Jump to content
Българският форум за музиканти

Съвет за лютиер(китара)


Recommended Posts

Здравейте,изведнъж наследих махагон от едно от известните имена в дърворезбата и дървообработването през 50 и 60те години(негов ученик е дори известния през 70-80те години бай Спас),по спомени на роднини материала е на около 70-80 години "отгледан" както трабва в неговите помещения ;)Поради това ,че притежавам значителна колекция от акустични и електрически китари,имам по-известните и емблематични марки и модели китари направени от махагон.Въпреки това съм склонен да поръчам една класическа и една уестърн(кънтри) китара при някой добър български лютиер.До средата на 90те години познавах лично и добре всички български( китарни) лютиери,но отдавна нямам интереси в тази посока ,а и са се появили нови.Препоръчайте ми добър лютие за акустични китари-класическа и уесърн.Христо Димитров от София познавам добре и го имам предвид,но имам нужда от повече избор.Ако някой е поръчвал нещо подобно бих оценил всякакъв фийдбек и дори снимков материал.Благодаря и успехи на всички!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако говориш за уестърн китара, не знам кой да ти препоръчам.

За класическа - Галин Пенев от Казанлък: http://www.penev-guitars.com/news.php

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен също би ми било интересно да разбера дали има лютиери в БГ, които могат да изработят качествена уестърн китара?

Досега не съм успял да установя :/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още един глас за Галин Пенев за класическа китара. Уестърн китара от български лютиер хубава лично аз не съм виждал, макар че са ми попадали опити.

 

Друг е въпросът че махагонът не е материал за класическа китара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забележката за махагонова класическа китара е точна.Знам,че манагонът не е преоритетен инструмент за класическа китара ,но това може да се прецени от познавач-лютиер,тъй като от махагон до махагон има разлика.Виждал съм много висок клас класически китари от махагон,дори имам приятел преподавател по класическа китара и лютня(предкласика и барок) във Франкфурт(консерватория) ,който плати 7 бона в евро за махагонова китара от Dieter Hopf.За съжаление в България съм за много малко време,но ако успея да реализирам нещо в следващите месеци ще дам фийдбек и всеки,който се интересува ще е добре дошъл да изпробва.Благодаря за помощта до момента ,продължавам да събирам информация и държа в течение.Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

На мен също би ми било интересно да разбера дали има лютиери в БГ, които могат да изработят качествена уестърн китара?

Досега не съм успял да установя :/

И аз доста съм търсил такива лютиери, но - напразно, което потвърждава убеждението ми, че качествена акустична китара се изработва многократно по-трудно от електрическа такава. Потърси лютиер някъде в съседните балкански страни. Успех!

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По скоро няма интерес ( или много ограничен) към висок клас акустични китари, които още битуват в масовото музикантско съзнание като кухарки...иначе майстори на китари класически има и мисля че не би било невъзможно да направят и уестърн такава...но колко китаристи биха платили стартова цена от 1000 евро за "кухарка..."..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз мисля, че изработката на качествен акустичен инструмент изисква дори повече знания, опит и достъп до материали, отколкото при електрическите. Добре е, че твоят махагон е стар, но това само по себе си не означава, че от него би станал прекрасен инструмент.

Има практически (tap testing, тестове с разни камертони и т.н., мерене на тегло), както и по-съвременни аналитични (ползвайки компютърна система за анализ) методи за подбиране на дървесина за топ инструменти, а възрастта на дървото е само един от по-значимите параметри.

Като просто пример може да се даде това, че една нескъпа китара от преди 30-40 години, макар и остаряла, не звучи като класен инструмент.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно съм съгласен.Моята идея е да използвам материала за направата на някаква сносна китара,а не на инструмент с яка претенция.Аз от Gibson J45 съм си доволен ,дет се вика.Разбира се евтината китара ,колкото и да старее скъпа няма да стане,но по нея всичко си е евтино по изначало.Освен това решаващ материал за "фингър борд" и "топ" тепърва ще се търси.Имам висок клас и фламенко китара ,която става за чешане на краста с класическа музика.Другият вариант е да поръчам мебел :)Свирил съм на много стари Gibson j45(40те години правени) с много различен звук.На въпроса,защо е така ,един от реномираните спецове в Стокхолм твърдеше ,че по това време Гибсън ,както и много други производители не могли да бъдат съвсем стрикрни с материала .Войната и т.н.Въпреки всичко две Gibsin J45 от 40 година са най-хубавите джъмбо китари,които съм чувал .В момента идеята ми е просто да спретна някоя друга китара,ако има лютиер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Потърси македонският лютиер  Branko Radulovic, който е направил gypsy jazz китарата на Дамян Пейчиновски. Предполагам, че ще може да прави и western китари.

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-добре си поръчай някое долапче, от всеки махагон свирка не става, още повече акустична. В момента няма кой да ти направи дреднот китара в България, пък и защо, след като може да си купиш какъвто искаш инструмент. Избор голям и на инструменти, и на цени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има леко развитие.Близък познат,който държи един от най-старите магазини за винтидж китари и басове в Стокхолм(приятел  с фамилията Хагстрьом) предложи вариант върху който си заслужава да помисля.Да закарам материала и ако става,мога да си избера китара от магазина(вероятно не всяка )Материала е доста.Ако не става ще го уреди за продажба на мебелист и съм щял да остана доста доволен.За щастие има вариант за транспорт,а аз след 2 седмици пътувам.Мисля все пак да оставя нещо тук за евентуален експеримент.Ще разказвм до къде съм я докарал.Поздрави и благодарности за помоща и съветите!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Малко интересно инфо(поне за мен),просто за да довърша тематаТака и не разбрах какво продадох :) "Лютиерът" купи материала без никакъв коментар и ме гледаше все едно съм някакъв източно-европейски крадец :) Добре,че не го превозвах съвсем партизански та се съгласи да го купи.Единсвеното,което каза,че никой не пазарува каквото и да било по този начин ,дори и мебелист.Спасило ме това,че става чрез познат и той гарантираше,че не съм някой тарикат.После си дадох сметка,че всичко е било вероятно малък театър от негова страна,защото той със сигурност нямаше въобще да дойде на среща,ако беше толкова принципен:)В последствие също разбах ,че нещо работи в Halkan,магазин за винтидж инструменти,който се държи от бивш поляк ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.