Jump to content
Българският форум за музиканти

Бимелодичен минор и мажор-съществува ли?


Recommended Posts

След като съществуват бихармоничен минор и мажор, има ли съответно бимелодичен минор и мажор?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При хармоничния минор/мажор имаме увеличена секунда между 6-та и 7-ма степен. Мелодичният минор/мажор неутрализира тази увелична секунда като я превръща в голяма секунда.

 А кои скали неутрализират двете увеличени секунди при бихармоничния мажор/минор между 2-ра и 3-та степен и между 6-та и 7-ма степен?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази секунда не е задължително да се неутрализира и именно тя придава характерното ладово звучене. Практиката с повишаването на 7-ма степен идва от класическата тонална хармония - необходимостта от интензификация на доминантовата функция и формирането на чувствителен тон. Сетне, за запълване на интервала и задаване на плавно движение в съответната посока (ниска 6 -> 5, висока 6 -> 7), се появява и измяната на 6-та степен. При бихармоничните ладове стават два чувствителните тонове; при мажора ниската 2-ра също е чувствителен тон с тежнение към 1-ва, а при минора - повишената 4-та води към 5-та. Но като цяло бихармоничните ладове не са характерни за класическата конвенция и по принцип не се предвижда стандартното неутрализиране, в противен случай ладът се размива, затова и няма бимелодични ладове. Това обаче съвсем не значи, че в съответния контекст ладът не може да се комбинира, тъй че при желание да се получи "плаваща" степен.

 

И един сайт, за който се присетих, с повече информация за бихармоничните ладове - http://www.tonalcentre.org/Doubleha.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.