Към съдържанието


Снимка

Кафеджии има ли?

Кафе марки кафе кафенце еспресо кафеджии

  • Please log in to reply
865 отговора на тази тема

#16 synchu

synchu

    Sandman The Dreamcatcher

  • VIP listed
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 6916 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:...от гората
  • Инструмент:Не свиря-само зяпам тук:D

Публикувано 26 януари 2015 - 13:17

Ха, отдавна мислех да пусна такава тема. .....

Ние с гайдите можем само смирено да заяпаме в благоговение ... :)
Майтапа настрана, от години сме на Lavazza A Modo Mio, огромният проблем с този модел капсули е в нефелните машини, които се повреждат доста бързо. Проблемът е чисто инженерен и проектантски и не мога да разбера защо не го решават. В момента сме на 3-тата си машина и вече като че ли ми дойде до гуша и ще сменяме системата.
Аз също много обичам доброто кафе и избора ще бъде труден.
"Guitar is the easiest instrument in the World to play badly" - Andres Segovia
"Если долго смотреть на луну, можно стать идиотом" - Ген.Иволгин, Михалыч
Patience, n. A minor form of despair, disguised as a virtue...it's kind of ironic that good health is merely the slowest possible rate at which one can die
Most(not all, with the advent of CMI's) musical instruments, and the poor bastards cursed with playing them, are integrated human controlled sound pressure transduction systems...
The tone is 62.5% the player, 33.456% the amp, 3.88699% engineering skill and 2.48827789749% down to whether venus is in capricorn and a dwarven-goblin-fish-monster walks counter clockwise around a mandrake root at midnight...
"The misinformation on this site is really approaching legendary proportions."
http://soundcloud.com/synchu май беше

#17 bluelemon

bluelemon

    Mithrandir

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1394 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Пловдив
  • Инструмент:Китара

Публикувано 26 януари 2015 - 13:39

Общо взето ако на човек му се дават пари избора е лесен  :greenball: някъде около 3-4 хилки за машина и мелачка от сериозна марка и кафе от Англия. Предлагат и печено и смляно и е прясно.  :thumbup:

Иначе бих  поканил всички на кафе ама няма да се съберем  :icon_shithappens:

От опакованите печени кафета в БГ които съм пробвал, най ми харесва Лавацата, но тази която зареждат кафенетата. Синя опаковка. Тази от веригите магазини е за домашно ползване. Демек производителите знаят какви машини се предлагат за вкъщи и квото и да сложиш все един и същи вкус. Особено с кремадисковете така хубаво се пени че става бижу.


"The thing about gear is that if I have a shitty amp or a good amp, in general I’m still going to sound like me."

-Richie Kotzen
"If I had any words of wisdom, I would just say that transcription is really the key to everything."

-Scott Henderson

"Improvisation happens in the mind. It doesn't happen in the fingers. If you create something in your mind and you can't play it in that moment, it doesn't make the creation any less valid."

-Greg Howe

"Life's too short to drink bad coffee"

-Unknown


#18 Evtim Djerekarov

Evtim Djerekarov

    Юзрод Небесен

  • VIP listed
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 9221 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Sofiata
  • Инструмент:GUITAR, PIANO, VOCAL

Публикувано 26 януари 2015 - 15:47

Днес пробвах Bianchi Silver - то е само Робуста. Вкусът му е доста умерен - като горчивина/киселост е около новата бразилия, но има малко по-благороден аромат. Следващият път, ще пробвам и Bianchi Gold, което се води смес от арабика и робуста. Пробвали ли сте го?


Основният закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.
Ние подготвяме един много хубав закон, който ще е много полезен за вас - гражданите, но не смятаме за необходимо да ви го показваме, преди да сме го приели, а и няма нужда да се допитваме до вас за неговото приемане. Иначе сме отявлени демократи и не подкрепяме авторитарните режими, които ограничават свободата на словото на гражданите си.
Карбовски за ЕС и Крим...

К'во се дзвериш, бе?!?


#19 bluelemon

bluelemon

    Mithrandir

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1394 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Пловдив
  • Инструмент:Китара

Публикувано 26 януари 2015 - 16:10

Принципно робустата се ползва като бленд в по евтини кафета. Слага се за по голяма плътност, по евтина е, по горчива и с повече кофеин. Аз предпочитам чистата арабика. Пък ако можех и така да свиря, както пия кафе... Еххеееей...


"The thing about gear is that if I have a shitty amp or a good amp, in general I’m still going to sound like me."

-Richie Kotzen
"If I had any words of wisdom, I would just say that transcription is really the key to everything."

-Scott Henderson

"Improvisation happens in the mind. It doesn't happen in the fingers. If you create something in your mind and you can't play it in that moment, it doesn't make the creation any less valid."

