Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Кафеджии, комсомолци, имам нужда от малко акъл.

 

От две години, единствената единична цедка вкъщи, която е без кремадиск, е една, която не мога да понапълня, без кафето да опре в душа.

Сега от Глория-та, взех друга единична (за Бразилия), която е около 2 милиметра по-дълбока от досегашната. Но се опасявам, че ако реша да сложа малко повече кафе, пак ще опирам в душа.

 

Четох, че предпочитате двойни цедки, но пък двойната, която се продаваше, ми се стори с прекалено големи дупки.

Какъв акъл ще дадете - откъде да си взема прилична цедка, за 1 - 1.5 кафета, която да може все пак, да побере 8-9 грама кафе, без да опре кафето в душа на машината?

Какъв е вашият опит?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз ползвам двойна, но по-плитка, с леко скосяване  към дъното. Събира към 12 грама без да опира в душа. Купих я от Комбина Бар в Дървеница.

Редактирано от blr
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ От тук съм взимал цедки и доста други резервни части - http://www.electroprogres.com/index.php?l=1049

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Вчера ми свърши кафето, а Домани и Дъбов бяха затворили. Голяма драма! :D Сетих се, че съм виждал фешън пекарни в някои от моловете. Coffero. Отидох в мола на Цариградско шосе, говорих си сигурно половин час с един човек, който най-вероятно е собственик/управител и който се занимава с печенето на кафето (пекат го в мола на околовръстното до ИКЕА). Тоя човек е много сладкодумен и определено много си разбира от работата, ходи по курсове, явно е маниак. Той се изказа донякъде критично към Домани и смята, че са старомодни в разбиранията си към печенето на кафето, предимно с това, че пекат много тъмно. Модерните тенденции са в по-светло печене на кафето, защото само така ароматът на различните кафета се запазвал, докато при тъмното изпичане се уеднаквявали и се губели разликите. Не мисля да взимам страна, но аз лично за себе си установих, че в последно време май все повече клоня към малко по-светли кафета, може би и имах нужда от разнообразие, защото досега съм пил само тези на Домани.

 

Взех си два пакета. Едното е Доминиканска република, което не съм отворил още, но там го опитах след препоръката на човека. Тъкмо щях да си тръгвам и се сетих, че в Домани пих преди време едно етиопско кафе Харар, което беше по сух процес и в което бях влюбен, но повече не се внася :( Та питах и в Коферо дали имат "сухи" кафета и се оказа, че те били много трудни за изпичане и затова почти не предлагат, но все пак имат един вид: Бразилия, която си взех. Прибрах се и отворих тъкмо нея, вече съм изпил три кафета от нея и веднага трябва да кажа, че съм силно впечатлен! Кафето има дълбоки какаово-шоколадови нотки, нещо като ядки. Страхотно е! Силно препоръчвам.

 

И като страничен коментар, там се предлагат какви ли не видове кафета (различни от еспресо), например cold brew, което ще опитам следващия път. И е в мола, така че е удобно покрай някой шопинг :) Ако търсите разнообразие, мога да ги препоръчам с две ръце!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ха така! И аз вчера, останал без кафе и на връщане от планината минах през мола до IKEA и си взех точно Бразилия. Кафето е хубаво и специално за това кафе, по-светлото изпичане за мен не е проблем. Киселинността е ниска и съм доволен. По принцип обаче, не споделям новите тенденции за светло изпеченото кафе. По тази нпричина и кафетата на Дъбов не са ми любими. Тази мода се довлече от Америка, където след 100 години най-после някой се усети, че кафе от хартиен филтър не е всичко. Класическото италианско еспресо е сравнително тъмно изпечено. В различните региони е различно, но все пак не е като американското. Домани имат три степени на изпичане на блендовете си. Не бих казал, че като цяло пекат тъмно, имат по нещо за всеки вкус. А като апаратура и техника на изпичане, според мен, са доста по-напред от тези младежи от Коферо. Все пак хубаво е, че вече има избор. Пет места за добро печене в София-това не е малко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един лаишки въпрос от любител на лесното :thx: . Имам две кафе машини 

 

тази, която не ми харесва и почти не ползвам

krups-drop-metallic-red-machine-view-3.j

 

и тази

81H20e0LtYL._SL1500_.jpg

 

