Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Взех я от Комбина Бар - май и ти от там си я взел, понеже ми даде линк към тях. Казаха, че нови ножове струват 20лв, а подмяната е 10-15лв. Собственикът ми обясни, че за домашна употреба като моята (2-3 кафета на ден), може да не се наложи нищо да се прави по мелачката и 20 години :) Гаранцията също я удължават на 2 години, когато е за домашна употреба.

 

Обаче разликата с хариото е наистина забележима и вкусово, и визуално. Не мога да си обясня на какво точно се дължи, но с хариото когато смеля на едрина, при която кафето тече както трябва, смляното кафе изглежда на видимо едри частици, като 14 грама не препълват кошничката и не се тамперират много. Ако пробвам следващата по-фина степен, цедката се запушва. Сега с еуреката същите 14 грама смляно кафе правят една пухкава и супер фино смляна маса, която има голям първоначален обем, препълващ кошничката, но и може да се тамперира много, за да слегне, съответно тече както трябва и не запушва машината. И естествено вкусът е забележимо по-плътен и наситен. Обяснявам си го с много добрата хомогенност, както и факта, че високата скорост на смилане не позволява "омазване" на кафето, което става при хариото и пречи на водата да преминава добре и затова се налагало по-едро смилане.

 

Изобщо, направих значителен ъпгрейд! Не мога да ѝ се нарадвам :) Отново благодаря за препоръката. Следващият ъпгрейд, който е задължителен, макар и не толкова належащ е на самата машина, като ми се иска да премина на хубав портафилтър с 58мм цедки без двойно дъно (кремадиск). Наточил съм се на Силвия или нещо подобно, но и сега с Делонгито имам доста добър резултат, така че нека да си почине малко портфейлът ми и пак :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Между другото има доста противоречива информация относно стандартите на различните кафета, вчера реших да направя едно по-обстойно проучване и мисля, че консенсусът е следният:

 

Стандартно единично еспресо (единична цедка) - 7г кафе, 30мл за 30 секунди

Стандартно двойно еспресо (двойна цедка) - 14г кафе, 60мл за 30 секунди (може да се разпредели и в две чаши, за да се получат две стандартни единични еспресо напитки)

 

Някои хора предпочитат леко редуцирани дози: 6 грама за единично, сътоветно 12 грама за двойно, като времето на екстракция се запазва на 30 секунди, обемът на напитката също не се променя: 30/60мл.

 

От там стигаме до ристрето, което представлява някоя от двете напитки по-горе, но с по-къса екстракция. Някои предпочитат да съкратят времето наполовина, т.е. 15 секунди, докато други правят 2/3 от екстракцията, т.е. 20 секунди. Вижда се лесно, че при това положение и обемът на напитката ще намалее пропорционално, като сметката е много проста: 1мл в секунда за единичните напитки и 2мл в секунда за двойните, т.е.:

 

Единично ристрето (единична цедка) - 7г кафе, 15-20мл за 15-20 секунди

Двойно ристрето (двойна цедка) - 14г кафе, 30-40мл за 15-20 секунди

 

Надявам се да съм бил полезен. Аз лично си правя двойно ристрето от 13-14 грама кафе в двойна цедка, за 20 секунди, като гледам да се получат около 40мл напитка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тези стандарти са приблизителни и само като общо указание. Хубавото е, че когато имаш техниката вкъщи, можеш да го направиш както на теб ти харесва. Аз отдавна не съм мерил коклко пуска дозаторът, но беше към 12 грама, на две пускания по около 6. Ползвам една "междинна" цедка, която е малко по-скосена от двойната, но доста по-голяма от единичната-пак от Комбина бар съм я купувал. Пълни се почти до горе. Времето на изтичане също отдавна не съм го мерил, слушам заглъхването на помпата и гледам дебелината на струята и каймака. Веднъж като го направиш точно както ти харесва и после всичко става на око. Имаш ли добрата машина и мелачка, останалото е сравнително лесно и възпроизводимо.

 

ПП: За ножовете, добре че е така. Аз за сега не съм забелязал някакво износване след близо 2 години по около 0.5 кг разход на месец. Не ми се вярва да изкара 20 години без смяна на ножовете, но предполагам, че още 2-3 години няма да се налага. Когато първо я настроих отбелязах позицията на винта с един тънък маркер. Сега го погледнах и пак съм горе-долу на същата позиция, което значи, че ножовете не са се "изяли" иначе щях да съм натегнал винта.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, едва ли някой ще прави измервания всеки път, по-скоро ги давам като референтна точка, ако някой се чуди, защото и аз се чудех какви са стандартите. На практика това, което си правя като кафе на око и на вкус съвпада доста точно със стандарта за двойно ристрето, това го установих сега постфактум. Единични кафета са ми слаби. По-дълги от ристрето са ми леко воднисти... Но е хубаво, че имам почти безкрайна свобода да експериментирам :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За кафето след вечеря реших да видя как са нещата с "параметрите".

