Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Последно време, моята машинка започна да прави по-малко каймак, което ме наведе на мисълта, че цедката се е замърсила.

За съжаление, както при повечето евтини машинки, тя е направена от няколко компонента, завинтени заедно.

Ако човек не се сети, периодично да я разглоби и да изчисти елементите й, кафето няма да прави каймак/пяна, а и ще придобие старнен дъх.

Така поне миля аз, де - предполагам, че е така, понеже всеки път, когато я почистя, каймакът се увеличава видимо.

Как е при по-професионалните цедки. По-лесно ли се чистят?

 

Ето, малко снимки от моето кафе, при относително скоро чистена цедка.

Пропуснах първите секунда-две от струята на кафето, за да е по-сладко, което малко разваля идилията с тия стичанки по чашата:

 

2gx0e2e.jpg

 

Не знам това каймак ли е, или пяна, на мен ми се струва, че има и от двете.

Ето, от малко по-друг ъгъл:

 

2ia3oec.jpg

 

Това е кафето, което ползвам на снимката. Това е евтино кафе, от сортове Robusta (беше 2.19лв за 250 грама), но не е никак лошо и е първото евтино кафе, което предпочитам пред НБ. Определено е по-ароматно. Разбира се, не може да се сравни, примерно със синята Лаваца, но е доста приятно. Извинявам се, за завъртяната снимка:

 

1zh1pif.jpg

 

Пробвали ли сте останалите видове Eduscho? До колкото знам, това е по-бюджетната марка на Чибо. Не знам, от тях, дали има такива, които са с повечко Arabica.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето мнение за каймака.

 

Някои кафета правят каймак, но то зависи и от машината де, както и от смилането на кафето. Навремето в началото на демокрацията имах заведение с професионална машина Сан Марко и най-ефтиното кафе мисля че беше Бразилия правеше страхотен каймак ама то тогава и ефтиното кафе беше хубаво. Веднъж пробвахме от скъпото кафе и никакъв каймак, че и клиентите започнаха да се оплакват защо сме сменили кафето. 

 

Преди 15 - тина години че и повече, в Бургас до пристанището имаше един магазин за насипно кафе продаваха го от чували, а продавачката беше една жена на около 60г. Жената правеше пропорция, примерно 70% НБ, 10% някакво скъпо кафе, 10% кафе което има хубав аромат и 10% кафе което прави каймак! После хубаво го разбъркваше и питаше на каква машинка ще се прави, професионална, домашна или за джезве и си регулираше мелачката и го мелеше. Не помня от кое кафе слагаше за каймак.

 

Ако намериш такъв магазин за насипно кафе, сигурно ще знаят кое кафе слагат за каймак. 

 

А относно машинката, аз преди три дни правих профилактика на моята Плевенка, която я имам от 25г. защото я пуснах за една чаша топла вода и кво да видя тя водата сива! Отварях и бойлерчето и вътре беше замърсена имаше и варовик, че и отворите за вход и изход в бойлера бяха затлачени. Изчистих я и сега пак е на линия. Цедката половината дупки бяха затлачени, жената я накисна с вода, малко оцет и сода мисля, и после ако има още дупки запушени с иглата една по една и така.  Преди 8г. пак я отварях за профилактика, но то с тази вода която е пълна с варовик, трябва по често да се отваря явно. Като се има предвид, че сега където живея системата на цетралния водопровод е само с пластмасови тръби онези черните и варовика е в пъти повече!

Редактирано от Krasi63
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Между другото някъде ми беше попадало инфо че тези машини плевенките имат потенциал. Иначе аз сипвам само филтрирана вода в машината и един път месечно и правя профилактика. До сега нямам проблеми с котления камък.

 

Има много такива магазини, но в повечето от тях кафето се съхранява неправилно. За да запази най-дълго качествата си и най-вече влажността и свежестта кафето трябва след изпичане да се съхранява в херметически съдове с клапа. Клапата се слага защото няколко дена след изпичане то продължава да изпуска газове и да се стабилизира. Срока на пакетиране е много важен като купувате кафе. Изискват се много знания за отделните сортове за да се направи добър бленд и най-вече експерименти. Тъй че според мен в тези магазинчета само като видя как са насипали кафето на тезгяха и го дели едно стъкло от прах, въздух и влага и ми става лошо  :greenball:  По добрия вариант е пакетирано. Дори и едно кафе да има супер каймак и външен вид на вкус може да е доста гадно. Тъй че това не е разковничето. Лавацата crema e aroma в синята опаковка е подходяща за база за експерименти. Не знам като цена дали е добре понеже е около 36лв. килото на зърна но туй то. Това е само ако все пак имате подходяща машина, мелачка и т.н.  :virtuoz:

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъй че според мен в тези магазинчета само като видя как са насипали кафето на тезгяха и го дели едно стъкло от прах, въздух и влага и ми става лошо  :greenball:  По добрия вариант е пакетирано. Дори и едно кафе да има супер каймак и външен вид на вкус може да е доста гадно.

