Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено (Редактирано)

^^Машинката изглежда доста интересно! Особено да се гледа как изригва кафето с каймак е много нестандартно. Вероятно балансира топлината по някакъв начин, за да не прегаря кафето като кубинските кафеварки.

Вече втори ден пия кафе с контролера (Domani, също и по-евтино) и да ви кажа, когато температурата се управлява прецизно и налягането е отностиелно стабилно близо до заданието, се получава доооооста подобна екстракция всеки път. Няма нищо общо с машината преди това (или другите ми машини, които уж не са лоши - и в тях ще вградя таквоз нещо). Като имам още малко време и муза, ще реализирам Automatic Boiler Refill за капучино парата, ще навържа менюто и ще завърша версия 1.0 на контролера.

Искам и да направя хубав Auto-learn за температурата (не знам дали PID) но за целта трябват повече експерименти и мислене.

Интересно ми е, дали ако това нещо се вгради в някаква евтина кафемашина от най-китайските, пак ще може да се прави хубаво кафе. Като направя още няколко платки, може да пробвам с някой Elite примерно. Ако стане добро кафе и от него, ще е голям майтап. малко се съмнявам, поради другия размер на цедката, но все пак си струва, да се опита. То тя електрониката в този случай няма да струва много по-малко от машината :).

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Evtim Djerekarov

"Машинката изглежда доста интересно! Особено да се гледа как изригва кафето с каймак е много нестандартно. Вероятно балансира топлината по някакъв начин, за да не прегаря кафето като кубинските кафеварки."

Принципът на работа е много прост, затова е и гениален (според мен). Водата е така сметната, че когато завиеш горната част на кафеварката, тя измества част от нея в раздела със серпентината (средния отсек дефакто). Когато се загрее най-долната част, водата в нея става на пара (120 градуса) и на 9 бара се отваря клапан, който я пуска нагоре. Така тя тръгва през серпентината, която е потопена във тази изместената вода, която не е затворена (на атмосферно налягане е) и си ври нормално на 100 градуса. В добавка, средната част има и специални ребра (като на радиатор), които в добавка със серпентината и 100-градусовата вода, охлаждат много точно 120-градусовата пара до около 93-94 градуса. По този именно прост, но много точен начин се гарантират консистентно 9 бара налягане и 93-94 градуса температура на водата.

Редактирано от SethPlate
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сега дописвам малко по малко софтуера за контролера и си правя проби с различни кафета. Какъв е вашият опит с екстракциите при различни температури и налягания? Какви разлики забелязвате и какви настройки според вас дават най-добър резултат?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз отскоро съм с манометър на ла павонито. Оказа се, че преди съм правел кафето с по-ниско налягане, примерно 6-7 бара, вместо 9. И ставаше едно много меко и с аромат на горчив бадем :) А аз обичам. Сега го правя на 9, както си трябва и кафето е по-стандартно, с нетолкова наситен ядков вкус. И двете ми харесват. Температурата на ла павонито е магия, нямаш контрол, там има само сензор за налягане, така че е един специален ритуал, при който я пускам и правя на празен ход една промивка още преди да е загряла и задействала... в общи линии е въпрос на тайминг - комбинацията от тая промивка + колкото повече се забавя да направя кафето, толкова по-висока ще е температурата и т.н. Не съм правил конкретни измервания на температурата, но гарантирано кафето става по-горчиво на по-висока температура и по-кисело на по-ниска.

Но най-големи разлики получавам от контрола на смилане. Според мен няма да е зле да си вземеш някаква мелачка и да си мелиш винаги преди да правиш кафе, това ще ти даде много голям скок във вкуса от всички други параметри, според мен де, може и да не съм прав.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм ... то по тази тема може кратка монография от (до към) 300 страници да се изпише :) Изпичане, сортове, грамажи, цедки ... 

Също съм с Ла Павони, което е моднато inside-out, с изключение на въпросния манометър на лоста - иначе месинги, една прясна/нова/току що излязла джаджа между главата и бойлера, която стабилизира температурата доста успешно, хиляда модела цедки, shower-и, IMS competition-и, та до температурни стрипове и какво ли още не... 

И пак при Ла Павони - просто с времето се научаваш как да комбинираш смилане, грамаж, температура (и налягане), натиск  и всичко това спрямо сорта и изпичането на кафето :) - джаджите просто улесняват процеса и го правят по-консистентен (докато не се прецака някое уплътнение - но това е красотата на тази машина - всичко се сменя за 2 минути :) )....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Абсолютно се подписвам под всичко, което си казал. Аз също си моднах доста Ла Павони, смених уплътненията, махнах пластмасовата риза на буталото и я замених с метална, сложих и Бонг изолатора, за който говориш, но там не ми харесва, че леко се гъне при екстракция и го махнах. Тая машина толкова пъти я сглобявах и разглобявах, че вече мога насън да я оправям :D Много си я обичам, а покрай работата по нея още повече.

