Jump to content
Българският форум за музиканти

Акустично третиране


Recommended Posts

Сигурно тук е правилната тема, но ако не съм улучил, моля да бъда извинен. Отвориха ми се едни ремонти вкъщи през лятото и покрай тях реших да си спретна една шумоизолация в една стая, че да мога и аз да "изокам", когато ми е кеф, без да ми тропат съседите постоянно. Най-малкото, защото ми писна да си дрънча на кубето с постоянно включени слушалки. Така че, става дума по-скоро за изолация, отколкото за акустика. Акустиката е желателна, разбира се, но лекият превес е насочен към личното ми спокойствие. Едва ли ще се справя перфектно и без това. А и като гледам цените, сигурно ще избера някакъв по-евтин вариант. И с тази уговорка - някой може ли да ме посъветва как се решава този проблем по отношение на прозорците и пода. На тавана сигурно се лепи като на стените, но на пода нали все пак трябва да се ходи, а прозорците от време на време да се отварят. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 79
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Дори с една стабилна сума в джоба, граничи с невъзможното да задоволиш "чувствителните уши" на баба Гичка от долния апартамент, която ще те тормози и подава жалби срещу тебе, нищо, че от 20 години слуха й е на 10% и усилва телевизора докрай да си чува турския сериал. В тоя смисъл - първо трябва да прецениш сградата, съседите и силата, с която искаш да свириш. Нивата обаче, на които един средностатистически китарист му се иска да свири са несъвместими с жилищна сграда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не разбирам много от шумоизолации, но първо вдигаш паркета или квото има там. След това фугираш всички дупки по ъглите и въобще третираш всички ъгли с нещо като асфалт или дзифт - потърси подобни материали в Практикер или Бриколаж, виждал съм ги и май се наричат пълнители. След това полагаш някакви шумоизолиращи материали, от които нищо не разбирам, но ще се консултираш пак там или в паркетните магазини. А продължението не ми е ясно.

Успех и сподели намеренията и резултатите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Как ще вдигам поставен паркет бе човек, нали тогава даже няма да мога да живея повече вкъщи, щото ще ме изгонят моите хора. :) Чудех се по-скоро дали някаква по-дебела постелка отгоре ще свърши работа. Да инвестирам в голям и дебел килим например. А прозорците понеже са двойни - да им слагам някакви дунапрени между стъклата, когато искам да вдигам гюрултия. И още нещо се чудя, но нямам никаква идея дали има - плоскостите, които се лепят по стените има ли вариант да не са релефни? Струва ми се, че подобно нещо няма чистене и само след 2-3 седмици ще е пълно с прах. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е то точно релефа обира високите честоти и реверберацията.

Моя опит: след година-две "домашно" акустично третиране и изолиране се насочих към отделно помещение в офис сграда, където няма съседи.

Да, отделен наем, но пък пускаме 1,6 KW и не се притеснявам от съседи. Беше вече изолирано с вата, тъй като имахме късмет да намерим бившо студио, те си бяха прибрали пирамидките, но ние сложихме наши. Звучи забасено off-axis, ще си набавим и basstraps, но по проблема горе (праха по акустичните панели) няма друго решение освен редовно минаване с прахосмукачка. Ако плоскостите са равни губят предназначението си, със същия успех може да сложиш мокет на стената.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблема при шумоиолацията не е само в това, че звука минава през фуги и дупки. Главния проблем в случая е, че звука се предава по конструкцията. Тоест ако удариш по пода - вибрацията се предава към тавана по четирите стени. Няма как с килим или пана по стените или дунапрени между прозорците да се шумоизолира - звука от усилвателя ще кара стаята да вибрира и звука по всички стени ( 6 ) на брой ще се предава по цялата сграда. Това е важно да се разбере веднъж за винаги за да се знае принципа на шумоизолирането. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм, изолация не е абсорбация, първото се прави за да не влиза или излиза звук в помещението, второто е да обира рефлекцията и за да няма ревърб в записа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първоначално, да, а после ти си обречен, но по-сериозно  :butcher:.

Зависи от съседите, които може да не са апологети на мирните протести  :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-добре е единствено за теб и твоя джоб - просто начинанието което си захванал няма как да се случи - можеш да постигнеш добър саунд в стаята, но не и изолация на ушите на съседите. Най-добре е да видиш кога са на работа/извън блока, и да си свириш в някакво нормално време, пък като наистина искаш да си начешеш крастата, палиш моторетката и отиваш в някое студио, плащаш някой друг лев и си джангъриш на спокойствие :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

За китаристи хората са измислили решение, с което повечето сте запознати предполагам.

 

http://www.thomann.de/gb/randall_isolation_12c.htm

 

За певци пак е лесно. Продават и готови кабини а DIY също е опция, която в някаква степен може да се използва и от китаристи. За вибрациите от ампа има решения, които не са на 100 % ОК, но доста помагат. Аз в моята кабина реампвам китари, но съм сложил кабинета на едни сандвичи от меки материали с различна плътност, които донякъде помагат. Уви, с барабаните е най-трудно.

Редактирано от anomandrus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Помисли за душ кабина или си направи "стая в стаята" - т.е. всички стени, подове и тавани двойни, но стаята ще ти се смали и оскъпи!

П.П. Да, знам, че е пълна глупавост... :blush:

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

За пеене в апартамент има опции за изолация, но са скъпи:

 

http://www.ebay.co.uk/itm/Isolation-Vocal-Recording-Booth-Acoustic-Treatment-/171091413077?pt=UK_Musical_Acoustic_Treatments&hash=item27d5d7c855#ht_266wt_1399

 

http://www.thomann.de/gb/clearsonic_isopac_edark_gray.htm

 

За ударни без двоен под и изолация няма как да стане

Редактирано от dontwarrior
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.