Jump to content
Българският форум за музиканти

Какво китарните компании не искат да знаем


Лими

Recommended Posts

^ peace.

Сигурно си прав. Няма особено значение за конкретната тема, която отплеснахме в поредната шеста глуха :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мир! Прав, крив, все тая. Хубаво е че има дискусия!
Иначе по темата:  производителите на каквото и да е, също като нас, се опитват да оцеляват на пазара в зверска конкуренция. И опитват всякакви възможни начини, 99% от който са в ущърб на клиента по отношение на качеството, в името на по-ниска себестойност на продукцията, в общи линии.
Така, че всеки от нас, който има глава на раменете трява да я използва за да се ориентира в обстановката.

Редактирано от exxct
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност, големият слон в стаята (извинявайте, че използвам английски идиом, ама звучи добре :) ) е фактът, че музиката и добрият звук са нещо силно субективно. А когато имаш субективни фактори, тогава много влияе и усещането за това колко пари си дал :) Пример извън музиката - при интернет търсачките са направили следният експеримент: Използвайки едни и същи резултати (върнати от google), на една група хора им ги показват сякаш са резултат от google, а на другите - сякаш са от yahoo, иначе резултатите са едни и същи. Познайте как ги оценяват хората - тези, дето изглеждат сякаш са от google изглеждат с около 20-30% по-добри :) Та при музиката е просто невъзможно да избягаш от това. При това положение, познайте дали китара за 3000 лв няма да ви звучи по-добре от такава за 1000 лв? :) Разбира се, изобщо не казвам, че няма обективни критерии по които да сравниш качеството на две китари - има, разбира се. Това, което казвам е, че и субективният фактор е доста голям също.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има ли значение нещо което чувстваш дали е обективно или субективно след като го възприемаш и чувстваш еднакво реално?

Както и да е ,да върнем изначалния спор за дръвото:

https://www.youtube.com/watch?v=5vgwaiScrwA

Редактирано от ZLE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При първа възможност като се върна ще направим няколко опита "на сляпо" с колеги. Cort/Vintage, Epiphone Custom, LPJ, Gibson Studio,  Gibson Standard, Gibson Custom. :)

Ще гледам да е с видео. Всеки е добре дошъл, но така или иначе е рано, ще повдигна пак темата след време. 

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спора за дървото. По убедително видео не намирам. (на мен лично не ми е необходимо, но...). Тук не само се чува, но и вижда:

https://www.youtube.com/watch?v=0Y_tyUjkkhA

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпроса е има ли разлика при едно и също дърво, като едното е брано по пълнолуние, а другото от село. То при различни дървета е ясно че ще има разлика. Демек "селектирана" дървесина рязана от 18 годишна млада резачка ще свири ли по-добре от ясена от задния двор на вилата на дядо дето го е сякъл с брадвата. Не че има такова значение за мен. Просто информативно. Имах преди китайски скуайър 97 година. По нищо не отсъпваше като звук от един фендер и едно гиби които имах възможност да пробвам. Продадох го защото изработката беше на светлинни години от тази на китарата която имам сега. От там вече сетъп, комфорт и т.н.

П.С. И за да не ме заплюе някой :) всеки е различно капризен и има различни изисквания за звук и т.н. А други просто сляпо вярват!  :metalist:

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Така е. Има китаристи, които са съвсем доволни от, да кажем "средна работа" китари и успешно си ги ползват в практиката.

Има и немалко почти несвирещи всезнайковци, които по цял ден могат да говорят в никому ненужни детайли за гиър и китарен тон.

 

Както вече писах, за мен, когато говорим за средноскъпи и скъпи китари, разликата между отделни бройки често пъти може да е по-голяма от  разликата между по-евтин и по-скъп модел. Когато свиря на китари на приятели, винаги ми е правило впечатление, че достойнствата на инструмента са в много-много по-голяма зависимост от музикалността на притежателя му, отколкото от цената му. Така че въпросът с качеството на инструментите винаги е отворен и няма унифицирани критерии за неговата еднозначна оценка.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За втори път се опитвам да го изгледам цялото и не успявам. Независимо колко истина има в думите ти, когато си колосален задник никой няма да те вземе насериозно. Започвам да си мисля, че е кисел, защото са му отказали работа в Gibson или Fender. Това е типичен представител на човечеството, на когото всички са му виновни и търси конспирация във всичко. Гледам как се държи с хората в коментарите си, отново доказателство, че е американски селянин. Какво толкова ги е захапал Fender и Gibson... като иска нов дизайн защо не погледне Strandberg или Teufell guitars?

 

Реших да погледна някой от другите му клипове. Трудно ми беше да избера между "2001 E320 Mercedes Air conditioning Flap test and codes AC HVAC" и "my thoughts on scott grove rob chapman and other youtube guitar teachers". В крайна сметка си спомних, че съм в музикален форум и избрах второто. Прецъквайки през него попданах на епичната, многократно чувана реплика в последно време:

 

"For a beginner, buy the shittiest guitar possible, because 90% of them quit anyway". <------ Ето този начин на мислене, който имат доста хората, които се опитват да минат метъра във всичко което правят, е причината Gibson, Fender, ESP, Ibanez и който още се сетите да залеят пазара с Entry Level инструменти, подходящи за разпалки. Надявам се че тяханта цена го удолетворява.

Този начин на мислене вкарва индустрията в порочен кръг. Търсене на евтини инструменти = Предлагане, което от своя страна е придружено с гръмогласни слогани и снимки на известни музиканти до въпросните инструменти.

 

За слепия традиционализъм съм съгласен. Gibson/Fender традиционалистите ще лаят срещу всичко ново, това го изпитах на гърба си. Едната ми китара е с въпросния Baked Maple, другата с Richlite, АНАТЕМА в Gibson средите. За звукови характеристики и разлики между Eboni/Richlite и Rosewood/Baked Maple не бих могъл да говоря, понеже аз не откривам такива (Не съм търсил задълбочено). На усет и визия са доста сходни. Но да тръгне да ми обяснява, че е абсолютно едно и също дали свиря с Basswood (липа) китара или с Махагонова такава.... това говори за абсолютен непрофесионализъм и липса на опит, а гледам че са му минавали китари през ръцете. 

 

Смятам, че не е уместно човек, който за толкова много клипове не е успял да подобри собствения си звук и разположение на камерата, да коментира работата на компании, който са в музикалния бизнес от десетилетия. 

 

Китари се правят за пари - блгаодарим ти за това колосално разкритие! Неговото скъсано мислене и броене на всяка стотинка са това, което не е наред в индустрията. С цел да се угоди на подбни хора, големите компании почнаха да губят уважението на хората, които не само четат мнения по форуми или гледат клипове, а вземат тези инструменти в ръцете си. 

 

Моля дайте ми адрес да изпратя на този човек следния сет, за да е спокоен че има LP на реална стойност и да се приключва: http://www.thomann.de/gb/harley_benton_electric_guitar_kit_lpstyle.htm

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаше един друг идиот, който правеше китари от разфасовани IKEA мебели и твърдеше, че са 1:1 с тия скъпите маркови. :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Пича си продава икейските китари за четририцифрени суми, ако си пропуснал тоя лек момент :)

Редактирано от jabs
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Винаги съм се чудил от къде са снимките с RG/Tele китари, дъски за рязане на лук :)

 

http://www.zacharyguitars.com/070209pics.htm

 

33vp9gk.jpg

 

Благодаря ви!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.