Маса на кафето: 12.8 гр. Предполагам, че варира с около +/- 0,5 гр, поне такива са ми спомените.

Време на изтичане: 27 сек.

Обем на на напитката: трудно е да се каже, понеже на повърнността има доста каймак, но да речем, грубо около 45 мл.

 

 

Кафето е City Blend на Columbus, печено на 01.06. Машината е Brasilia Club, мелачката Eureka Mignon-естествено. Резултатът, поне за моя вкус, е отличен.

 

ПП: City Blend на Columbus е малко по-светло изпечено от стандартния им Espresso Blend, за разлика от Domani, където City Blend е най-тъмно изпечената смес. Препоръчвам да се опита, никак не е лошо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте отново, да споделя и аз малко впечатления относно теглото на кафето което зареждаме за една доза. Та значи контейнера за смелено кафе на хариото което имах беше разграфено на дози за 1 и за 2 кафета. С времето това количество го бях приел за стандарт и дори и с електрическата ми мелачка(gaggia MDF) и  после с новата ми ръчна слагах на око количеството, което да е съизмеримо със стандарта от хариото. Тези дни ми пристигна една джобна везна и  изненада – моя „стандарт“ бил към 10гр..Тъй като с кафето което пия (Домани бленд) съм си направил вече настройки на мелене за машината в къщи и тази на работа, сега ми се наложи да ги променя( да мели по-ситно) за да достигна пак около 20-30 секунди за 30мл еспресо. Оказа се, че трябва да преместя с цели 4 деления настройката на кафемелачката ми( Lido ET) за да почне отново кафето да изтича с нормална скорост от машината. От цялата гимнастика поне качеството на кафето се подобри значително, а аз се чувствам глупаво, че толкова време съм се доверявал на мярката на хариото. Засега карам на мярка 8гр, тъй като със 7гр. след натъпкване се оголва дъното( скосената част преди решетката). Това при 7гр. се получава и при двете машини които ползвам Бразилия клуб и Филипс саеко поемия. При вас получава ли се така с мярка от 7 гр?.

След корекцията на дозата за кафе, настройката на мелене на електрическата ми мелачка стигна 1 при която ножовете вече се опират леко. Реших да сменя ножовете на мелачката, тъй като надявах се с новите ножове да се върна на настройка на мелене 3-4 , а и да се подобри качеството, но нищо такова не се случи след замяната (16лв струват). Реших да пробвам да калибрирам като ръчната мелачка – набелязох си от коя страна почват да опират ножовете и после понатегнах болта който държи ножа от тази страна, а останалите отпуснах леко. Доволен съм поне, че се получи подобрение и на настройка за еспресо вече не опират ножовете.

 

С това калибриране обаче не мирясах и погледнах какви модове правят на тази мелачка. Та значи мойта е с 40 степени, но разликата в едрината на мелене между 2 степени е значителна. Степените на тази (предполагам при доста от мелачките е подобно) се регулират чрез въртене на горната част на мелачката, която включва контейнера за кафе който се пъха във фланец и горния нож който лежи на долния край на фланец. Та за да е регулирането  на степени, широката част на фланеца е направена като на вълни, за да може една пружинка отдолу да заклиня в хлътналата част. Цялата философия се състои в това да се подложи на това място нещо твърдо, за да се заравни фланеца и пружинката на не застопорява на вдлъбнатините. В големите магазини тип железария, не намерих подходящ ринг или тънка шайба с подобен размер, която да изрежа до желания размер, но неволята ми подсказа да заравня с чук капачка за буркан и да изрежа ненужното отвътре. В резултат вече мога много финно да регулирам степента на мелене(мелачката стана безстепенна). Естествено идеята дойде от форум за маниаци на тема кафе, а цялата работа отнема време по-малко от написването на този пост, така че, ако някой се реши става лесно и бързо. Поздрави!