Но като че ли най-много ме кефи това, че за да стане хубаво кафе иска пиниз и много лесно нещо може да се обърка :D Иначе с тези модерни машинарии с електрониките всичко е консистентно и предсказуемо, ама скучно. Малко като с винтидж кола срещу модерна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно точно така - иска пиниз, внимание и посвещение :) Но резултата си заслужава.

На мен изолатора ми е ок - имам няколко забележки, но ползите са повече - особено сутрин като трябва да направя 4 кафета - почти последователно :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мОмци, Тудор (така ли му беше името?) е трябвало отдавна да ви издаде платинена VIP карта с минимум 50% намаление :)

50 Евра за един пластмасов преходник с два винта... seriously? 

Без да откривам топлата вОда, за ЛаПавонито очевидно важна е мелачката (за консистентност на кафетата добре е да е с прецизен таймер и добре разграфен тример за едрината), другото е опит и наблюдения. Аз изхвърлих и температурните ленти, просто повтарям правеното от Евгени - първа ръчка на празен ход и на око знам при какво свистене на излизащата вода температурата на главата ми е ОК. Може би просто не ми е толкова изтънчено небцето, знам ли :) Пия си кафенцето с кеф със сток машинката а и населението около мен не се е оплакало особено :) Сега ако някой го сърбят ръцете да смени половината чарколяци, берекет версин. Влизаме в полето на NOS, VOS и посоката на кабела... няма лошо, няма :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не си прав.

Пусни 4 кафета едно след друго и дай пак :) Няма нужда и 4 да са - пусни 2 едно след друго. Айде да не са едно след друго - с три минути разлика.

Все пак имам директна база за сравнение с фабрично Ла Павони, даже и да речем че съм изгубил спомена от преди.

При Ла Павони има два важни елемента върху които нямаш особен контрол - температура и налягане. Това е основната борба на тези модификации - постигане на консистентност при тези два елемента и намаляване на необходимостта от честа поддръжка.

На първо място - не е един и същ резултата с 80, 90, 100 и 110 градуса температура на водата, особено последните, което именно тази пластмасова (тефлонова) джаджа успява дo голяма степен да реши с проста физика от 9 клас (или където там се смятаха флуидите), а другите джаджи да поддържат и индикират. 

Не искам да чакам 20 минути да изстива главата, да я увивам в мокри парцали, топя в купички с вода или други шаманизми. На мен целта ми е когато реша да го ударя на разкош -  light roast geisha да има вкусовия профил, за който плащам, постоянно и консистентно и ако искам 3 пъти един след друг, а не веднъж да е ок, а веднъж да е като Лаваца от супера.

И да NOS Sylvania  > JJ, както и VOS SG > не VOS :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пак, няма лошо... няма лошо :)

Едно от положителните неща на т.наречената Демокрация, е че всеки е свободен да постигне Нирвана с уважаваните от него средства, като за това не е нужно непременно държавата да го бие с бамбукови пръчки по петичките. Така че да се обединим около статуса че който квот го кефи, да си го сипва :)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...
Отговорено (Редактирано)

Отстрани в ЦУМ, откъм централната баня има супермаркет, а вътре в него - щанд на кафе-магазини ALDA, откъдето взех кафе BRAZIL, което не знам, дали е моносорт или бленд, но има доста приятен балансиран вкус, със съвсем леко изразена приятна киселост. Направих си дълго кафе от двойна цедка (скоро си взех една кафемелачка Eureka Mignon) и го пуснах на тестовата кафемашина с контролера на 93.6C / 8.9 bar. Направих две снимки, за демонстрация:

smart.jpg
smart.jpg

Мисля да пробвам и колумбията от тоя магазин.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Преди няколко седмици на път за морето осъзнах, че съм си взел цялата преносима хамалогия за еспресо, но съм забравил самото кафе вкъщи 😀 Купих кафе на зърна от ОМВ, имат два вида, по-скъпият е моносорт от Колумбия, 13лв, ако не се лъжа. Приятно изненадан бях, кафето беше печено 2-3 месеца по-рано и си беше съвсем прилично, тъмно печено – по българския вкус 😉 Очаквах нещата да са много зле. После като се прибрах вкъщи и на Павонито си ставаше екстра. Ако сте закъсали, там е добър вариант: 24 часа в денонощието из цялата страна 😀

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сходен експириънс, само че с някакво кафе на зърна на Старбъкс в едно смотано магазинче в Редута. Удивително добро... :)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.