Jump to content
Българският форум за музиканти

За пореден път - Микрофон?


Recommended Posts

Дам, аз нищо не чувам, и нищо не виждам, пък техника хич нямам и никога не съм имал...айде малко по-сериозно с изказванията.

Мисли си каквото искаш, но нека съмненията ти останат далеч от нас.

Незнам защо има хора, които трябва да им се повтаря всичко по 300 пъти и отново си повтарят едно и също нещо: има разлика, има разлика....ето какзво казах аз: ИМА РАЗЛИКА!!!! ВИНАГИ ЩЕ ИМА!

Просто СПОРЕД МЕН тя не е 18,3 пъти!

Точка. 

Мога да помоля модератор да изтрие всичко що е спам по темата.

Разбира се, че хубавият гиър ще спести време, нерви и ще даде шанс на всеки да направи добър микс. Въпроса е колко хора имат такъв и дали си струва у нас? Не говоря за Дания, за UK или за USA. Говоря за България, където рапър е всеки, който говори бързо и псува и където "музикант къща не храни"....

Където пазарът се свежда до Пайнер ТВ и и 2-3 радиостанции. Където потребитялет си купува диск за 20лв. веднъжна 30 години....за подарък.....

Който иска да се сърди. Нещата ги казвам с истинските им имена.....

Оспамихме яко темата, за което се извинявам искрено!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

aarab, изказваш мнения звучащи като от човек, който повече е чел в Интернет, отколкото е имал реален досег с муз. оборудване от висок клас и който знае как се работи с него.  Конкретно последното ти мнение го разбирам, че след като в БГ няма музикален бизнес, то явно и правилата за запис трябва да са различни - в някаква бедняшка версия?!?!?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знам за една в Балкантон. Другите не знам къде са.

Темата доста се изроди. :) Интересно ми е дали питащият реши какъв микрофон да си купи?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

разбойник

Благодаря!

Поне явно мога да чета, което пак е нещо ;)

Освен това съм тъп и грозен, както и нищо, ама нищо не разбирам от абсолютно нищо. Пиша тук, за да дразня другите. Особено онези, които не биха приели друга гледна точка за нищо на света!

Моля, да не спирате да ме определяте и да правите психологически и физически профил на мен, по писаното от мен в темата. Изключително ми е интересно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aarab, извинявай но ти не четеш - единствения, който приема лично нещата си ти. Никой не е имал нещо против теб персонално, а против аматьорското ти изказване относно процентното различие в качеството на микрофоните. Дори моето толкова положително пожелание един ден ти да имаш и различиш нещо, което не имитира сирене, а е истинското сирене го прие като лична нападка.

Помниш ли темата с китарите от Лидл - всички китаристи казаха, че дори за начинаещо дете тази китара не е уместна, защото грифа й не е бил като на качествените.

Никой никъде не те е определял нито психически, нито физически. Единственият, който го прави си ти.

Съжалявам, че си продадох м49, за да чуеш че разликата е дори повече от твоите 18,3 пъти. Когато ти лично си тествал и сравнявал такива микрофони ще го разбереш. И отново ти го пожелавам.

Защо не си остана със стария интерфвйс, ами мина на по-хубав? Мислиш ли, че разликата между ефтин некачествен и скъп (доказал се) продукт не си заслужава? Или само защото ти не можеш да си ги позволиш, решаваш, че това е така в Бг и такъв е пазара? Дали чалга певиците на Пайнер записват с евтини в Димитровград? Ето ти един мултимилионен бизнес в родината, дори и това да не ти харесва. Аз приемам твоята гледна точка, че ти ще изграждаш студиото си върху нискобюджетни продукти. Но пък ти приеми, че други ще желаят да записват там, където има качествени. П.с. Не преписвай твоите самоопределения на другите! Със здраве!

Редактирано от misterj
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моята теза е щом има качество има и търсене. Не знам защо някои хора си мислят, че няма кой да плаща за качествени записи - лично аз без работа не съм останал, а не е като да работя за без пари. :) Има групи, които са готови да платят за хубав звук и не е толкова трудно да се съберат тия пари. Който иска - може и има начини. Другите да са живи и здрави никой не ги мрази и не им се сърди за начина по който мислят.

