Jump to content
Българският форум за музиканти

Ретро и винтидж китари


maxim09

Recommended Posts

Има много стари инструменти, запазени до наши дни. Има много хора, които ги колекционират.
 Някои от тях правят ревюта на инструментите с демо записи и видео. Ако имате такива инструменти и впечатления от тях, както и знаете за сайтове, хора които колекционират такива инструменти, предлагам да систематизираме информацията в тази тема. Повече от качествените инструменти, поради възрастта на дървото предполагам, звучат много автентично и приятно.

http://drowninginguitars.com/guitars/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Освен гореспоменатия Burns, съм засичал и едно японско Teisco от 60-те... това са си китари с mojo :) Ето още един подобен сайт: http://cheesyguitars.com/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поздравления за китарата Burns. Марката има не лека съдба през годините, но през 60-те е във възход.

Ето още https://www.youtube.com/user/VintageGuitarClub/videos

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте, имам един въпрос, не знам дали мястото му е точно тук или трябва да отворя нова тема. Та, от известно време в мен се зароди идеята да си взема една японска винтидж китара. За който не е запознат - japanaxe, както и някои други места съдържат особено полезна информация, но нямат това, което ме интересува.

 

Ето къде започва историята. Значи, едни гостуващи неприятни пънкари посвирваха преди доста известно време с някакви очевидни копия на LP и SG, дотук всичко е наред, копия бол. Обаче, за моите необразовани уши, в тези китарки имаше нещо. Оказаха се Aria Pro II и Bacchus BSG, някъде от края на 70-те/началото на 80-те. В последствие, понеже цялата гостуваща агитка трябваше да спи някъде, нещата прераснаха в нощен шуутаут между техните японки и LP Studio 2008 и един SGJ 2013, като нещата бяха, поне за мен, наравно с лес пол-а, а джуниъра беше една идея надолу в ранглистата. Когато ми казаха, че японските копия са доста често срещани в колониите и цената им върви от 50 до 500-600 долара, нещо в мен грейна в надежда.

 

Там започна моят интерес. Сега конкретно към търсенето. Все още съм решен да се сдобия с японка и да извърша т.нар. акт на "годзилиране", т.е. - превръщането й в ужасно гадна резачка за поразии. Един вид, никой не би направил същото с LP Special, нали (аз бих, хохохо), защото тия китари са защитени с папски едикт против модване. Обаче японските копия ги сполетява точно такава съдба.

 

Ето я моята идея. Имам отделени около 1000 лв. за китарата. Допълнителните неща ще са в зависимост от състоянието й, но включват преди всичко смяна на електрониката и адаптрите, плюс козметика, ако всичко друго е функциониращо. Към момента обаче европейският пазар е крайно немилостив към мен и ми предоставя само лимони. 

 

Тук се намесвате Вие. Моят скромен опит и известното зачитане ми сочат, че от японска китара до японска китара разлика има. За момента съм пробвал само едно евтино копие, което обаче не ме впечатли и търся съвет от хора, които имат опит. Към настоящия момент съм фиксирал една Aria, правена в Матсумоку, която обаче не е Про 2, болт он е, 500 евро е, средата на 70-те е, конкретният модел е 5522 голдтоп, за спрака:

http://www.matsumoku.org/models/aria/aria.html

 

Ето тук срещнах стена, както се казва. В japanaxe информация за 55-сериите почти липсва и е напълно противоречива. Цялостното мнение е, че 55-ките отстъпват на Про 2, а за цена на американския пазар се сочи всичко от 50 до 300 гущера. Та, някой има ли известна идея за качеството на конкретната серия, пипал ли е подобна китара и има ли някакви генерални съвети за други подходящи кандидатки в този ценови клас, които да са доказани. Някой да има идея цената реалистична ли е?

 

Друг вариант, който обаче ще бъде по-скъп, е да си поръчам от изключително приятните на външен вид нови серии на Bacchus, за които се говорят все хубави неща. Проблемът е, че религията не ми позволява да си купя китара без да съм я опитал. Има ли тук хора с изразена любов към суши и хентай, които да ми помогнат в търсенето на 70-тарска/80-тарска китара, която да превърна в преносима хирошима?

 

За пуристите - не търся копие на Гибсън, за да ми е близък звука до Гибсън, защото не ми пука особено за звука на Гибсън. В смисъл, хубав звук е, харесва ми, харесвам Гибсън. Нямам пари за Гибсън, нямам желание да съм сноб, който се кълне, че китарата му прави 20 процента повече магически демидж, защото е сглобявана от леприкони. Търся качествено копие, за да си го модна и да имам гадно свиреща LP/SG китара, която не е правена от шперплат и къщи за хамстери в Китай. Просто и лесно.

 

Предварително благодаря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ако търсите истинското, забравите за японски китари преди 1979 (с няколко изключения), и болт-он серии там, където трябва да е сет-нек. Няма нищо лоше в самата болт-он конструкция, но тя върви заедно с много компромиси по материали, технология, и часове работа (при ниски серии).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Благодаря, горе-долу потвърждава досега прочетеното за продукцията на Матсумоку преди 80-та. От всичко четено досега, се насочих към Orville, Greco или Pro II, но там и цената е по-висока. Целта на въпроса ми е да открия има ли скрити попадения при някой производител или серия, или качеството наистина варира от бройка до бройка.

Редактирано от 2+2=0
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

качеството не се варира от бройка към бройка, а долу горе варира между моделите. При болт-он модели няма големи шансове за приятни сюрпризи

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 6 months later...

Не разбирам и не се интересувам от такива китари, но в немския ибей фърлих едно очо. Ако са същите има много предложения за Aria pro II. На много сгодни цени. Немците имат едно добро качество - много им е трудно да лъжат, е - случвало се е да поскрият нещо, ама в рамките на незначителното.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.