Jump to content
Българският форум за музиканти

Truss rod!


Axer

Recommended Posts

Здравейте и честита Баба Марта!

 

Въпроса е следният:китарката е Ibanez rga 32 mol.При стандартна настройка грифа е издут напред и следователно има бръждене на ниските прагчета.Ако приемем че гледам право към болта за тръс рода на къде трябва да въртя за да отпусна грифа?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Така както си обяснил постановката - поставяш глух ключ ,шестограм (имбус) ,отверка с накрайник или какъвто инструмент е необходим при твоя случай и завърташ четвърт оборот в посока обратно на часовниковата стрелка.Въпреки това си мисля ,че при бръждене на първите 5 прагчета е необходима корекция на нъта(малкият мост).

Редактирано от jorog
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за отговорите!

 

Оказа се сякаш,че в упътването на китарата което дойде с нея,имаше грешка.Гледайки право към болта за тръс рода открих че въртеейки на ляво(обратно на часовниковата стрелка) грифа се отпуска,а в описанието пише някаква глупост,че ако е издут да въртиш така че да стане още по-издут или ако е вдлъбнат да въртиш така,че да стане индиански лък.

 

Благодаря за помощта!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зимата се опъват от студа железата и често се вдига строя,но е писано доста-обратно на часовника и също така - свалени струни-е може и да не ги махаш-отпуснати

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И върти по малко (четвърт оборот, както някой вече каза), че е доста лесно да "предобриш" нещата - на повечето китари грифа реагира доста при корекция на truss rod-a. Може би е добър вариант да врътнеш малко, да я оставиш примерно един ден, после да посвириш да видиш дали ти е достатъчно или ти трябва още и така. Във всички ръководства за корекция на truss rod също така пише, че трябва да спреш да въртиш ако усетиш, че става трудно да се върти с ключа (което в случая мисля е малко вероятно - понеже разхлабваш rod-a и даваш "relief" на грифа, по-скоро трябва да го усещаш все по-лесновъртящ се, което не трябва да те притеснява изобщо). Успех с настройката... :virtuoz:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.