 

С това съм съгласен напълно, просто първоначално може да се експерементира от тези магазини примерно да си купиш дори 50гр. за да уцелиш това което търсиш.

Преди се внасяше кафето в чували готово опекано и тук се пакетираше. Сега как е нямам инфо?

 

По принцип най-добре е да се купува кафето на зърна и преди употреба да се мели, тогава и ароматът е по-добър, че и ефтиното кафе може и каймак да направи!

Редактирано от Krasi63
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може ли колеги да дадете линк към добра машина за домашно ползване, да прочетем малко спецификации?

Благодаря предварително.

Наздраве! ( за кафето искам да кажа...)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още едно инфо за кафето може да е нужна на някой.

 

Навремето съм бил по корабите и имахме инцидент в трюма на хладилен кораб имаше теч на гориво. след изчистване и поправяне, поръчаха сурово кафе с чували и то доста, и го горихме в трюма за да може да се отнеме миризмата на газьол. Естествено, че и доста кафе си прибрахме за нас!

 

Така че при пекане или горене на сурово кафе, то отнема миризма!

Редактирано от Krasi63
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявам се, че пак пиша, не успях да редактирам. Исках да попитам в какво се изразява полу - автоматичност или пълна автоматичност на една кафе машина? В този смисъл има ли ръчна?
По навик от колите съм свикнал автоматиката ( със съответните електронни компоненти ) да я избягвам и да залягам на механиката :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей тук има полезно инфо http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine/semiautomachines Полуавтоматична е когато сам си пускаш и спираш помпата, а автоматична е когато натиснеш да правиш кафе и за останалото се грижи машината. Само нагласяш дължината на кафето. Суперавтоматите сами мелят, дозират и т.н. С едно копче, както всеки шеф иска да се случват нещата.  Не знам с каква сума си готов да се разделиш за да ти препоръчам нещо, но да знаеш че ще е добре да предвидиш и кафемелачка по натам. Гледах сега новите модели на гаджия и доста са ги поразвалили. Бих ти препоръчал гаджия класик, но не е от най евтините. Иначе всяка друга става. http://www.gaggia-bg.com/manual/Classic-Gaggia.html Тази е изпитана в бойни условия и носи много на модификация. Със месингова фул сайз ръкохватка и т.н. Естествено може да си я ползваш и както е от магазина. Тази е като моята  http://technika.bg/product/6627/kafemashina-gaggia-evolution-silver.html пак е с фул сайз ръкохватка за разлика от новите им модели.

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само копи пействам

 

 

Ето някои от най-добрите кафе роботи, които можете да откриете:

Chemex 8-Cup Classic Series Glass

Цената е около 80 долара и според създателите тази кафе машина дава най-коректният вкус.

1121946-1.jpg

Машината, която не използва електричество - Toddy Cold Brew Coffee Maker

Най-забележителното при тази техника е, че прави кафе и чай – горещи или студени – без никаква електиречска енергия. Кафето е със 65% по-малко окисляване, благодарение на технологията.

1121946-2.jpg

Френската преса - Bruntomor 8-cup French Press

Лесна е за използване, а вкусът е изключителен. Цената достига до 20 долара. Може да се използва и за приготвянето на чай.

1121946-3.jpg

 

Нещо стилно и марково - Black & Decker Mill and Brew Coffeemaker

Марката Black & Decker е позната в бранша на домашните майстори и строителните работници и може да се изненадате, че попада в този списък. Тяхната кафе-машина обаче си заслужава.

1121946-4.jpg
 

Чаша по чаша - Keurig K60/K65 Special Edition & Signature Brewers

Вкъщи не са ни нужни машини, които правят едновременно по 12 чаши кафе, затова предложението на Keurig изглежда напълно уместно и приготвеното кафе е отлично.

1121946-5.jpg

Искате и американо, и еспресо – тогава KRUPS XP1600

Някои дни предпочитаме кафето да е силно, в други сме настроени за продължителното удоволствие на американото. Тази кафе машина прави и двете. Дозата и позволява да приготвите до 10 чаши и ще ги държи топли поне два часа.

