Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с външна аудио-карта


Recommended Posts

Здравейте!

 

Хардуерен проблем със саунд-карта Tascam US-122L. Купих си я чисто нова преди 6-7 години, а може и повече да са и до сега е работила безотказно. Използвал съм и немалко пъти фантомното захранване, основно за микрофони. Какъвто бе и случаят преди няколко дни. Микрофона си работи ОК, картата си работи, но от тогава, при запис в Cubase влиза някакъв шум, който го има и при намалени на нула входове. Забелязах, че при превключване на on/off ключа за фантомното захранване (пускане-спиране, пускане-спиране), шума изчезва за части от секундата, или за 1-2 секунди и пак се появява. И при включено, и при изключено фантомно захранване го има един и същ шум.   Направих и скрийншот, на който синята писта е запис със намалени до край входове и превключен на няколко пъти ключа по време на записа. Пистата над синята е с увеличени входове и включен инструмент - шума е същия като ниво. Тествах лаптопа ми с друго, чисто ново захранване - същата работа. Специално за пробата, инсталирах картата и същата версия на Cubase на лаптопа на жена ми (няма да и казвам, хехе) и там същият шум и същото поведение при превключване на ключето за фантомното захранване. Шума е сравнително слаб и не мога да преценя дали го има и при възпроизвеждане, но аз я ползвам активно за записи и ми е нужно да няма шум на входа. Моля който от Вас има нужните познания и желание да я тества и ремонтира да ми пише на лични, или тук в темата, или да ми звънне на 0895633918 - Орлин. Естествено и всякакви предложения и съвети ще са ми от полза. Ако има желаещи и се стигне до ремонт - ще се разберем за заплащането, не търся някой както се казва "за мерси" да ми я ремонтира. :) Благодаря предварително на всички!

 

http://dox.bg/files/dw?a=b5fef5f608

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На колкото и да го е усилил няма да е по-различно нивото от това през миналите 6-7 години.

Явно има някакъв проблем ако не е от кабелите кофти, но го погледни от хубавата страна не е лошо човек да си смени картата след 6-7 години то си е кеф на новичка...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

то това със закупуване на нова "играчка" си е добра опция, но пък си ми вършеше идеална работа картата... имам сантименти към нея. :)

 

Здрасти! С риск да се изложа, но все-пак съм лаик в електрониката, не съм много сигурен какво имаш в предвид. Картата има копче за усилване на изхода и за усилване на входовете (ляв отделно, десен отделно) и няма никаква друга възможност за усилване. Също и в контролния панел на драйвърите също няма такава опция. Дали е възможно преампа да се усилва от потенциометър на самата платка? И ако е така, как ще се усили сам, като картата не е отваряна никога? Попаднах на тема за абсолютно идентичен проблем, където в самата тема пича е снимал платката. Пускам линк към темата, снимката като се отвори и се кликне на нея е доста голяма, та който разбира може да хвърли един поглед.

 

https://bgaudioclub.org/showthread.php?5959-Tascam-US-122L

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей.Мисля ,че е добре да си смениш драйверите на картата/интерфейса със последният релийз(версия).Нов юсб-кабел също би бил от полза.Ако подобен шум е липсвал преди ,то или софтуерно е включено нещо не както трябва(латенции ,самплиращи честоти ,АСИО драйвери и т.н.)или кабела е лош.Ето едно видео което прегледах:

https://www.youtube.com/watch?v=VwrPIt3BEfU

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А, това е страхотна идея! Драйвърите ги преинсталирах, но за кабела не се бях сетил! Благодаря много, още днес ще опитам с нов кабел и в друг USB вход на лаптопа. Благодаря много! Изглаедах видеото и прочетох коментарите. Човека си е сменил кабелите и всичко се е оправило. Дано и при мен да стане така! Ще пиша след смяната на кабела как се държи картата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята наистина е добра. Преди седмица и моят аудио интерфейс нещо реши да не работи ОК, изобщо не се разпознаваше от компа. Понеже нямах друга жица пръснах с контактен спрей и заспа. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление с друг кабел, (USB 2.0) и в друг вход - никаква промяна. :( Другия кабел също не е чисто нов, но не съм го ползвал изобщо, седи си в чекмеджето от няколко години... Днес ще купя и нов кабел от магазина, но нямам много надежди да е от това. Jorog, и аз си мисля, че може да е нещо софтуерно, обаче доколкото са ми възможностите проверих всичко, което си мисля, че има връзка (включително и изредените от теб неща) и няма нищо различно от преди. А също възможен проблем е и самата USB букса на картата, че аз доста често я разнасям насам-натам и кабела си и седи включен в картата, само го навивам около нея като я прибирам в чантата на лаптопа, та буксата може и да има някоя лоша спойка на платката, знам ли?!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Шум ли е (бял шум, свистене), или е по-скоро нисък, мрежов брум (50, 100, 200.. Hz).

Има известна вероятност, да е дошло време за смяна на филтрови кондензатори.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Шума е едва доловим, но след това ако се сложи някакъв ефект, компресор, камо ли дисторшън вече доста се усеща. Записах шума, след което в Кюбеис преди да го експортна му вдигнах гейна с 40 децибела, за да се чува ясно. Ето го:

 

https://soundcloud.com/chokolio/noise

 

Проблема 100% е хардуерен на самата карта, аз както писах в началото я тествах на жена ми на компютъра, вчера и на друг компютър - навсякъде го има шума и е еднакъв. Принципно за слушане на музика и за любителски записи си е ок и така, но не ми върши работата за която я ползвам - качествен запис на инструменти и воокали. Не си изкарвам хляба с това, но и за демо-парчетата, които правим с бандата в която свиря си заслужава да се потрудим да са максимално качествени поне от към звук! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото успявам да чуя, са няколко честоти, има нещо доста високо но има и ниски... поне аз така го чувам. И само да добавя, че в саундклауд след шума другите тракове всички инструменти са записвани със същата карта на същия компютър, със същите драйвъри и т.н. и няма никакви "вредни" шумове. И ако има някакви леки шумове, те са си от ефектите.

Редактирано от antisocial
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.