Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Понеже отдавна искам, (а и blr ме съветва) да си взема двойна цедка, но точно толкова настойчиво го отлагам безкрайно във времето, изпилих долното дъно на една от моите непотребни двудънни двойни цедки с крема-диск (по-скоро бих го нарекъл крема-дупчица). Нормалното дъно, малко излезе от цедката, като приложих налягане от машината, правейки си кафе, но за щастие опря в дъното на ръкохватката, та няма опасност да изскочи, а и сега имам цедка с максималният възможен обем, който ръкохватката би могла да позволи, което си е удобно (най-малкото, никога няма да ми опира кафето в душа). Понеже дупките на "нормалната" по-вътрешна стена на крема-цедката по принцип са малко по-широчки отколкото на стандартна "не-крема" двойна цедка, сега на дъното на чашата остават и мъничко частици от кафето, но аз по-скоро предпочитам така, понеже така се замаскира иначе леко по-киселия вкус на последната глътка кафе на дъното на чашата (някой може да обясни този феномен, ако е наясно с причините). Така да се каже, като има малко кафени частици на дъното, на мен лично последната глътчица ми е по-"кафена" и смятам това за по-добър завършек на напитката, отколкото необичайно киселеещият остатък, който ми се получава иначе.

 

Направих си в нея едно 45-грамово кафе (от около 13-14 грама суровина), и да ви кажа, друго си е с двойната цедка! Първо, че кафето тръгва по-късно в сравнение с единичната, второ - вкусът е още малко по-добър, а изсветляването не започва толкова рано. Сега бих казал, че в общи линии не го различавам от вкуса, който усещам, като отида в Domani и си поръчам кафе на място  - ако си взема и хубава мелачка, вероятно разликата съвсем ще изчезне.

 

Сега забелязвам, че каймакът е малко повече и ми е някак си по-лесно, да го изкарам по-тъмен. Ако е прекалено тъмен (чрез още допълнително подгряване), вкуса завива в малко по-прегоряла посока, макар пак да остава хубав. За мен, при ето такъв, до малко по-кафяв цвят каймак, се получава идеалният вкус от Espresso Vivace, с доста балансиран горчиво-кисел вкус, с все пак преобладаване на горчивото, и най-важното, с онзи характерен оттенък, който напомня на... ами, на кафе, не знам как по-точно да го опиша. Без значение, дали говорим за еспресо, турско кафе или кафеварка, ако има този оттенък, като цяло кафето е приятно за пиене. Ако го няма, тогава можем да си говорим за кисело или горчиво, за карамелено или с прегорял или бобен привкус, но нещо ще липсва. Като го има този характерен вкус, някак си, се наслаждаваме именно на "кафения" вкус, а останалите параметри подчертават това или онова качество на суровината.

 

2h6ee8i.jpg

 

Снимката е взета почти веднага след екстракцията, за да няма време, каймакът да потъмнее чувствително от седене.

 

 

PS: Изглежда, не си въобразявам, за киселичките последни глътки, вижте:

 

https://coffeeforums.co.uk/showthread.php?19824-Sour-last-sip

https://www.home-barista.com/tips/last-sips-of-my-espresso-are-unbearably-sour-t16575.html

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз от доста време преминах на двойни къси кафета с грамажите, които описваш и вече нормално единично кафе 7г - 30мл ми идва воднисто :) Но предполагам, че за несвикнал човек тези нашите двойни са отрова :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Привет на всички!Това е темата заради която съм тук....тъй като съм музикален инвалид  :music: само мога да слушам.Имам нужда от помощ за избора ми на двойна цедка с единично дъно.Резнах цедката,махнах двойното дъно на оригиналната цедка на моето DELONGHI DEDICA 685  но резултатите не ме удволетворяват...заради конусовидната форма или заради скапаната ми мелачка KRUPS GVX2 . :wallbash: не мога да направя правилното кафе ....моля за съвет :recourse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти, ами аз съм с Dedica 680, която е същата (на твоята май новото е, че може да повдигаш нивото на поставката). Виж на предната страница, описал съм аз какво направих. Линкове към двойна цедка с единично дъно има в описанието на ютюб видеото, което пуснах, аз го взех от amazon.de:

 

https://www.amazon.de/gp/product/B00M20QY10

 

Това е комплект от единична и двойна, и двете са с единично дъно. Двойната е с цилиндрична форма - както си трябва. Единичната е конусовидна, но аз не я ползвам така или иначе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за линка :godbless: .Гледах ти видеото но така и не съобразих да погледна разширената информация:) Странно ми беше че има хора на които не им пасва цедката,но ще ти се доверя изцяло :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо важно за отбелязване е, че на нашите машини цедките имат отгоре един ръб, който се опира в уплътнението. В смисъл не е само да намериш цедка с правилния диаметър, трябва да има и този ръб, иначе няма да уплътнява, говоря от личен опит :D Та това, което дадох от Амазон е проверено и работи. Малко е скъпичко 50лв за комплект цедки, но... Имай предвид, че премине ли се на цедка с единично дъно, едрината на смилане става много сериозен параметър и заедно със степента на тампериране имаш много тесен прозорец за оптимални параметри. Малко над или под това и кафето не се получава. С двойното дъно имаше много по-голям толеранс, което е и причината производителите да ги слагат тези крема-дискове, защото не може да е очаква от обикновени потребители да бъдат бариста и да следят прецизни настройки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за съветите :godbless: Вече са поръчани. :thumbup:Втората ръкохватка ,която я рязах си я взех от България,достраша ме да режа оригиналната :D.Остана някой ден да взема и читава кафемелачка и всичко ще е наред :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...
  • 5 weeks later...

Здравейте, кафеджии! Следя ви от известно време и след като днес взехме от ремонт една стара Бразилия, решихме да я изпробваме за първи път. Машината загря бързо - за има-няма 2-3 мин. Ето и резултата от нашия експеримент:

 

- първо кафе със смляно Illy Espresso от магазина - кафето е някак по-едро смляно, резултатът беше плачевен - бързо изтече кафето, без пяна и кофти вкус

-втори опит с някакво ситно смляно от кварталния магазин за кафе - отново плачевен резултат, може би дължащ се на факта, че  сложих само 6гр кафе в цедката и то някак се губеше в нея

- трети опит пак с кварталното кафе, но цедката беше пълна до горе и добре темперирана. Страхотен каймак, някак по-бавно изтече кафето, вероятно машината съвсем беше загряла. Само вкусът не ми хареса, но това вече опира до кафето.

 

Въпросът ми е следният - старата ми Бразилия има само един бутон за две кафета или двойно кафе, съответно ръкохватката е с две дюзи за две кафета. Да разбирам ли, че е направена за 2бр и няма как да пусна едно кафе? Очевидно като сложа 6-7гр за една доза и кафето изтича бързо, а като махна ръкохватката и цедката е пълна до горе с вода. Този проблем го нямах при третия си опит, когато натъпках до горе с кафе, та то чак залепна горе за машината и цедката остана празна :blink: :blink: :blink:  Къде бъркам? Може ли да дадете съвет?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз нямам опит с такава машина и съм самоук любител, но според мен проблемите може да са няколко:

 

- за загрята машина се брой, когато при допир ръкохватката е гореща. Това, че лампата изгазва, показва единствено, че водата е достигнала желаната температура. Пробмена идва от това, че другите части на машината са студени и при направата на кафето, то се извлича при по-ниска от необходимата температура (трябва повече да киселее). Обикновено на машината и трябват около 20-30 минути, за да загрее добре.

 

- използването на смляно кафе не ви дава възможност да променяте едрината на смилане, която е доста важна при направата на еспресо (когато не се ползва крема диск). Вакумираното кафе по магазините най-често е по-едро смляно отколкото трябва са еспресо (правят го за използване на машини с крема диск). Ако ви го мелят в магазина на място, пак не знаете на каква степен е смляно, но обикновено е по-ситно смляно спрямо вакуумираното, но може отново да не е достатъчно ситно за вашите нужди.