 

 

:offtopic-001: В бившия Балкантон конзолата не е Нийв.  Единия е в Студио 2 на БНТ, другите два са в БНР ама не казвам къде, че скоро щяха да ги бастисат както десетте други преди тях - едвам ги спасихме. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

... другите два са в БНР ама не казвам къде, че скоро щяха да ги бастисат както десетте други преди тях - едвам ги спасихме. :)

:godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам въпрос аз: Чета ли или не чета? Това ме мъчи....

И след като в предни постове казах едн куп неща, с един тон обяснения, как пък не се намери някой да ги осмисли малко.... Ама то аз като не чета, то така става... :D

misterj

Благодаря за пожеланията, но за съжаление, ще те разочаровам малко. Правил съм записи с U87 през 2006г. Имам си представа и как се работи с него дори (гледал съм Дискавъри) :P

 

За сведения: Пайнер певиците записват в софийско студио, но няма да правим реклама ;)

 

Колкото до личните нападки....то смешна работа да си мерим половите органи по форумите.....

Ама като не чета, то обикновено така става....

Мир!

 

 

Като за финал да добавя: нося отговорност само за това, което съм казал, а не за това, което Вие сте разбрали!

Защото аз казвам картоф, а коментарите засягат пестицидите за борба с колорадският бръмбар ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Друже, мисля, че хората се хванаха с право за това изказване: " Studio Projects B1 (MK1) и U87 в хубав преамп, имат разлики, които в микса ще гичуе само прилеп. ", което беше доста неуспешно, защото точно там разликите ще се чуят най-добре. Сигурно си имал предвид нещо друго, но ние няма как да знаем. От друга страна съм чувал твои работи (от Жоро от Бургас) и знам, че не са зле. Знаеш за какво иде реч. Демек целият този спор се води от хора с познания, които ги цака егото. Малко горчив вкус оставя да го четеш. Поздрави на всички- мисля да изпия едно уиски за ваше здраве! Поправка! Вече изпих едно (то напоследък толкова ми трябва) и затова въобще пиша под темата.

Редактирано от anomandrus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За да обобщя онова, което съм искал да кажа:

Намислете си един световно известен аудио-инженер по ваш избор.

Сега му пращаме тракове записани с Behringer B1.

Сега ми пращате на мен същата песен, ама записвана с Neumann, Brauner, Gefell, AKG 414, Royer, Schoeps и т.н.

Правим миксовете и сравняваме.

Според Вас, чий микс ще е по-добър?

Малко е риторично, щото съм леймър, и не претендирам за класа, но един човек със знания, определено ще направи повече с материала, който има. Защото го разбира!

И съм на мнение, че в неговия микс, трудно ще чуеш , че микрофона струва 100$ ;)

Умишлено съм споменал за хубав преамп, защото голяма част от микрофоните се държат различно при различен преамп.

 

Никога не съм казавал:

Че Neumann не е хубав микрофон, или че не е по-хубав!

Че е по-добре да имаш Studio Projects B1 , отколкото U87

Че не мога да си позволя U87 :P

Че няма разлика между микрофон от 100$ и от 3500$

 

Много е важно, да се разбере, че като съм казал, че разликата за мен е толкова. Това си важи за мен! Никого не задължавам с мнението си, както и тоновете излишни опити да бъда оборен също са малко безпредметни на фона на темата!

