Jump to content
Българският форум за музиканти

За пореден път - Микрофон?


Recommended Posts

Аз се извинявам за продължението на оффтопика, но да цитирам тук един приятел съфорумец, не знам защо не се обажда, той си знае :)

Той лично има половин гардероб с микрофони, между тях и U87.

Записваме един ден вокали, китари, проби разни правим. Някои от другите микрофони дори сякаш звучат "на чисто" по-добре от Ноймана, по-ярко, по-наперено, по-секси някак. 

Обаче смесиш ли траковете в микс с други инструменти, и опааааа, U87-цата излиза отпред и събира фокуса на цялото парче върху себе си.

Нямам достатъчно опит и знания да обясня защо, но така се получиха нещата поне при нас :).

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дам, и аз не вярвах, но си промених мнението. Има микрофони, които някак стоят над всичко останало. Имам доста читави микрофони вкъщи и през годините винаги отбягвах Neumann-ите в полза на Shure, AKG, Blue и т.н. Имам една камара правени лампови, RFT-та, Studio Projects и всякакви други такива и си мислех, че съм щастлив. Докато не си взех U89. Тогава разбрах (за себе си) защо по дяволите са толкова хвалени. Микрофонът сам звучи по-зле от BLUE-то ми например (bottle rocket mk2) или от ламповото ми AKG. В микс обаче нещата са други. В момента EQ на вокалите не слагам (освен low и high pass). Компресийка и ривърб- даже не винаги слагам деесер.

Относно темата- аз лично не бих си купил кондензаторен микрофон ако нямам третирано помещение. В такива най-добри резултати съм получавал от SM7B- микрофон, който е прекрасен и който и до ден днешен ползвам за тежки вокали. Моите 20 стотинки.

P.S. Видях, че SM7B е извън бюджета и се търси задължително кондензаторен микрофон (не, че според мен има защо). Една бърза вметка- плюса и минуса на кондензаторните микрофони е, че са много чувствителни за всички странични влияния (акустика, шум, и т.н.). В тях влизат честоти, които не само, че не винаги помагат а понякога пречат. Един добър динамичен микрофон в микс може да докара същия детайл. примери за албуми на известни групи записвали с SM57, SM58, Beta58 и т.н. бол. Ако искам бюджетен микрофон и държа да е кондензаторен бих си взел Rode или Blue.

Редактирано от anomandrus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има микрофони, които са направени да бъдат "работни коне" в едно студио. Те могат да бъдат използвани за всичко каквото се сетите (почти) и да имате винаги отличен резултат без загуба на време. Те почти нямат нужда от EQ в последствие - ако човек обаче има помещение и знае как да използва микрофона спрямо ситуацията. Това е най-трудната част. U87 е един от тях. Създаването на такъв тип микрофон събира опита на създателя си в цял един живот - Нойман прави микрофони от началото на 20-те години на миналия век - 87 се появява на пазара след края на 60-те като кондензаторен вариант на предшественика му 67. Това е най-успешният модел на Нойман за всички времена, най-масовият и най произвежданият и до днес през всички тези десетилетия. 

 

Отговора на въпроса на jabs е, това което написах в предният си пост - посочените микрофони звучат сами по себе си най-плътно и обемно защото те хващат почти целия честотен спектър - което в един запис на на нас не ни е нужно въобще. Когато после трябва да влезе в микса този микрофон се почва едно чудене рязане и подаване на честоти с EQ-то и губене на време, което ако завърши евентуално с успех и човек си погледне аналайзера на записания материал и после сравни с честотната х-ка на скъпия и недотам добре звучащ сам по себе си микрофон, ще види, че с много труд и нерви е направил това, което хората са направили още в завода за него. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тръгнахме в погрешната посока. Ясно е, че u87 е кон, и то добър кон. Ставаи за запис на бас дори. Какво да кажем на момчето: дай 5500лв. и си купи u87??? И го сложи в хола и записвай?? Дали ще звучи добре там? Съмнявам се. 

Аз още в предните постове писах, че за него може да е по-удачно да се насочи към динамичен микрофон SM58, SM57..... нещо в тази категория и ще постигне добри резултати.

Ясно е микрофон за 5 бона пести време, нерви и т.н. НИКОЙ не го оспорва!!!!!!

Моета гледна точка беше дали U87 е с 5100лв. по - добър от Studio Projects B1 (MK1) примерно.... или от Rode Nt1?

