Jump to content
Българският форум за музиканти

Носово пеене


megibal

Recommended Posts

Здравейте и добре заварили!Пиша Ви, тъй като съм безсилна пред проблема, наречен носово пеене.Моето пеене не е толкова носово, че да се усеща от хора, които нямат музикално образование, не са специалисти, но един мой ръководител ми каза, че сега пея като ансамблова певица, а не като солова изпълнителка, каквато искам да бъда.Проблемът е там, че всъщност не усещам как пея с носа, не осъзнавам какво правя, за да отстраня проблема.Има ли някакви техники, с които да разбера как всъщност струята въздух може да излиза повече от гърлото и никак през носа?Благодаря, че ми отделихте от времето си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Вокакен педагог най-добре ще ти обясни. Когато пееш трябва да отваряш гърлото като за прозявка независимо дали пееш ниски или високи тонове. Има много техники, но се показват, няма как да се напишат. И в край на сметка всичко се постига с много практика (:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Здравей, megibal! Защо не пуснеш тук твой запис? Така ще можем да преценим какво имаш предвид и да ти дадем по-точен съвет.

Човешкият език е прекалено неточен, едно и също нещо може да бъде разбрано по много различни начин, в зависимост от житейския и професионалния опит на хората, които го коментират.

Ето, примерно, твой ръководител ти е казал, че пееш като "ансамблова" певица, което ти приемаш да значи, че според него ти пееш носово.

За мен, примерно, различията между хористите и солистите не са и няма как да са в това дали се пее носово или не, разликата е в степента на изнесеност/ окръгленост на гласа. А наличието на носовост, вида ѝ, степента на включване в цялостния звук ... тези неща зависят както от изпълнителя и неговия вкус, така и от музиката, която се изпълнява, различните стилове изискват да се наблегне на различни неща. В класическото пеене, примерно, носовост по правило не се допуска - просто тази музика не е писана, за да звучи по този начин, докато в други стилове като соул, блус, джаз, музикален театър, българско народно пеене е задължително да присъства в баланса на звука.

 

Когато работиш без вокален педагог трябва да си изключително внимателна, да слушаш внимателно (записвай се!) и да обръщаш внимание на реакциите на тялото си - това е, което вокалният педагог прави, преди да даде съвет. В случая с носовостта, трябва да си създадеш правилна преценка за това какво е носовост и как се постига, чисто физически, което после ще ти помогне да установиш контрол върху баланса на звука. Нещото, което е добре да пробваш като начало е да работиш по отрицателната практика, т.е. изпяваш една фраза възможно най-носово. Хубаво е като пееш да имаш огледало пред себе  си и да наблюдаваш реакциите на тялото си - всякакви гримаси, които правиш, позицията на езика, на ченето, къде ти е мекото небце, къде усещаш въздушната струя, мускулите около носа и устата как се движат, какво дишане прилагаш, има ли опора или не, в коя част на тялото си я усещаш най-много. Голяма част от пеенето е физически процес, познаването на този процес прави контрала върху него по-лесен.

Наблюдавай себе си и след като установиш тези неща, които ти написах по-горе, запиши си ги на един лист. След това се върни в неутрална позиция и изпей същата фраза като се стремиш да няма никаква носовост. Обърни внимание отново на същите неща. След това пак от неутрална позиция почни да редуваш - носово/ неносово.

Пиши ни, за да споделиш развитието :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.