Jump to content
Българският форум за музиканти

Акустично третиране


Recommended Posts

  • Отговори 79
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Хубава картинка :)

 

Би ли описал по-подробно метода и софтуера, по който си направил тия измервания. Интересува ме чисто практическия подход - какъв микрофон, къде го слагаш, какви тестови сигнали ползваш. Такива неща. Скоро и аз ще трябва да се "докосна" до дъските и ватата и ми се иска да направя някакви измервания before/after.

 

Поздрави,

Марин

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...
  • 4 months later...

За да не правя нова тема ще пиша тук.

Така имаме помещение (едно мазе в едно читалище) което е голямо 3,5м на 7м. Идеята е да направим една стена от гипсокартон, за да стане по малко примерно на 4метра или на 3,5м, да го изолираме като сложим на стените минерална вата и ги затворим с корк примерно и да направим от тия пана за акустиката вътре. Та въпросът ми е дали има нещо с което да се съобразим още. Дали примерно гипсокартона да е прекалено лек за това и да стане някаква много здрава ревербация. Или пък е по-добре да я оставим така дълга. Мерси предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В момента свиря в помещение, където е използван гипсокартон за "изглаждане" на стените, не е удачно решение според мен. Резонира с ниските честоти и ефекта е доста неприятен. На по-дебелите струни на баса се "тресе" цялата стена. Според мен е по-добре да не смалявате помещението, и без това не е огромен салон. Парите за подобна конструкция инвестирайте в акустично третиране. Корка не мисля че ще има друг освен естетически ефект. Ето този човек е писал доста за въпросните пана:

 

http://www.ethanwiner.com/acoustics.html

 

Ако се разровиш из сайта на продукта, който той комерсиално предлага, ще намериш и още материали и измервания за свойствата на минералните вати с различни плътности. Ето и въпросния сайт: http://www.realtraps.

 

 

Ще се повторя, но все пак - вместо в гипскартон и корк ми се струва по-добре да вкарате парите във вата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 8 months later...

За под май никой не е писал?

Става ли да се направи дървена скара след това да се напълни с вата ,но за отгоре не знам...да се заковат талашитени плоскости ...?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чел съм из писанията на Ethan Winer, че според него пода е добре да бъде твърд и рефлективен, а за сметка на това тавана да бъде много силно поглъщащ. Това имитира условията в реалния свят, защото човек почти винаги стои на някаква твърда повърхност и е свикнал да чува отраженията, които идват отдолу. Поглъщането от тавана пък предизвиква ефекта на "липсващ покрив". Тоест - по-голямото поглъщане на честоти от тавана е еквивалентно на по-високо разположен таван, като след определен момент се получава така, че все едно свириш на открито, където нямаш отражения отгоре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Hendrix94,

Защо ще преграждаш стаята и искаш ли новата ти стена да звукизолира новото помещение ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Повдигам малко старата тема с конкретен въпрос. Следвайки съветите в темата си направих пана за нашата репетиционна, с различна по твърдост вата. Ефекта наистина е поразителен, остана ми едно единственено нещо - плата.

 

Искам да попитам - с какъв плат си облицовате паната? При мен паната са доста, и искам да направя всичко с един плат/цвят за да не става цигания, и да има някаква естетика (чаршафи от килата отпада като вариант). Мисля си за някакъв ""промишлен" текстил, нещо като това от което правят пазарските чанти от рециклиран материал, само че по-рехав...

 

Обикалях по Илиянци, но не намерих нищо което да ми свърши работа. По магазините за платове има само пердета, които са скъпи...и не особено подходящи.

 

Някакви конкретни предложения за плат и фирма/магазин от където да купя? Намирам се в София.

 

Благодаря предварително.

Редактирано от jkolarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

в магазините за дрехи втора употреба понякога продават и плат на килограм, а не  на метър. Ако си в СОфия - на входа на южния парк, от към ул. Нишава има такъв магазин, скоро гледах нещо подобно на зебло, според мен подходящо за случая.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Здравейте на всички във форума!

Мисля да си правя акустично третиране на домашното ми „студио” за да не кънти при запис и да не ми бърка  звука при миксиране.

Стаята е около 3х4 метра гипскартон.

За стените и тавана ще ползвам файърекс от по-големите пирамиди.

Като започнах да гледам за бастраповете установих следното :

  • масово в Нета се правят и ползват бастрапове тип панел. Това мен не ме устройва поради особености на стаята - в три от ъглите има комини ,  образуват се едни чупки и  панелите няма да стоят добре.
  • Освен това фабричните бастрапове съвсем не са така направени. Те се с триъгълно сечение и влизат директно в ъгъла. Обаче са много скъпи.

Та си помислих дали не мога да направя бастрапове от материал на плочи по следната схема

 

http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2290/124450951118841372771363017740gUOZmBDf917NKUpkc3LX.JPG

 

Размера ще е 40 х 40 см.

Мисля си за два варианта:

  1. Да го направя от файърекс който се продава на роло с дебелина 30 мм. Тази вариант е по чист и лесен за направа. Наистина фаъйрекса няма добро затихване в ниските честоти но дали дебелината ще компенсира това – моля за мнение.
  2. Другия вариант е да го направя от каменна вата. Тук ще трябва и рамка да се прави и да се облича с плат.

 

Моля за мнение от хора с опит в тази дейност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Големината на коефициента на абсорбция ( в сабини) се влияе както и от площа на материала, така и от плътността му. Второто обаче е по-значителния фактор. Тъй като плътността на двата материала за честоти под 150 херца е силно в полза на ватата ( ако говорим за над 80 кг. на кубичен метър) - то при една и съща площ, тя ще работи много по-ефективно като бас трап, ако това е идеята на въпроса ти.

 

п.п. Ще добавя само, че акустичното третиране на помещения се прави за да отговаря помещението на определени параметри за конкретна цел. В случаите когато целта ще е звукозапис, смесване или мастеринг - тези параметри варират спрямо случая, но третирането и в трите варианта далеч не се изчерпва само с поставянето на бас трапове. Ако целта е да "оберем кънтенето" само - да, бас траповете ще го оберат доста. 

Редактирано от Telerig
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Готино видео демо на непрофесионално акустично третиране на една честно казано гадна за свирене стая (празна, квадратна, прави стени, плочки):

http://www.youtube.com/watch?v=cp56A6TcL1E

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Хубаво клипче.

И един въпрос - някой ползвал ли е за бас-трапове дунапрен от вида БИПРЕН или РЕБОНД.

Дават ги с голяма плътност - 80-100 кг м3 ама не се знае знае ли се ???

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.