 

- Ръкохватката и броя "чучури" за кафе не определят дали кафето е единично или двойно. Това се определя от използваната цедка и грамажа смляно кафе. Като цяло добро единично кафе се прави по-трудно и затова повечето хора правят и пият двойни кафета. За направата на единично кафе, смлятното кафето трябва да е смляно по-ситно. За диагностицирането на проблемите и за по-лесната на права на кафе помага наличието на OPV и/или манометър, но до колкото знам, такива в бразилията липсват (но липсите не са фатални, ако всичко друго е наред). Аз си правя единични кафета (но на други машини) и 6 грама според мен е малко. На пакетите на кафета на зърна на различните марки обикновено пише, че са нужни 7 или 8г. Аз ползвам около 7.5 или 8г и горе долу се получава.

 

- Това, че ръкохватката е била пълна с вода, може да се дължи на запушен трипътен вентил. Махнете решетката на казанчето за отпадна вода и в момента на спиране на кафето, вижте дали от маркучето в задната част излиза вода в казанчето (трябва да излиза под налягане и да пръска настрани). Ако не излиза, може да имате запушване на трипътния вентил и затова в кошницата да остава вода. Обикновено това се оправя с backflush с препарат за почистване на кафе (примерно cafiza2). Добре е периодично да правите back flush с глуха цедка (blind filter) дори и без препарат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, Coffee! Благодаря за съветите!

 

Днес оставих машината да загрее хубаво и пробвах отново. Напълних и темперирах цедката хубавичко. Потече перфектно еспресо за около 20 сек с хубав каймак. Значи съм уцелила едрината на смляното кафе. Проверих и въпросното маркуче и от него излиза вода, така че според мен трипътният вентил е ОК.

ОБАЧЕ - преди да пусна кафето, пуснах гореща вода 2-3 пъти, за да дозагрее машината и самата цедка хубаво. След като след около минута отстраних цедката (уточнявам, че тя все още няма кафе, а е работила на празен ход), забелязах отново много вода в нея. Това ме навежда на мисълта, че може самата цедка да е позапушена. Ще пробвам да я накисна в оцет и сода и ще потърся препарат за отпушване.

 

Срещала съм и друг път това с backflush, разбирам горе-долу каква е идеята и че трябва да се прилага периодично, само не ми е ясно как по дяволите да я извърша тая операция на Бразилията. Да разбирам ли, че backflush се прави на всички машини и ако да - как става тоя номер? Има ли опасност да стане някакъв гаф и за какво да внимавам?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Можете да проверите дали цедката е запушена просто като я извадите от ръкохватката и погледнете през дупчиците. Ако има запушване, би трябвало да се острани само с накисване в гореша вода и може би малко изтъркване в кухненска гъбичка. В никакъв слувай не използвайте игла или остри предмети, понеже така ще разширите дупчиците на цедката (а те са с определен размер).

 

За backflush ви трябва глуха цедка (цедка без дупчици). Цедката се слага празна в ръкохватката (или при нужда се добавя препарат), пускате да правите кафе както обикновено и след около 10 секунди спирате "кафето". Горе долу това е процедурата. Добре това да се прави периодично. Аз пия по около 2 кафета на ден и отскоро правя процедурата без препарат (през 2-3 дни като се сетя), а с препарат може би ще я правя на 2-3 седмици. Ако редовно се прави backflush само с вода, не би трябвало да има нужда да се използва препарат. Добре е да се прави при загрята машина, примерно след като направите последното кафе за деня.

 

Ако се прави с препарат -> на препарата е описано каква е процедурата (обикновено се слага 3г препарат), прави се горната процедура  5 пъти (10 секунди работа с 10 секунди почивка). След това се изплаква кошничката и процерутата се прави 5 пъти без препарат (за да се отмие препарата). Когато има препрат от маркучето излиза пяна, която после трябва да изчезне. След това препоръчват първото кафе да се изхвърли. Горе долу това е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Подариха ми 60г https://en.wikipedia.org/wiki/Kopi_Luwak на зърна (суперскъпо балийско кафе, което го дрискат едни животинки :slap: )

Еми кво да кажа, освен "новите дрехи на царя". Нищо особено, кафе като кафе, даже леко безвкусно. Чета в нета, че всеобщото мнение е, че цялата работа е бошлаф. Сетил се е някой да прави пари, жив и здрав :)

 

Иначе смених сума кафета в последно време, честно казано ми писна от модерни кисльочи и простотии, накрая си взех доброто стар Еспресо Виваче от Домани и мога с ръка на сърце да кажа, че просто това си е най-хубавото кафе. Естествено, че трябва да се разнообразява, не човек цял живот да кара на него, но ако все пак трябваше да избирам само едно кафе - то ще е.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Здравейте,

Аз съм поредния немузикант, който се включва тук. Изглежда това е най-смислената и изчерпателна онлайн дискусия по темата в БГ.