по мое мнение втората прави доста по добро ( за моя вкус ) кафе. Някой може ли да ми препоръча добро кафе на зърна, което да мога да си купя някъде в Пловдив?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че един от най-големите маниаци в темата, който пишеше в началото - Bluelemon - е от Пловдив, той сигурно може да те насочи :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Другият вариант е да си поръчаш от някоя софийска пекарна, която доставя с куриери. Мисля, че Домани предлагат такава услуга.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^^ Здрасти, Кольо! От пакетираните кафета съм най доволен от синята лаваца. http://www.sofstok.com/index.php?MlW-gRSDIRWzI5KjU1KTc9SHglOjMpeXItOLMJOjUhO-gBKnQtOfg1aXUtKDIFmHc1mXQ9WHMlmzYde-gF&page=1 На сайта има дистрибутори за Пловдив - Брадърс и Ко. Намират се на Брезовско Шосе и мисля че имаха и безплатна доставка в рамките на града ако не се лъжа. В магазинната мрежа няма да намериш от тези сините пакети.  Crema e Aroma е на 34,50 лв килото и е екстра.  :cheers2:

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само за сведение, изпих Бразилията от Коферо - както писах и тогава, мнението ми не се променя - превъзходно кафе, без киселинност, плътен каково-ядков вкус.

 

Отворих днес пакета Доминикана - кисельоч :( Ще трябва да си го пия.

 

Между другото ми направи впечатление, че Бразилията имаше нужда от брутално регулиране на едрината на смилане, смалил съм степента сигурно с цял оборот, което е адски много за тази машина, адашът знае. Аз съм свикнал да бутам с милимунда корекции за различните кафета, докато за тая бразилия ми трябвахе десет кафета, като след всяко завъртах повече и повече и бях решил, че нещо ми се е прецакала мелачката! Нямам представа на какво се дължи, може би на сухия процес. Сега преминавайки към Доминиканата пак се връщам обратно. Интересно :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно наистина, аз смених на тази Бразилия от някой от блендовете на Домани и се наложи да отпусна много малко, да речем към 45 градуса (1/8 оборот), ако не и по-малко. Това е нормално понеже със стареенето на кафето, особено през лятото, трябва да затягам постепенно за да поддържам еднаква скорост на изтичане докато го употребявам. Цял оборот наистина е много. Какво беше кафето преди това в мелачката?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди това имаше Етиопия Иргачеф, при това доста прясна, което може би обяснява нещата. Не съм сигурен дали е цял оборот, защото направих много последователни корекции, докато стане както трябва, трудно е да преценя колко точно, може и половин оборот да е било, но със сигурност беше много повече от обикновените корекции между партиди, които са почти незабележими.

 

Досега има две кафета, които много са ме впечатлявали и са ми пасвали на вкус, като и двете са били по естествен (сух) процес - Етиопия Харар на Домани и тази Бразилия на Коферо. Чудя се дали е съвпадение или има нещо общо с процеса. И двете си приличат по плътния какаово-ядков вкус. Трябва да се поразровя повече за разликата между процесите, защото не ми е ясно какво изобщо е, в момента само ползвам термина :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Голямата разлика между сухия и мокрия процес е, че при сухия, месото на плода се оставя да изсъхне върху зърното, след което се отстранява, докато при мокрия, месото се отстранява веднага след брането във водна среда.

 

Сухият процес може да се практикува на места където вали малко по време на беритбата, иначе плодовете загниват и кафето се разваля. В Бразилия това е възможно защото брането съвпада със сухия сезон. На места бедни на чиста вода също се работи по сух процес, принудително.

 

Предполага се, че разликата във вкуса при различните процеси се дължи главно на преминаване на захари и други вещества от месото на плода в зърното по време на сушенето. Сухо обработените кафета са с по-ниска киселинност и по-плътен вкус. Въпреки това обаче, повечето кафета се обработват на мокро. Това е по-бързо и изисква по-малко труд защото при сушенето, плодовете трябва да се разбъркват постоянно на ръка за да не загният.

 

Това е в общи линии.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чета темата от около месец и мога само да ви определя като enablers :) .

Аз сега започвам с това.

Ако някой от Пловдив има нужда от манометър, да свирка - аз вече го използвах и мога да го заема, то е работа за 10 минути.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.