-1,8=7,15V трябва да паднат върху добавеното съпротивление.

Тук ни трябва тока през слушалките при 100 миливата: I*I=P/Rt -> sqrt(I)=sqrt(0,1/32)=56mA.

Така допълнителното съпротивление за всяка слушалка е 7,15/0,056=127,68 ома. Стандартна стойност е 120 ома. Разсейваната мощност от този резистор ще е приблизително 7,15*7,15/120=0,47 вата. Стандартни стойности са 0,5-1-2 вата. Слагаш резистори по 1 ват.

sqrt е корен квадратен.

На този принцип можеш да си изчислиш какви последователни съпротивления да вържеш на всяка слушалка за определено усилване на усилвателя. Защото няма смисъл да го усилваш докрай, за да чуваш нормално в слушалките.

Например можеш при 50% от мощността да си изчислиш за твоите слушалки, за да имаш запас, ако някой ден включиш високоомни слушалки.

Също трябва да си изчислиш колко мощност ще разсейват допълнителните резистори.

 

Като цяло обаче този вариант на включване на слушалки ще ти дава повече шум в тях, вкаран от крайното стъпало, но пък ще чуваш и характера на стъпалото. По принцип слушалки се включват преди крайното стъпало, за да се избегне шума внесен от него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.