1121946-6.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обичам ХУБАВО кафе, т.е. добре направено от добри суровини - независимо от стила и технологията. Естествено най-вече разновидностите, извлечени по 'еспресо' технология, но не само. Харесвам добро разтворимо кафе (напоследък държа в къщи 'Бариста' на Нестле и често редувам с еспресото от машинка). Харесвам, макар сам да не правя - и добро филтърно кафе (а някога ненавиждах 'шварц', но е бил грешно направен от л@йняна суровина). След правилното ядене (!) с удоволствие пия и добро (!) турско кафе, но много рядко правя, макар да знам чалъмите - нямам търпение, а и не държа под ръка подходящ материал. Интересно е, че един турски клиент (гигантската фирма за електроуреди Арчелик/Беко) направиха преди време машина (!) за турско кафе, в домашен и промишлен вариант (за заведения). Прави го много добре, по старите рецепти за бавен огън и многократно кипване, и става съвсем автентично и табиетлийско...

 

Изобщо - всеяден съм на кафета, ама да е добро :) Друг признак, че съм свиня, е че ги пия предимно млечни - капучино, лате. Италианските ми приятели се цупят на това и ме учат, че такива кафета се пият само сутрин и след 10-11 ч. е грях и престъпление - ама аз като проС си ги пия с мляко и следобед, и вечер. Естествено само (!) с пълномаслено мляко, а не с разни диетични обезмаслени п#кни...

 

И за себе си не съм забелязал никаква зависимост - мога дълги периоди да не пия и не ми липсва. Пия заради хубавия вкус и аромат, донякъде и за социалния ритуал - но не от физиологична потребност. И изобщо не ми влияе на съня: мога да работя цяла нощ и без кафе, но ако съм уморен и недоспал от предни нощи - и след 5 ултра-силни кафета забивам глава в клавиатурата :(

 

За пристрастяването: сигурно е лично и не ставам за наркоман, защото навремето и цигарите лесно отказах...

Редактирано от Бицев
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За заинтересованите ценители на кафето, които разбират английски, давам този линк, на който попаднах:

 

http://www.thecoffeefaq.com/3brewingtechniques.html#properextraction

 

Сини Лимоне, кажи нещо за поддръжката на цедката. Както писах, забелязах, че като се позацапа цедката, каймакът почти изчезва.

Моята цедка е нещо като 2-в-1 - цедка от неръждавейка и интегриран мини-кремадиск, като "решетчицата" на последния е с диаметър по-малко от сантиметър. За да имам хубав каймак, трябва редовно да я развинтвам и почиствам със сериозна струя вода и малко търкане.

Как е при по-професионалните цедки?

 

Също искам да те питам, какво мислиш, за "правилата" в това видео:

 

 

Разгледах малко въпросните "плевенки" и си спомних - като бях дете, ги имаше почти във всеки бар. Предполагам, че са соц копие на кафемашините Brasilia Club. Изглеждат много фенски - нещо типично за много от социзделията, погледнати през съвременен поглед.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още нещо - какво е според теб, оптималното съотношение (ако до колкото това не зависи от самото кафе) на кафе/течност?

Примерно, във горното видео препоръчват 1:1 до 1:3. Мерителната лъжица на моята машина е около 8 грама, а аз от нея правя 50-60 грама кафе, което, както и да го гледаш, си е отношение 1:7. При това, нито е много прозрачно, нито го намирам за слабо(на снимките от предишните ми мнения си е 60 грама кафе).

 

Какво мислиш по този въпрос?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами оригинално моята машина като дойде също беше с крема диск, който моментално махнах. Нямам опит с почистването и. Иначе обикновената цедка просто я плакна всеки път и си е ОК. Тя си е обикновена, отдолу плоска и на дупки. Има разни видове като IMS примерно които се правят лазерно с някакви микронни отклонения в диаметъра и разположението на отворите и струват доста кинти, но не мисля че те са разковничето. Обикновена двойна цедка е около 5-6лв.


Видеото перфектно обяснява за какво става въпрос и е абсолютно точно. Гледал съм го. Пичовете много добре обясняват, както за водата (аз слагам само филтрирана или минерална) така и за температурата, само са пропуснали момента с налягането но се предполага че то е константа. При мен е нагласено на 8.5 бара. Малко прекаляват с везните, но това е може би за да е нагледно. Не съм чак толкова охо бохо :) окомера е достатъчен. Един път я пълниш до горе и теглиш за да знаеш колко побира и туй то. Моята събира 20 грама. Съотношението е общо взето на вкус, но да кажем че това са някакви стандарти. В началото и на мен ми се струваше много силно, но като минах на по хубави кафета нещата се променят. Аз слагам 20 грама кафе пускам в две чашки, като в едната стане около 30мл. слагам другата да се понапълни за още 10 сек. (жената го обича по слабо или американо) и това е.


Значи някъде 1:3 или 1:2.5 се получава. Общо взето избягаш ли от това съотношение над 1:3 на мен ми става много прозрачно и тънко, няма такъв аромат, каймак, тяло и може да стане по кисело. Тези правила от видеото не знам дали са актуални при крема диск. По скоро не.  :metalist:


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.