Ето и някоя снимка от мястото което заимствах идеята за да е по-нагледно:

http://coffeegeek.com/forums/espresso/grinders/364033

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз едновременно, не се пиша са кафеджия, пия по 2 на ден и съм претенциозен, че не ми харесват кафетата :D Преди пиех нова Бразилия, защото цена/ качество ме устройваше, като я направиха 2 лева 100 гр, се отказах. Харесваше ми яхобс, но в последно време е доста едро смляно и не става хубаво. Мисля, че най-скъпото което съм купувал е Чиго, странно ,че не го намирам в нета. То беше доста ситно смляно, но ставаше за машина и черно на цвят, а повечето са кафяви. Та понеже струваше 8 лева съм го купувал само 1 път. Други, което не ми харесва, че като погледна повечето кафета, се забелязва, че като че ли не е само един размер, а няколко размера кафе, смесено - ту едро ту ситно. Сега карам на някакво смотано, за по-евтино.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз едновременно, не се пиша са кафеджия, пия по 2 на ден и съм претенциозен, че не ми харесват кафетата :D ...

Сега карам на някакво смотано, за по-евтино.

 

:hooray:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

След известна пауза, пак се позанимах с малко кафе подвизи.

Миналото лято си взех една стара, черна машина Gaggia Espresso от битака за крупната сума от 5 кинта (без ръкохватка, за съжаление).

 

Oтворих я, и освен че цялата (и отвън, заради течове) беше покрита с обилни количества котлен камък, а всички уплътнения й бяха заминали, установих че и онази почти безмислена керия "Self Priming Valve" е била пластмасова и е изгоряла и тече вътре в машината.

На тази снимка, никелирания щуцер е метален, но повечето подобни машини са с пластмасов такъв, който изгаря (и е баш на най-топлото място в цялата машина):

 

EF0097-A%20Gaggia%20Steam%20valve.jpg

 

 

 

По време на разглабянето имаше и два ръждясали и съвсем спекли болта, на които се наложи да отрежа главите. После - топло, ледено, топло, ледено, преобразувател за ръжда, почукване с малко чукче и.. накрая за щастие излязоха. Взех нови уплътнения и ги смених навсякъде, взех и нови болтове, които този път навих с малко грес в резбите, за да не запичат така.

 

Остана проблемът с изгорелия клапан - дълго се чудих как да го реша и накрая измерих, че резбата е малко странната, но все пак метрична M7 със стъпка 0,75mm. Никъде не намерих такъв болт, да затапя дупката.

 

От една машина Turmix, която скоро ще изхвърля, защото е неремонтопригодна, си бях запазил един манометър, с "бърза" връзка - от онези връзки, които се пъхат една в друга и се застопоряват с една зегерка - без резби, без нищо.

 

С радост открих, че диаметъра на месинговия профил на тази бърза връзка е познайте... 7мм, което ме зарадва, макар че малко трудничко открих плашка М7х0.75, с която в крайна сметка успях, да нарежа резба. В дъното на дупката сложих уплътнение като това под душа и го разпробих в средата с малка бургийка. След това завинтих новорезбоватана бивша бърза връзка, и сега вместо онзи безсмислен клапан, си имам манометър :metalist: .

 

Ето една снимчица - ще трябва да се работи по козметично облагородяване на доста поиздрания панел:

 

gaggia_exp_zpsgs1juqro.jpg

 

 

На изхода на помпата има ето такъв клапан:

 

Gaggia-Carezza-Safety-Valve-OPV.jpg

Откъм лявата страна на T-то, където се нахлузва маркуча за към резервоара, може да се върти с отвертка, уж да се наглася налягането, обаче както и да го въртя, не изтича и капка оттам. Или е твърде спекъл, или сработва при огромно налягане. За съжаление не се отваря, без да му изрежа щанцованото в края, че да мога да извадя болта, който иначе не може да се развие. Ако имате опит с ремонт на такова чудо - казвайте.

 

Друг вариант е, да взема такъв клапан и да го боцна на входа на бойлера:

 

OPVsmall.jpg

 

А.. последно, тъй като това на снимката е ръкохватката от другата Gaggia - някой има ли идея, откъде мога да си намеря стара ръкохватка - нова е около 40 лева, което малко обезмисля високоефективното хипстърско-клошарско начинание, за което до момента са дадени не повече от 30 кинта.

 

А и трябва да се боцне в моя офис, след като се наиграя, че да пия свястно кафенце сутрин.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Обмислям, най-накрая да се хвана, да разработя някакъв контролер за тази машина ( и по принцип, за ръчни кафемашини ).

 

Помислих малко, за да видя, какво би било полезно, и стигам до следните неща. Ако мислите, че пропускам нещо, или се оливам с нещо, пишете.