Моята история е, че поне от 5 години се каня да купя машина за еспресо завкъщи, като първо изкарахме с подарък машина за lavazza капсули от по-малките (много гадно кафе) 1 година, после пак подарък nescafe dolce gusto (много гадно кафе също) почти 3 години.

В последните години определено развих вкус и предпочитания (сигурно и зависимост :) ) към кафето и няма как желанието да пиеш добро такова вкъщи расте.

Та както обикновенно става бях с нагласата, че просто трябва да купя някоя по-симпатична машина за 300лв от технотата (което на пръв поглед е във високия ценови диапазон за неробот) и от там нататък просто да си купувам от по скъпите пакетирани кафета (illy, davidoff) и ще стане работата.

Тук в последния месец някак се запалих вече и в свободното време зачитах по форумите и гледах клипове, което беше стъпката, от която няма връщане :)

Стигаме до този петък, когато събрах "сетъпа" - Rancilio Silvia + Eureka Mignon.

Покрай ентусиазма първо се хвърлих на кафе от Дъбов, като пекарна с най-силен маркетинг :-)

За няколко дни изчетох цялата тема и ще споделя в слуачен ред наблюденията ми до момента:

- Купих Силвията нова добре осъзнавайки +\- , които и тук са разисквани. Най-вече, че крайната цена за чисто нова с евентуалните модове идва висока. Тук сигурно има доза гиър фетиш, просто за такива техники, предпочитам ново, а и офертите на 2ра ръка пазара за мен са нелогични. Машината ме кефи много - много тежка, стабилна и красива по моя вкус. След 48часа заедно все още не съжалявам за избора. :)

- Eureka Mignon - там никакви изненади - не случайно трудно се намира негативен коментар за нея. Подкрепям всичко написано за нея. Красива, компактна, много стабилна и качествена изработка. Факт е, че има clumping при ситно мелене, който общо взето и много по-скъпите мелачки имат и няма реално негативно отражение. Алтернативите ми бяха Rancilio rocky (отпадна най-вече защото модела не е насочен толкова към Еспресо, а с по-скоро общо предназнаение, + естетиката е на светлинни години за мен), и Baratza Sette, която е по-скъпа и някак по-пластмасова в моите очи. Допълнително се оказа, че Eureka има кажи речи официален внос, сервиз и складови наличности в БГ, така че няма много какво да му мисли човек.

- миньона без дозатор не е драма от гледна точка на мръсотията. Мизерията е от никаква до минимална дори и без чалъми с купички/фунии/прочее, а директно мелене в портафилтъра.

- портафилтъра на Силвия перфектно пасва на стойката на Миньона и може да седи сам.

- При Дъбов кафето е киселок и там по-скоро ще те накарат да си тренираш небцето, отколкото да ти продадат кафе по твой вкус.

- еденичните дози са изгубена кауза. Хич не се получават добре и това е повсеместно. Аз така или иначе пия двойни.

- доброто кафе "напряга" доста по-малко както нервите, така и стомаха. Това дава възможност човек да пийва повечко без да прекалява, включително и вечерта без никакъв проблем със съня.

- Засега само 1 уикенд я ползвам и още не ме е издразнила auto poweroff функцията на Силвия. Очаквам обаче да ми е сериозен проблем защото вкъщи ставаме много рано през седмицата и бързаме да излизаме. Жалко, че ще се наложи да модвам чисто новата машина, съмнявам се да се размине.

- bottomless портафилтъра много ме изкушава и сигурно ще го поръчам. Предлага се оригинален Rancilio на разумна цена

- Ще се опитам да въздържа ентусиазма си и влечението към технологичните джаджи и модове поне няколко месеца за да добия опит и усет преди да сложа PID.

- хола е перманентно ароматизиран на готина сладкарница. за мен това е огромен плюс.

- още понеделник се запътвам към Домани за Еспресо Вивачи. Четейки мненията тук имам големи надежди. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.