Jump to content
Българският форум за музиканти

За пореден път - Микрофон?


Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

В музикалните магазини са ебати измамниците :D Изрично им казах, че не ми е акустично третирана стаята, те викат - нищо, то кондезаторния е винаги по-добър... а сега кажи ми на кого да вярвам. Иначе и аз си мислех за Shure и май наистина натам вървят нещата :D

Иначе вероятно щях да си дам всичките пари за кондензаторен, който щеше да е абсолютно неизползваем поради кънтежа.

Редактирано от The_Final_Cut
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, флекси скрийна ще ти свърши работа, но няма да замени изолацията. И като ходиш до Алмар, вземи си един rode nt1a и действай.

 

Според мен много време и внимание се отделя на хардуера, вместо на работата. За този бюджет няма как да направиш професионално студио, но пък можеш да запишеш сума ти яки песни. В крайна сметка готовите песни са това, което се брои а не колко пари си дал за микрофон. Влез в магазина, накарай ги да ти пуснат микрофон според бюджета, ако те кефи как звучи го взимай и записвай, ако не - иди в следващия магазин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разликата между 100 и 3000 е огромна. Повярвай ми!

15%. Специално съм тествал и слушал микрофони. Studio Projects B1 (MK1) и U87 в хубав преамп, имат разлики, които в микса ще гичуе само прилеп. Ясно е, че има причина един микрофон да е 3000$ , и да си заслужава. Не съм казал обратното. Но както каза musicman , по-добре е да записва, отколкото да се чуди какво да вземе.

SM58 според мен е най-удачен за него. Като навлезе в материята, ще си вземе нещо друго и така.

Основната причина д ахаресваме определени микрофони повече от други, е че песните, които слушаме са записвани с тях, тоестушите ни са свикнали с този звук и го разпознават. Другото са 15% разлика, която определено си заслужава, ако можеш да ползваш този микрофон и има кой да плати за него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

 

Специално съм тествал и слушал микрофони. Studio Projects B1 (MK1) и U87 в хубав преамп, имат разлики, които в микса ще гичуе само прилеп

  

Това сериозно ли ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Избягахме от темата. Идеята е какво има пред микрофона, а не какъв е микрофона. Всеки има право да се радва на микрофона си, какъвто и да е той, колкото и да струва той. Хубав запис ще направя и с микрофон за 100$ и с такъв за 3000$, ако имаме добре пеещ вокал. Другото са глупости....

Не ми се влиза в спор. Четете, тествайте и така.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Случвало ми е да почета по нещо отвреме навреме и да тествам някои работи. :) Няма как да има спор между нас, защото аз не гледам да споря а гледам да помогна на тези, които имат нужда от съвет или насока и пиша когато видя, че има опасност да бъдат подведени. 

 

Основната причина, да харесваме определени микрофони евтини или скъпи е, че те ни пестят време. Времето е много повече от пари - то е нужно да направим колкото се може повече неща в този живот, а не да го загубим борейки се с EQ-то. Колкото повече EQ - толкова по-малък и "скопен" ще стане микса, поради натрупване на проблеми с честотното сфазиране на компонентите в него. А кое най-често е първото EQ на пътя на сигнала? Това не е ли микрофона? Разбира се, че евтин микрофон и скъп микрофон може да вършат работа еднакво спрямо конкретен случай. Но дали това е така винаги? И дали резултатите са винаги такива каквито ни се искат и в двата случая? Това за един може да са 15%, за друг може и да са 5 или 50, темата обаче се чете от различни хора и всеки сам преценя за себе си. 

 

Няма нужда да ми се отговаря на въпросите - достатъчно е човек, който чете темата да помисли върху тях. Тогава сам ще стигне (може би) до решението какво му трябва за неговият случай. Наздраве и светли Христови празници на всички! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на всички за мненията, наистина бяхте полезни. Само не изпадайте в спорове :D И да - прави сте, важното е да се твори и съм напълно съгласен с това! Просто заради ограничения бюджет искам да си взема нещо което ще ми върши работа. Днес имаме концерт и на soundcheck-а пях на Shure SM58 - наистина е добър и гласът звучи много чист :) Ще ходя да тествам по магазините и така. Още веднъж благодаря!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз лично бих ти препоръчал кондензаторен за вокал и записи в къщи. Дори да не ти е третирана акуститчно стаята важното е да не е много празна и особедно плочки да няма на пода - да не кънти. Аз съм с rode nt2a и съм доволен. Имам и динамичен но за вокали винаги предпочитам кондензаторния. 

Редактирано от patzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aarab - не вярвам да си тествал тези 2 микрофона. Може да си чел някъде нещо и да си повярвал. Няма да споря, защото ми омръзна като вляза във форума да виждам едни и същи въпроси:

- търся професионални неща на цената на 1 гума за кола. И се започват излияния и съвети кой beringer е най-добър.

Ако ти чуеш истински качествен микрофон, ще запееш друга песен. И аз не говоря въз основа на платени статийки. Имал съм 2 и знам какво се записва!

Редактирано от misterj
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отклоняваме се от темата, но мисля, че е важно да си ги напишем тези неща, защото така следващият който се появи с такава тема без да чете из форума може да му се прати един линк към тази и да не се занимаваме повече.

 

Не е важно толкова тествал ли е някой нещо или не е. Важно е как го е тествал, в какви ситуации, за какво го е тествал, слушал ли е, на какво го е слушал, измерил ли е нещо евентуално, и не на последно място -какво гони като качество.

 

В общия случай за домашен запис в спалнята и 300 лв. бюджет вършат работа и ако песента е хубава и се хареса на много хора - човека да е жив и здрав може и милионер да стане, няма проблеми. Аз лично години от моя живот съм работил във всякакви ситуации с микрофони на Studio Projects и MXL и после съм си блъскал главата с миксове от сутрин до сутрин... специално за  сравнението им  с U87 пък мога да напиша романи, но не е там въпроса. Човек ако няма възможност, трябва да започне с евтиното - да види как се работи, ако един ден му се отдаде възможност - сам ще стигне до истината, ако приеме за отправна точка единствената мерна единица за живот - времето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

misterj

Вярата ни кара да продължаваме напред. Никой, никога не съм карал да ми вярва. Момчето пита, аз споделям какво мисля. Може да Ви се струва глупаво, може и да не. Все тая. Всеки има право да се кълне в който бог иска.....

Колкото до микрофоните, аз си седя зад мойте 15% и съм сигурен в думите си.

Прав е колегата, че с микрофон за 3 бона, ще спестиш време.....но на каква цена? Има ли кой да я плати? И други такива екзистенциални въпроси....

Ясно е, че има хора, който имат скъпи микрофони, аз съм имал удоволствието да записвам с такъв, но друг е въпроса....

Живи и здрави! 

ПС: Можем да си отворим тема, в която да се изредят хиляди, че еди кой си микрофон е по-добър от друг, но пак някой ще каже, че не е така, защото винаги зависи от ситуацията, изпълнителя и куп други неща.....

Убеден съм, че има ситуации, в които един Бери C1, ще свърши повече работа, от един Нойман km184, ама не сме тук , за да разлайваме кучетата, а да помогнем на човека :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Благодаря за blind test-а! Харесах си 3,4 микрофона.Два от тях повече, Neumann TLM 103 и Rode NT 1.И двата звучат доста добре, но единия е 350лв а другия 1800.Така че за малка разлика да дадеш пет пъти повее пари не си струва според мен.Бих си взел Rode NT-1, иначе си цъкам с един беринджър, но после е голяма играчка вокала за да звукне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.