-Greg Howe

"Life's too short to drink bad coffee"

-Unknown


#20 jabs

jabs

    Кулинарен Турист

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1600 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Под-Уяне
  • Инструмент:Китара, Поялник, Тирбушон

Публикувано 26 януари 2015 - 16:36

Не се бях замислил за Kopi Luwak, хем точно миналата седмица го пробвах (черпиха ме, не знам колко е струвала чашката...). Няма да повторя. Прочетете тук
 


Този пост е редактиран от jabs: 26 януари 2015 - 16:41

FRONT.jpg


#21 exxct

exxct

    MSEE

  • Members
  • PipPipPip
  • 198 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Österreich
  • Инструмент:китара

Публикувано 26 януари 2015 - 18:28

Според мен капсулите с кафе са гениална маркетингова идея  - може да бъде продаден всеки боклук стига да има мирис на кафе и да прави пяна. Не се вижда какво има в капсулите.

Иначе пия доста кафе, от най-обикновена малка еспресо машина с ел. помпа. С течение на времето се научих колко да го смилам, за да стане добро. Важно е машината да поддържа необходимото налягане и изцеждането на една чашка да трае около 15 сек.(при мен)

А за самото кафе -винаги прясно смляно, зърната не тряба да  бъдат мазни ,ако са такива, или е препечено, или старо.

Сортовете кафе, и степента на опичане са въпрос на индивидуален вкус. Аз харесвам чиста арабика, не много препечена.

 

Ето една примерна графика за времето на изчеждане и обема на еспресото и промяната на вкуса му в зависимост от това:

 

espresso_color_space.jpg



#22 CyberGene

CyberGene

    Неспасяем

  • Mods
  • 3332 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:София
  • Инструмент:пиано

Публикувано 26 януари 2015 - 18:34

Пия някакъв буустър преди фитнес, който е с кофеин, добре ми действа, това брои ли се? :D Никога не бях пил кафе преди, но откакто пия тая "химия", в дните когато не тренирам съм сънлив, та взех да пия и еспресо, за да компенсирам. Което иде да рече, че кофеинът (и следователно кафето) водят до сериозна зависимост :) Но пък пишат, че действало добре на мозъка... Трябва да се проучат добре ползите и вредите :)

#23 81.slash

81.slash

    Редовно навъртащ се

  • Members
  • PipPipPip
  • 134 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Pz
  • Инструмент:китара

Публикувано 26 януари 2015 - 19:15

Точно за копи люак мислех да пиша, ама TONY ме е изпреварил :) Син лимон, респект за манията и безкомпромисното отношение. До каква степен печеш зърната, тоест какъв тип и колко време? Жена ми е по-навътре в света на кафе- машините, и ми е споделяла, че под 2-3 хил. евро, просто не си струва харченето, и това е само машина за домашно ползване. Имаме си една малка кафеварка Bialetti и си смиламе зърна от Lavazza cremoso espresso с една обикновена, ръчна мелачка , но на мен ми е малко блудкаво. CyberGene, на два пъти през последните няколко години отказвах консумацията на кафе, и поне за мен беше доста по-трудно от отказването на цигарите и тютюна. Кафето е естествен психостимулант, нещо като природен амфетамин, тоест има известна доза пристрастяване. Увеличава гнилостната флора в червата и киселинността в стомаха, което го прави доста неподходяща напитка за хора с гастрит или язва. При жени, които прекаляват с чашките кафе се повишава рисковия фактор за развитие на остеопороза. Но в крайна сметка, с каквото и да се прекалява, все е вредно и довежда до проблеми с течение на годините.



#24 bmo

bmo

    художествен самодеец

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 975 Мнения:
  • Gender:Male
  • Инструмент:keys

Публикувано 26 януари 2015 - 19:24

Kaто човек, който никога не е пил кафе през живота си, мога да ви кажа, че сте живи наркомани. :D


Musiq Soulchild - the genius...

#25 CyberGene

CyberGene

    Неспасяем

  • Mods
  • 3332 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:София
  • Инструмент:пиано

Публикувано 26 януари 2015 - 19:27

Абсолютно съм съгласен с теб :) Това е нещо, което е притеснително и все си мисля, че няма полезни наркотици, та мисля да го спирам, както и всякакви продукти с кофеин.

#26 PlamenM

PlamenM

    Steppenwolf

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 873 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Sofiq
  • Инструмент:kitara

Публикувано 26 януари 2015 - 20:22

Голям проблем е човек като се върне от Италия и почва да се пита " ами сега какво правим  с кафето:)))"...

 

 

За вкъщна употреба евтин клас машина и хубаво кафе.ии късо кафе, колкото по късо толкова по добре....иначе капсулите за мен са оптимално решение за вкъщи, лошото е че идат доста нерентабилни...

 

Кафето освен вреди има и доста ползи, например силен антиоксидант...полезните вещества в кафето обаче се екстрахират до първите 30 мл от напитката ( от един бариста го знам) , така че любителите на дългите кафета си просят киселини :)

 

за мен максималната доза е две къси еспресота на ден, но се случвало при дълги работи дни и натоварени късни срещи да мина тази доза.,..което не  е хубаво..

