Jump to content
Българският форум за музиканти

Озвучители


olygofren

Recommended Posts

Ученето си е едно на ръка, но честно казано в бг парите са един основен фактор, определящ всичко. Малко са озвучителите, който имат ясното съзнание какво точно искат да постигнат като система, мощност, приложение и тн. Например не можеш да излезеш на площад, да твърдиш, че имаш 8КВ и да нахакаш по 6 колони отляво и от дясно, събрани от кол и въже, в тях да има поне 4 марки, възраста да е повече от 30 годишната ми жигула, и да не са филтрирани с кросовер и за тая работа да искаш 700 лв примерно.. Точно такива озвучители правят впечатлението, че в БГ всичко е непоправимо, с което не съм напълно съгласен..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 78
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Така е- но дори и при скромна техника, когато имаш желание да се учиш, пак можеш да постигнеш добри резултати. Забелязъл съм, че за повечето хора качеството на саунда се определя от силата на звука- както ти даде пример за открито пространство- дай да избичим всичко на 120% от поносимото- може да звучи като разгонена котка в ламарина за сирене, но е важно да е силно. Наскоро ей така гледах една група- бяха надънили всичко до предела(на възможностите на цялата техника, не на самите крайни стъпала, които си понасяха спокойно товара). Да ама отпред се чуваше една мазня със човъркащи в мозъка среди, стържещ изсилен бас и, в някое случайно затихване се обаждаха високи. Същата техника, един гиг по-късно, значително намалена си звучеше съвсем прилично и приятно. Просто работата е пипкава- иска се да си познаваш собствената техника.

 

Според мен много важен момент, който много хора изпускат е тва да комуникираш с групата и да разбереш как ТЕ искат да звучат, а не как ти преценяваш, че е правилно- все пак те свирят, за тях отиват лаврите, подигравките, и т.н. Пример- последния лайв на Корн- малко хора казваха "Озвучителя оплеска работата", ами се викаше "Корн звучаха отвратително". Кофти, нали?

 

В крайна сметка групата и озвучителя трябва да са тим и целта им да е обща- да се изкефи публиката, а не групата да се доказва пред миксера, пък човека, дето са му платили да си вика "Тез пък кво се правят на добри, ей сега ще ги прецакам набързо".

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като спомена за нивото на звука - една система от типа на Joker Media не я набичват над 80% от възможността си, ама там е друга хавата. Аз засегнах техническата част на нещата, иначе относно отношенията между музиканта и тонмайстора - там е още по-дълбока темата. В тоя занаят освен образование, слух , са нужни и етичност както и много други неща.. :happy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ние много често правиме партита и вече 5 6 пъти използваме един и същи човек, мноо съм доволен от неговите услуги - доста хубав и мощен звук има.

 

0878372184 - Юрий

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

...та гледам тука умувате,че няма кой да ви учи...

...имате интернет,а има доста информация в това нещо "Интернет"...

...има и няколко много добри ДВДта където,Братята Американци са си Казали почти всичко - без бой B)

...ако се почете няколко часа,ако се изгледат няколко Филмчета за това как се прави "Live Sound" - и всичко това се види,чуе,разбере и се направят съответните Анализи,Бележки и Покупки...

...съвсем други ще са нещата тогава...

...и с няколко месеца практика,ще се научите...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Ама чакай, нали си говорим за озвучители- идеята уж е те да ни озвучават, а не ние да се научим :surprise: А и честно казано, гледайки филмчета не вярвам някой да се научи да борави добре с една пълна озвучителна система- като почнеш от голям миксер с десетките му настройки, компресори, EQта, feedback филтри и още много джаджи. Същото е да кажеш, че можеш да се научиш да свириш на китара, четейки книжки- еми без да имаш инструмента не стаа :headbang:

 

Пък ако ние сами си се озвучаваме, то тогава ролята на професионалиста се губи- той се превръща просто в човека от който наемаме техника за 1 вечер

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Истината е, че този занаят до голяма степен е най-добре да бъде откраднат. Не стават нещата само с практика и четене в И-нет. Да не говорим, че в съвременните БГ учебни заведения, това изкуство не е добре застъпено.

За това за да изучи човек изкуството на озвучаването е най-добре да е почнал като чирак при някой майстор. След това му трябва яко практика. И непрекъснато се откриват нови неща. Та ако някой ви е оплескал звука на някое участие, не го отсвирвайте веднага. СЛед няколко години този човек може и да се окаже голям доайен. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично подхождам с леки стъпки за проверка на водата и чак тогава си вадя извода- има готини хора- кажеш му "така и така, искам малко по напомпано да звучи всичко- знаеш ли как? примерно с някакво компресорче нещо, дъра-бъра..." и ако даже човека да каже "не знам, нямам идея", шъ се опитам да измисля аз нещо... ама ако ме среже "аве къф си ти, че да ми даваш на мене акъл бе, ти знаеш ли аз от коооолку години се занимавам с туй". и... го отсвирвам :) има няколко неща, които мразя в хората, с които комуникирам, и едно от тях е да ми се правят :) При музикантите е много често срещано, при програмистите не толкова, но пак го има, както и в екстремните спортове е голям кошер за разбирачи

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При музикантите е много често срещано, при програмистите не толкова, но пак го има, както и в екстремните спортове е голям кошер за разбирачи

 

Бе то това е характерно за цялата ни държава. Народна черта, така да се каже.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Велико Търново

Петър Атанасчев - 0888 469 782

Има си техника и екип

Не съм опирал до него, но тук в Търново си го викат често...явно си го бива!

 

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Имам едно въпросче.Скоро наближава училищен концерт и искам да питам като се каже "озвучение" какво се има предвид?Има ли микрофони за барабаните,стойки за тях,монитори или стандартите за всички са различни?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за изчерпателния отговор...

Имах предвид какво влиза като комплект техника в услугата "озвучение".По-специално микрофони за барабаните и стойки за тях.Може би в различните фирми предлагат различни неща,просто искам да знам стандарта какъв е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Под думата "озвучение" може да се разбират много неща. Всичко се определя от договорката между озвучителя/фирмата/компанията и ответната страна. Щом става въпрос за такъв тип мероприятие задължително влез във връзка със озвучителя - има голяма вероятност да не знае какво точно ще прави там. Напоследък специално в Стара Загора много DJ-и станаха "озвучители" и са прекалено изненадани и смутени, че трябва да сложат скъпите си микрофони пред кубета китари и прочее. Но да не се отклонявам от темата. Не знам какъв човек са ангажирали за конкретния случай, но винаги добрият звук се получава и от правилна комуникация. Човекът може да не знае, че ще има банда - съотвенто няма да е подготвен и оттам следва един порочен кръг за натъкмяване на кофти ситуацията,а резултата винаги е незадоволителен. Така че предварително се обадете на озвучителя, ако той не се обади (аз винаги искам да се чуя с групата, която ще озвучавам), да се разбере какво ще ви трябва, колко човека сте, какви инструменти, къде на сцената, къде ще трябва ток, кабели, микове, монитори и тн. Конкретно по въпроса - стандарт няма - на някой стандарта е 2 мика Джеф + 4 колони Вермона, на други стандарта е 40 баса JBL + 20 Line Arrays JBL с обща мощност 100кв, ама единия озвучава "Ден на аграрните дейци" във село Горно Нанадолнище, другия - Twisted Sisters. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.