 

Колкото до темата:

Все още мисля, че най-подходящият микрофон за човека е Sm58 :) 

 

Здраве и късмет на всички :) 

 

Само да вметна нещо: Откога четенето на информация от интернет е нещо лошо, понеже имаше и такъв коментар, че чета из интернет? :D

Ще ти отговоря, понеже съм възпитан човек: Не спирам да чета и да уча. Смесването и мастерирането, а и тракинга са необхватни и много специфични. За да съм подготвен за повече ситуации - чета. Постоянно. Различни източници. Гледам уроци. Гледам сесии. Уча. И това няма да спре, понеже колкото повече чета, толкова повече искам да чета. Защото всичко в крайна сметка опира до знанията и опита на човека.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Копаем и копаем. Точно на това, което написа Telerig отговори по-горе. Просто скъпите микрофони няма нужда да ги туийкваш, да слагаш 2-3 EQ-та на чейна, да замазваш, да слагаш дистресъри, тюб симулатори и всякакви други такива хави. Там става по-лесно всичко. Пестят време а в едно студио времето е пари. Когато записваш оркестър с 30 микрофона и стриймваш риъл тайм микса на човек в Щатите например последното нещо, което искаш да направиш е да се занимаваш с това, да направиш материала да звучи по-добре с хиляди туийкове.

 

 

P.S. Манталитетът и похватите на човека в домашното студио се различават значително от тези в комерсиалните студия. Хората, които записват и миксират метъл вкъщи (като мен) са още по-различна бира. Едно студио трябва да мисли на първо време за пропорцията Effort-Result. Ти и аз можем да си седим вкъщи и да туийкваме плъгини до другата година. В големите студия се ползват конзоли и оутборд гиър, които са скъпи и не могат да си позволят да сложат 15 устройства на чейна. Затова се изповядва практиката minimum effort- maximum result. Затова се прекарва толкова време в позициониране на микрофони и акустично третиране и промени в обкръжаващата среда. За да се хване адски добър тейк и да не се занимават повече с него. Не защото са балъци или позьори. Защото са професионалисти. Твоите изказвания по-горе отнемат от тази тежест, и затова хора се поиздразниха. Надявам се ме разбра. :)

 

Поздрав с ето тази песен, защото си личи, че не е записвана с Бери.  :)

 

Редактирано от anomandrus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не това не е Бери, а още по-лошо...май май U47 ама не fet а ламповия дето само лампата му е 5000$.  :) на прилепите ще им паднат ушите от разликата...че и 3х U87 отгоре за разкош... 

 

Бъзикам се с най- добри чувства, не се впрягайте - знам, че егото е голяма работа :) ....ще споделя едно впечатление, което никога няма да забравя. Преди години когато постъпих на работа в БНР и за пръв път имах сесия във Студио 2, която беше наживо по пр. Христо Ботев - джаз квартет или трио с публика в студиото, като правихме и запис .... знаех всичките тези неща и бях чел и работил и записвал във всякакви други студиа и имах не малко опит реших, че както е стандартно ще слагаме максимум микрофони, но не...когато с колегите сложихме микрофоните, използвахме минималистичен подход - малко микрофони със стратегически подбрани конфигурации - две двойки  ORTF  и  една MS до колкото си спомням...ефекта като отидох на конзолата и колегата вдигна фейдърите, дублира s компонентата и обърна фазата на канала беше от моя страна - "УАУ"....никакво EQ??? никаква периферия...нищо...и звучи така? Скромния отговор беше...ами да тук идеята е всичко да бъде готово с минимум усилия и време. Разбира се ако човек знае какво прави. Това впечатление е нещо с което ако всеки се сблъска и го преживее - съвсем друга песен ще запее. :)  Поздрави - нищо лично към никой! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега ако някой каже че темата е забила в офтопик аз пък ще му кажа че не е, и даже се чете с удоволствие.

Явно хората които знаят и умеят във форума имат нужда от мънинко провокация за да пропишат :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм с Aarab, защото може би гледам от позиция на продуцент по-скоро отколкото на звуков инженер. Микрофона е много съществена част в записа и колкото по-добър, толкова по-ефикасен. Но, все пак много по-важно е кой пее (свири) зад него, доколко е предразположен, и пее (свири) партията си с хъс. Свидетели сме на хитове направени на SM7B (Billy Jean), който реално погледнато е достъпен микрофон, но знаем кой пее и кой е продуцента. 

 

Иначе и аз откакто имам досег с U47, не съм пускал моя Studio Projects B1 :)

Редактирано от dontwarrior
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.