Или дали u87 е 18,3 пъти по-добър от Rode Nt1?

Товами беше идеята, Вие почнахте да пишете, че Нойман е по-добър. РАЗБИРА СЕ, че е по-добър. То глух да си, ще чуеш, че е страхотен. Топъл, плътен звук, който гали ухото, но дали е 18,3 пъти по-добър?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сещам за един пич в youtube, който си беше купил Нойман и се чудеше защо звучи толкова гадно....на клипчето се виждаше, че го е боцнал в един миксер Behringer Xenyx 302 USB...... Ясно е, че като скачаме за хай-енд работи, всичко по веригата трябва да е на ниво.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ aarab, и аз допринасям за разводняването на темата, но може да е от полза да се кажат (пак) някои неща...

 

Отново опряхме до изначалната тема за премиалното ценообразуване :)

 

Попаднал в ръцете на правилния човек, микрофона за 5000 ще му помогне да направи крачката между добро и брилянтно изпълнение.

Няма да направи записа 18,3 пъти по-добър, а просто толкова по-добър колкото е необходимо за постигане на търсения от всички нас "wow" фактор :)

Това е тънката (и много скъпа) разлика между средния клас и премиум оборудването. Няма как да се измери математически или статистически.

Това важи със същата сила за китари, парфюми, вина или дамско бельо :)

 

От друга страна, в ръцете на повечето редови ентусиасти като теб и мен, Нойман U87 (че него зачесахме) ще си остане 87,5647% снобария,

просто щото :

а) не знаем как да се възползваме от него и

б) както ти си отбелязъл, не можем да го забодем в Neve конзола, щото в България такава няма.

(горното обратно правило важи със същата сила за китари, парфюми, вина и дамско бельо :) )

 

Така че човека да взима едно Rode или нещо от тоя ценови клас, да му изстиска максимума и после, ако има желание, мерак, умения и пари, да катери нагоре.

 

Иначе е забавно да си чешем езиците, лошо няма.

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм.

U87 не е снобария, а необходимост за всяко студио, но както обикновено в БГ , нещата са различни.

За да имаш такъв микрофон, то трябва да имаш и поне читав преамп (Millenia, Neve, UA, Focusrite ISA и т.н.) и съответната друга допълваща техника (конвертори и т.н.).

И след като си налял едни 70-80 бона, идва времето да правиш записи. И тук е загадката: колко трябва да взимаш на песен? 100лв, 200лв.300лв.....и колко песни трябва да направиш , за да си избиеш тези 80 бона и да купуваш нова техника, за да си в крак с тенденциите на пазара?

Нещата отиват може би към 500лв. на песен. И другия въпрос: коя група или изпълнител , ще плати толкова и колко са групите, които могат и биха платили толкова.......

Все тъжни въпроси без особен смисъл..... При положение, че у нас групите, които записват изобщо са 30-40 или 50 е безумно да наливаш тези пари в това...

Иначе кефе цена няма  :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никой никъде не е казал, че изкуството е евтино - точно обратното - изключително скъпо удоволствие е. Не напразно през вековете е било прерогатив на богатите и кралете. А докато записваме песни за по 100 лева, ще си имаме и съответната култура - за около 100-ина лева....

Една песен не може да излезе по-евтино от 2000 лева - с композитор, автор на текст, аранжимент, музиканти, студийно време.А ако добавим и клип....

Но - за студиото под 500 лева на песен е абсурд - никой от екипа няма да има нужната мотивация и спокойствие, нужни за качествена работа. 

Извинявам се за офтопа, ама не се сдържах.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че поста на jabs синтезира всичко казано по темата и добре стана, че излязохме от нея малко защото така се събра нужната информация за всеки който ще се появи с подобни въпроси. Още повече, че има и други теми които обясняват всичко по въпроса.

 

:offtopic-001:  По въпроса за Neve конзолите има все още останали няколко...по мои изчисления 3. :)  А външни модули има по студиата доста...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това, че има само еди колко си бг групи, които записват, не означава че няма чуждестранни такива, които записват.

За пореден път се уверявам, че Интернета не само помага, но и вреди! Не вземайте всичко за чиста монета. Старитете ЗАЗ също са коли и ще те отведат от София до Варна (ако не се счупят), но веднъж седнеш ли в Мерцедес, едва ли ще поискаш да управляваш Трабант..... Разликата била само 15%.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.