 

Контрол / дисплей:

- (По избор, ако има дисплей и клавиши) Real-time часовник, за да може да се включва и изключва в зададено време

- (По избор) дисплей (двуредов 2х16 символа)

- (По избор) клавиатура (4 бутона) за управление

- (По избор) потенциометри за управление на температура / налягане / pre-infusion

 

Идеята е, машината да може да изобразява данни на дисплей, но това да не е задължително.

Също така, да може да се управлява от клавиатура и/или потенциометри, а може и да не може да се управлява (настройки, предварително зададени в EEPROM паметта на контролера) - последният вариане е цифрово решение, което се държи точно като ръчна машина (всичко е зададено, няма нищо за пипане). Може и да има вариант само с потенциометри, което създава едно такова, аналогово усещане.

 

Единствените задължителни елементи са:

-On/Off превключвател с някаква светлинна индикация някъде на машината.

-Ключ за пускане на кафе с някаква светлинна индикация, като тук светлинната индикация е пожелателна.

-Ключ за пускане на пара.

 

Понеже почти всяка машина отговаря на тези изисквания, може да се счете, че един такъв контролер би могъл да се вгради почти навсякъде (кеф ти вместо клапан/термостат, кеф ти с потенциометри, потенциометри и дисплей, клавиши и диспей, или потенциометри, клавиши и дисплей).

 

Функционални възможности:

 

Режим изчакване / кафе:

- Задаване на автоматично включване в даден час (или Real Time Clock, или просто интервал от текущия момент).

- Максимално време (30 мин - 3 часа) след което машината се самоизключва (ако не са ползвани brew / steam копчетата).

- Автоматично изключване на реотаните и помпата при липса на вода в резервоара (при инсталация на съответен датчик).

- Поддържане на зададена температура на водата чрез електронен датчик, PID регулатор и тиристорно управление на реотаните.

- Поддържане на зададено налягане, когато се прави кафе, чрез датчик за налягане, PID регулатор и високочестотен PWM контрол на помпата.

 

Режим Пара:

-Автоматично допълване на резервоара, в този режим.

 

Мисля, че този списък е достатъчно изчерпателен, за да е обект на сериозна разработка. Как мислите?

 

Примерно, микроконтролерите PIC16F877A или PIC18F4550 имат 3 таймера, АЦП с няколко аналогови входа (мултиплекс) и мисля, че ще свършат работа. Само трябва да се направи относителна оценка, колко RAM и EPROM ще трябват за програма. Иначе 4550 мисля, че може да изпълнява до 10М инструкции в секунда, което за това приложение мисля, че е предостатъчно. Има и готови 16-битови PID подпрограмки за тях.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

В последно време минах на двойни кафета(60мл с 14гр кафе за 20-30сек). Определено вкуса се подобри. Интересното е, че  с машина   Saeco poemia (ползваме такава на работа) двойното кафе е значително по-добро отколкото единичното, докато у дома с машина бразилия клуб разликата между двойното и единичното във вкуса не е толкова фрапираща.

Относно сравнението на мелачките които притежавам  мога да кажа, че въпреки смяната на ножовете на електрическата ми мелачка Gaggia MDF с нови такива, както и ъпгрейда( сега е безстепенна), не може да се мери с ръчната ми Lido ET по отношение на вкуса в чашата който се получава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз дори когато правя единични кафета (за гости), ползвам двойната цедка и разделям на две, става много по-добре от единичната цедка. Не знам на какво се дължи, според мен чисто като големина смляното кафе не е достатъчно, за да представлява плътна преграда/налягане срещу водата.

 

 

Sent from my iPad using Tapatalk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поради странни и почти случайни стечения на обстоятелствата, се сдобих с едно такова нещо:

 

Gaggia-Classic-RI8161-Coffee-Machine.jpg

 

Произведено е през 2011 година, вътре си има соленоид и OPV, и като изключим че от време на време соленоида нещо запецва, в общи линии машинката си работи добре. Ще пробвам малко с препарат за почистване на кафемашини, да видя, ще се оправи ли соленоида, или ще иска ремонтче.

 

Но сега имам друг проблем - крана за душа няма онзи безмисления клапан, като на черната Gaggia от преди няколко поста, което е известна трагения, понеже не мога да тествам налягането с манометър, че да си наглася добре клапана за налягането.

Та, някой от вас случайно да има ръкохватка/цедка с манометър, или пак ще трябва да се направисисамства?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.