Jump to content
Българският форум за музиканти

Що е то авторство и има ли то почва в България


Recommended Posts

Здравейте.

Името ми е Николай Богданов.Музикант съм,НЕОБРАЗОВАН(за съжаление),певец и клавиши(жанра няма значение за темата по-долу),също така и "автор" на няколко песни.Случи ми се следното.Преди години ей така ми се "роди" едно парче,което за моя радост беше доста добре прието от аудиторията ми(както може би се досещате вече става въпрос за кръчмарски историй,но това е за момента ....)След известно време на успех на парчето което е РОК БАЛАДА и с потенциал според хора известни професионалисти в бизнеса,го качих в VBOX.След известно време във столичен клуб аз чух моята песен няколко пъти за вечерта.Питах бандата от къде и на кой е това парче,но нямаше смислен отговор....Не ме разбирайте погрешно нямам никакви претенций за кадърност записа за VBOX е правен на домашния ми компютър ,независимо,че си го бива за това,с клавирите с които си работя т.е не е третирано профи или живи инструмети та да е нещо грандиозно..... Така или иначе,,стана ми кеф....така де КЕФ!Кой съм аз ,че да си чуя своя песен докато си пия....МЕГА ЯКО!!!Преди известно време ми се наложи да пусна споменатата песен и с голямо учудване видях че VBOX са я изтрили.Писах мейл до тях те викат дай линк да видим!?Е как да дам линк като сте я изтрили мамка му!Не ми отговориха адекватно защо я няма но....майната му.По съвет на колеги,отивам в Мюзикаутор да регистрирам "произведението"си и тук най-големия абсурд.Как според документите които попълних аз,доказвам авторство върху дадено произведение,като във формуляра се изисква име на песента,времетраене,музика,текст,аранжимент и изпълнител, като във случая съм аз във всички графи?И не можеше ли примерно всеки който се беше ориентирал на време да отиде преди мен и да си го впише като свое срещу колосалните 15 лева?

Редактирано от nb2002
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вината си е твоя, сетил си се прекалено късно. Правилната последователност е: композираш, аранжираш, записваш, РЕГИСТРИРАШ и чак след това започваш да го развяваш на воля из сайтове и кръчми. В противен случай, всеки, който го е чул може да го направи преди теб и да придобие правата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вината не е негова, а на територията на която живее! Темата е прекалено дълга - има няколко варианта, но и Музикаутор нямаше да помогнат, защото дори и с изпратени документи нямаше как да докажеш, че песента е твоя

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря Ви,знам че вината донякъде е в мен самият, но за радост,аз предварих така да се каже и като се запознах с документацията ми стана интересно....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, nb2002,

Авторското право възниква автоматично, т.е. не е необходимо някакво специално удостоверяване на този факт с някаква официална регистрация. Т.е. за възникването на авторското право не е необходимо извършването на каквото и да е формално действие, примерно заклинание, регистрация на песента, депозиране на екземпляр от домашно аудио или видео, восъчен печат с череп върху нотните листове и т.н. Достатъчно е песента да е била обективирана външно - по начин, който дава възможност да се въприеме чрез слушане или гледане от други лица. На пракитка в твоя случай, авторското право върху песента ти е възникнало с първото и представяне пред хора, впоследствие потвърдено с излъчването и - нейния стриминг в V-boх. 

Регистрацията на песента ти в Мюзикаутор няма доказателствено или удостоверително действие. С тази регистрация предоставяш правото на тази организация да събира възнаграждения от различни ползватели на твоята песен, така както си я обявил, наименование, автор, аранжимент, изпълнители. В разултат един ден, когато песента зазвучи по всички телевизии, ще получиш от Мюзикаутор скромно възнаграждение.

И понеже е минало време и най-накрая стана модерно да си търсим правата от Профон и Мюзикаутор, следва да си направиш и регистрация в Профон като продуцент на песента ти. Така възнагражденията за нейното излъчване няма да попаднат в онези 10 милиона на Профон непотърсени парички на неизвестни продуценти, които изгърмяха с КТБ:)

Мдда:) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както има установена теория и законова рамка, така има и добри производствени практики. Затова си регистрирай интелектуалния продукт и се радвай, когато другите го копират. Хем те популяризират, хем можеш и да спечелиш от това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.