 

Мисля да заменя следобедното кафе с хубав зелен или бял чай.,..



#27 Evtim Djerekarov

Evtim Djerekarov

    Юзрод Небесен

  • VIP listed
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 9221 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Sofiata
  • Инструмент:GUITAR, PIANO, VOCAL

Публикувано 26 януари 2015 - 22:26

Четох малко трикове при работа с еспресо машини. И възникват някои въпроси.

 

Примерно, почти навсякъде пише, че оптималната екстракция, се получава при налягане 8-10 bar. От друга страна, повечето домашни машини се рекламират като такива с помпа 15bar. Това горе-долу кореспондира с теорията, че при нормална цедка (7-8 грама кафе) и нормално смяно кафе, при около 8-10 бара налягане, в чашата трябва да потекат 2 oz(60 милилитра) за около 27 секунди. При моята машинка, 60 грама потичат за 20 секунди с повечето мляно кафе, което може би наистина значи, че налягането е над 10 бара, по-скоро наистина 14-15.

 

Добре ли е това, според по-опитните кафеджии и има ли смисъл да смъквам налягането, отваряйки тръбата за пара, така, че да гоня време от 27 секунди за 60 милилитра, или по-скоро няма смисъл човек да се захласва толкова.

 

Друго, което четох е, че ако разделим тези 27 секунди на три периода по 9 секунди, то в първата третина изтичат повечето киселини и аромати, във втората третина - захари и карамел(сладостта), в третата - по-слаба част на кафето, съдържаща горчивина.

В зависимост от това, какъв вкус гоним и с какво кафе разполагаме, можем да пуснем първите 2-3 секунди да изтекат във ваничката, и/или да прекратим по-рано екстракцията.

 

Друг въпрос, който искам да задам е, за цедките и пяната. Първо, продават ли се някакви по-особени цедки (за евтините домашни машинки), които правят повече каймак и изобщо какви разновидности цедки има. Другият важен въпрос е, каква е връзката между типа кафе и количеството каймак. При мен, новата бразилия прави къде-къде повече каймак от което и да е другo кафе, което пробвах.


Този пост е редактиран от Evtim Djerekarov: 26 януари 2015 - 22:46

Основният закон на овчедушието е, че когато всеки си трае и се скатава, с течение на времето всички се оказват под ножа.
Ние подготвяме един много хубав закон, който ще е много полезен за вас - гражданите, но не смятаме за необходимо да ви го показваме, преди да сме го приели, а и няма нужда да се допитваме до вас за неговото приемане. Иначе сме отявлени демократи и не подкрепяме авторитарните режими, които ограничават свободата на словото на гражданите си.
Карбовски за ЕС и Крим...

К'во се дзвериш, бе?!?


#28 81.slash

81.slash

    Редовно навъртащ се

  • Members
  • PipPipPip
  • 134 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Pz
  • Инструмент:китара

Публикувано 27 януари 2015 - 05:15

Само гледай цедката да не е от алуминий или сплав, съдържаща алуминий. Ами нищо не пречи, да си поиграеш с машината, но при различните сортове и марки кафе, ще имаш различни резултати. Най- добре е, да има възможност да се регулират трите параметъра- налягане, температура и време. Чистенето на машината, също е доста важен момент. Тези 60 милилитра, не са ли малко много? Хората ходят на курсове и се обучават по нормалните, европейски държави. Имам предвид, че си е цяла наука един вид. Да, с нищо не помогнах, но мухаббет да става :)


Сега се сетих, че преди да настройваш машината, много по-удачно би било, да експериментираш с различна едрина на смляното кафе, както и доста важното натъпкване в ръкохватката(цедката). Само с тези два параметъра като си играеш, ще забележиш как водата тече "различно".

#29 Babyface Bob

Babyface Bob

    Хубавецът Боб

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1975 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:София
  • Инструмент:китара / гайда / пеене

Публикувано 27 януари 2015 - 09:10

Сега остава да кажете къде в София го мислят толкова параметъра и да идем да пробваме, белким пийнем едно европейско кафенце :)


Този пост е редактиран от Babyface Bob: 27 януари 2015 - 09:11

022286838-big.jpg

Не е важно колко си голям за една малка мечта. Обратното също е вярно!
 


#30 Krasi63

Krasi63

    Редовно навъртащ се

  • Members
  • PipPipPip
  • 215 Мнения:
  • Gender:Male
  • Location:Несебър, Бургас
  • Инструмент:Китара

Публикувано 27 януари 2015 - 09:27

Тодор Колев го е казал  ".. но хубаво е дявол да го вземе, кафето през работно време!"

 


Когато цъфнат теменугите
и работите тръгнат зле –
прати на майната си другите
и гледай ти да си добре…






Also tagged with one or more of these keywords: Кафе, марки кафе, кафенце, еспресо, кафеджии

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни