Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Пак леко встрани по темата, имам едно кафе на Домани, което се задържа̀ около месец, съхранявано в специален контейнер за кафе, но вече не прави хубав каймак и няма хубавия си аромат като в началото. Категорично е вярно за мен, че трябва да се купува прясно изпечено кафе и да се пие до няколко седмици. След това е компромис. А особено пакетажна ширпотреба, дето залежава с месеци, че даже и години, е подигравка с кафето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По повод на Йеменското и снобарията :) не очаквах че ще е чак близо до 40 лв, в магазина ми даваха ориентир около и под 30.... напълно съм съгласен че няма смисъл от такива изхвърляния. Но е хубаво да се опита, поне веднъж. Дето се казва, разширяваш кръгозора :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 3 часа, jabs написа:

Бианката изглежда фантастично, разглеждах сайта им преди малко. Един въпрос - от това което съм чел и са ми казвали, ротационните помпи работят добре при "проточни" машини, тоет при такива подвързани към вода. Това не е ли малко прекалено за домашни условия?

Въпрос на предпочитания. Ротационните помпи са по-тихи и по-надеждни. Слагат ги и в машини, който няма опция за вързване към водопровод.

Моята машина няма възможност за свързване към водопроводна система и на мен не ми пречи да наливам вода през няколко дни. Казват, че веднъж вържиш ли си машината към водопроводната мрежа, удобството е толкова голямо, че след това няма да й помислиш за връщане назад. Разбира се според района и твърдостта на водата е добре да се сложи и филтрираща система. Неудобство е, ако спре водата и също така, че не може да местиш машината (не че много често се налага да се мести).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо ми се мотае в главата че ротационната помпа работи наистина добре когато я "подпира" налягането на водата от мрежата... но не ми се занимава да ровя в гугъл :) може и да греша.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Взех си от Йемен днес. Поговорихме си с жената в Домани за историята на това кафе. Но всъщност нещо важно, което сте забравили да кажете е, че това кафе е по сух процес! Любимото ми кафе, което вече не се намира никъде за съжаление, е Етиопия Харар, което също беше сух процес. Както и ранната партида на Бразилия от Коферо. Има нещо специфично в сухия процес, което оставя много богат и наситен вкус в кафето и поне на мен ми доставя абсолютно удоволствие. 

Но стига предисловия. От мерак да го пробвам си направих кафе в 22:00. Е, страхотно е! Нямам думи. За съжаление и то явно е в малка партида (купили са 7кг) и няма да го бъде още дълго. Всъщност защо ви го хваля... Утре може да си изтрия мнението и да отида да си взема каквото е останало :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наближават празници.. По БГ традиция, да развържем кесията, за да има да се черпим с качествения матрял по празниците :) Луканки, кока-коли и кафе от далечен Йемен :) 

Шегата настрана - Аз още не съм го отворил, но ми е страшно любопитно..

Забелязвам, че с времето започнах да усещам вкуса на кафетата по ясно и доста по-бързо ми омръзват. 

Примерно като взема 500гр пакет и направо ми втръсва, след средата и ми е мерак да го сменя с някакво друго. А това е кафе ми е от любимите (Temperamento blend от Coffee Furnace).

Първите няколко месеца си мислих, че Domani Espresso Vivace е върха на сладоледа, но си трябва разнообразие :)

В тази връзка читава мелачка за Single Dosing има логика :)

@Cybergene ти с ръчната нямаш този проблем :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Взех кафе от Caffero - "Гватемала" за проба като първо кафе от тях.
20181121-130757.jpg

Направи ми впечетление че предлагат "Yemen" - 240лв за килиграм, което е двайно по-скъпо.
https://coffero.com/product/pryasno-izpecheno-spetsialno-kafe-yemen-matari
Подробности незнам, бяха много любезни но нямах време да се разприказваме.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Blazarov, няма какво да допълня към поста ти, по абсолютно същия начин се чувствам. Това беше и основната причина да си взема ръчна мелачка. В последно време си купувам по два 250-грамови пакета и ги редувам през сутрин. Кинуто е благодатно, защото има доста прецизна ска̀ла, с която мога да го дам на точната настройка за точното кафе.

Но да, факт е, че кафетата омръзват МНОГО бързо. Като не съм пил Еспресо Виваче няколко месеца и ми залипсва, взимам си го и ми иде да вляза и да напиша във форума как квото и да си говорим, си остава най-якото кафе. Ама след две седмици вече искам нещо ново :D

П.П. Следващото ми най-любимо кафе е Етиопия Иргачеф, но не съм си правил от него все още на La Pavoni машината, грехота е просто. Така че вчера си го взех, но беше току-що изпечено и ще го чакам 5 дни. В това време ще пия йеменското, на което така или иначе още не мога да му се нарадвам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Caffero - "Гватемала" - доста интересно с подчертано специфичен прървоначален вкус, но не е моето.

Зърната са много интересни със златна ципа.

Ползват някъква съвременна машина за печене - "с горещ въздух", струва ми се че казаха до два кг на зареждане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом е травълър, вероятно е направена за по-добра преносимост. Може би има повече пластмасови елементи, за да се олекоти, примерно основното тяло би могло да е от пластмаса, защото металът допринася единствено за усещането и естетиката. Ще я разгледам да видя.

 

П.П. Не съм прав, пак е изцяло метална, но е по-компакта, контейнерът събира по-малко. Това ми изглежда като добра оферта, защото аз например винаги си меля едно за едно кафе така или иначе. Трябва да се провери дали все пак останалите части са същите, да не са даунгрейднали нещо. Но ме съмнява да е лоша мелачка, немците едва ли биха си рискували името :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може както казваш капацитета да е по-малък. Иначе ножовете са същите. Може да има и разлика в системата за подравняване на ножовете.

Видиях, че друг производител ще пуска подобна мелачка на Kinu M47 -> https://www.bplus.biz/products/apollo-manual-hand-grinder
Цената е ок, но пък май се изпраща от Америка или Канада и ще мине митница и това ще я оскъпи до към Kinu M47. Все пак я пускам за иформация.

Има и сравнение срещу Kinu M47 -> Apollo vs Kinu M47 - TEST DE MOULINS À CAFÉ (REVIEW)

Редактирано от Coffee
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.